Proszę o informację

kącik dla rodziców

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

1marcjanna
Kto: rodzic

Proszę o informację

Postautor: 1marcjanna » 2013-11-20, 22:04

Proszę o wyjaśnienie,czy zalecenia Poradni Ped.-Psych. powinny być w jakiś sposób respektowane w szkole.Dodam,że nie jest to orzeczenie,a tylko opinia poradni.Proszę, o ile to możliwe, o jakąś "wykładnię" prawną oraz termin w jakim szkoła powinna(o ile naprawdę powinna) wziąć te zalecenia pod uwagę.Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Proszę o informację

Postautor: iluka » 2013-11-20, 22:10

Tak. Powinny. A można wiedzieć, o jakie dokładnie zalecenie chodzi?
Rozporządzenie w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach
http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... &Itemid=85
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

1marcjanna

Postautor: 1marcjanna » 2013-11-20, 22:29

Oczywiście.Podaję za opinią:1.Na lekcjach uwzględnić wolne tempo pracy,pozostawić więcej czasu do namysłu przed udzieleniem odpowiedzi,wydłużyć czas na wykonanie prac pisemnych.2.Wzmacniać samoocenę-chwalić uczennicę na forum klasy,mobilizować pochwałami do aktywności na lekcji,nagradzać sukce sy i starania.3.Pokazywać dziewczynce jej "mocne strony".4.Angażowac w życie klasowe,przypisywać zadania do wykonania na miarę jej możliwości.5.Wskazany jest udział dziewczynki na terenie szkoły w zajęciach grupowych lub indywidualnych dla dzieci z obniżoną sprawnością motoryki.6.Na lekcjach wych.fizycznego zachęcać do wykonywania ćwiczeń,nie krytykować,nie zmuszać do ćwiczeń,których dziewczynka nie jest zdolna w danej chwili wykonać,oceniać przyrost umiejętnośći. Dodam,że chodzi o 3kl.sp.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-11-20, 22:44

Prawie wszystkie zalecenia powinny być realizowane w czasie zajęć przez nauczycieli uczących w klasie.
1marcjanna pisze:Wskazany jest udział dziewczynki na terenie szkoły w zajęciach grupowych lub indywidualnych dla dzieci z obniżoną sprawnością motoryki

Z tym może być problem, bo nie wiadomo, czy w szkole prowadzone są zajęcia dodatkowe (np. korekcyjno -kompensacyjne). To już nie zależy od szkoły tylko od Organu Prowadzącego. Ponadto jest to wskazanie czyli w miarę możliwości szkoły.
W cytowanych zaleceniach nie ma wskazanej formy pomocy toteż wszystko spoczywa na barkach wychowawcy i uczących.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

1marcjanna

Postautor: 1marcjanna » 2013-11-20, 22:57

Dziękuję.Dziecko ogólnie ma problemy z motoryką-odczuwa strach przed niektórymi,nawet prostymi ćwiczeniami.Ostatnio odmówiła wykonania ćwiczenia,ponieważ się bała.Została "zmotywowana" oceną 1.M.in. stąd moje pytania.A może takie zalecenia zostają "wdrożone" dopiero po jakimś "ustawowym" czasie?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-11-20, 23:06

Po żadnym ustawowym czasie :mrgreen:
Proszę sprawdzić czy wuefista został zapoznany z treścią opinii.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

1marcjanna

Postautor: 1marcjanna » 2013-11-20, 23:13

Nie mają wuefisty.To 3 kl sp-w-f prowadzony jest przez wychowawczynię.Opinię zaniosłam tylko do sekretariatu-od razu otrzymała ją pedagog szkolna-a ja dostałam potwierdzenie na kopii.Może powinnam złożyć wraz z opinią jakieś podanie?A może powinnam kopię dostarczyć wychowawcy?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-11-20, 23:30

Wygląda na to, że opinia nie została dostarczona wychowawcy. Najlepiej będzie skserować i podać, ale oryginał wskazany do pokazania.
Najlepiej zapytać wychowawcy, czy opinia została doręczona. Wtedy ewentualnie skserować.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-11-20, 23:36

Och, przepraszam, nie doczytałam... Tak się zasugerowałam tą oceną... Bo przecież w 1-3 jest ocena opisowa a nie cyfrowa.
Może powinnaś dać wychowawcy. W końcu to on pewnie kierował dziecko do PPP, więc jest najbardziej zainteresowany jej treścią. W praktyce szkolnej często się zdarza, że rodzic dociera z opinią do każdego uczącego /w starszych klasach/.
Po prostu trzeba iść do szkoły i poprosić o wyjaśnienie pedagoga szkolnego, bo tam została opinia..

1marcjanna

Postautor: 1marcjanna » 2013-11-20, 23:55

W naszej szkole ocena opisowa jest tylko na świadectwie w kl.1-3,natomiast oceny cząstkowe są "cyfrowe".Nie mieliśmy skierowania do PPP ze szkoły,poszliśmy na badania sami,ponieważ bardzo nas zaniepokoiła opinia dziecka na świadectwie wystawiona właśnie przez wychowawcę.Oryginał opinii zostawiliśmy w sekretariacie szkoły,w naszej obecności został "doręczony" szkolnej psycholog.Czy coś zaniedbaliśmy?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-11-21, 14:59

Formalnie - nie.
Nie rozumiem tylko, czemu będąc w szkole nie podeszła Pani do wychowawcy. Przecież szybciej dotarłaby do niej informacja i można by dopowiedzieć , dograć sposoby dostosowania. Byłoby, moim zdaniem lepiej dla wszystkich i bardziej po ludzku. A tak wygląda, jakby Pani unikała kontaktu z wychowawcą idąc wyłącznie po linii służbowej. Nie wróży to pomyślnej współpracy. Ale to jest tylko moje zdanie na podstawie informacji podanych przez Panią. Ja na przykład bardzo sobie cenię osobisty kontakt z rodzicami, bo papier to nie wszystko.

Człowiek jest tylko człowiekiem. Kiedyś u nas wychowawczyni, która dostała opinię dziecka, zapomniała zapoznać pozostałych nauczycieli.
Zdarza się i to bez złych intencji.
Jeszcze raz doradzam wizytę w szkole jak najszybciej i wyjaśnienie zaistniałej sytuacji.

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2013-11-21, 16:09

1marcjanna pisze:1.Na lekcjach uwzględnić wolne tempo pracy,pozostawić więcej czasu do namysłu przed udzieleniem odpowiedzi,wydłużyć czas na wykonanie prac pisemnych.2.Wzmacniać samoocenę-chwalić uczennicę na forum klasy,mobilizować pochwałami do aktywności na lekcji,nagradzać sukce sy i starania.3.Pokazywać dziewczynce jej "mocne strony".4.Angażowac w życie klasowe,przypisywać zadania do wykonania na miarę jej możliwości.5.Wskazany jest udział dziewczynki na terenie szkoły w zajęciach grupowych lub indywidualnych dla dzieci z obniżoną sprawnością motoryki.6.Na lekcjach wych.fizycznego zachęcać do wykonywania ćwiczeń,nie krytykować,nie zmuszać do ćwiczeń,których dziewczynka nie jest zdolna w danej chwili wykonać,oceniać przyrost umiejętności.

Mogę powiedzieć, że jest to standardowa opinia. Taka, którą zazwyczaj poradnie wypisują. Nauczyciel musi się zapoznać z zaleceniami poradni i dostosować swoje metody pracy do tych zaleceń. Trzeba jednak pamiętać, że te zalecenia nie zwalniają ucznia z obowiązków i nie wpływają na obniżenie wymagań w stosunku do tego ucznia. Wymagania są takie same, jak u wszystkich.

Motorykę małą można ćwiczyć na zajęciach wyrównawczych. Podejrzewam, że takie są prowadzone w szkole. Trzeba dziecko zapisać. Jednak w głównej mierze rozwój tej motoryki zależy od pracy ucznia w domu. Im więcej ćwiczeń, różnego typu, tym lepsze efekty.

Jeśli zaś chodzi o jedynkę z w-fu, to proszę zrobić wywiad, za co konkretnie tę ocenę otrzymała. Dziecko może mówić, że się bało, a np.okaże się, że w ogóle nie chciało się dziecku ćwiczyć. Ja też, w tym tygodniu, postawiłam jedynki dzieciom, które notorycznie nie wykonują ćwiczeń. "Gwiazdy", (bo tak na 2 dziewczynki mówię akurat w tym przypadku), w ogóle nie wykazują chęci do ćwiczeń i jeszcze głupawe miny robią. Musiałam postraszyć, bo już do nich nie mam sił.

A czego tak naprawdę dziecko na gimnastyce w klasie 3 się boi? Ciekawa jestem...hmmm

Awatar użytkownika
kitek2013
Przedmiot: Informatyka

Postautor: kitek2013 » 2013-11-27, 12:12

Otóz to, jak nie chciałą ćwiczyć to ma jedynkę. Opinia nie zwalnia dziecka od przedmiotu tylko zwolnienie lekarskie. Rodzice czesto mysla, ze jak jest opinia to dziecko juz powinno miec same piątki i moze nic nie robić.
Miau

Wróć do „Rodzice”