Ostatnio przeglądałam książkę kucharską z serii "Kuchnie świata", czy jakoś tak

Ta była o kuchni tureckiej. Znalazłam tam przepis na zupę soczewicową, trochę inny od tego, jaki ja znam. Jedna z moich ulubionych

Tylko nie wiedziałam, że pochodzi z Turcji. Przepis nie pochodzi z książki, ten jest nieco zmodyfikowany

przede wszystkim szybciej się przygotowuje zupę wg tego przepisu, bo nie moczy się soczewicy, a lekko praży i dusi.
Przepis:
400 g soczewicy
200 g ziemniaków
2 cebule
por, seler
100 g marchewki
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta, lubczyk
Cebulkę przysmażyć, dodać soczewicę, poddusić na ogniu przez 5 min., zalać 1/2 litra wody. Por, seler, marchewkę i pietruszkę pokroić i dodać do soczewicy. Dusić, aż warzywa staną się półmiękkie. Wtedy można wlać jeszcze wody, dodać przecieru (niektórzy dodają koncentratu, wtedy powinno starczyć 100 ml), dodać lubczyku (dodaje niepowtarzalnego aromatu i zastępuje po części sól). Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a pod koniec gotowania, jak już będą miękkie, dodać miętę, może być suszona. Doprawić można też dodać trochę śmietany do smaku, jak ktoś lubi
I przy okazji soczewicy, sałatka:
400 g soczewicy
2 cebule
2 pory
3 selery
200 g marchewki
2 średnie brokuły
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta
Początkowo przygotować tak samo, jak zupę, tylko potem nie dolewać już wody, dodać brokuły, mogą być też inne warzywa będące w zasięgu ręki

I tradycyjnie doprawić

...