Wiemy co jemy

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Jolly Roger
Posty: 1650
Rejestracja: 2007-12-15, 18:34

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Jolly Roger » 2009-02-15, 09:07

nadciąga kryzys. Trzynastki nie wypłacili, źli ludzie wieszczą, ze wyrównania płac nie bedzie. Skończyło się obżeranie czas przejśc na tanie danie :wink:

Kotlet z twarogu. Porządny, niekruszący się twaróg kroimy na kostki (jak kostki rybne) i mocno doprawiamy wg smaku (jedni lubia napieprzyć aż zielono inni nasypać chilli aż będzie czerwono, a jeszcze inni na łatwizne posypia vegetą.) nastepnie panierujemy i na patelnię. Podawać raczej z ryżem (o dziwo brązowy zdrowszy jest teraz tańszy niż biały) i suróweczką. Szybko, tanio i zdrowo. Smacznego.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
dushka
Posty: 3902
Rejestracja: 2006-08-03, 19:39

Re: Wiemy co jemy

Postautor: dushka » 2009-02-15, 09:54

Gorzej, jak w wyniku kryzysu komuś prund i gaz odetną ;)

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2009-02-15, 11:42

dushka pisze:Gorzej, jak w wyniku kryzysu komuś prund i gaz odetną ;)

No to wtedy zawsze można stare felgi na piecyki przerobić (w dzisiejszym "Boso przez świat" widziałam) i na tym pitrasić :twisted:

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2009-04-12, 10:18

Żurek staropolski na winie. Przepis na związek partnerski.

http://www.kontrowersje.net/node/2531

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Posty: 115
Rejestracja: 2008-10-23, 21:34
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski
Lokalizacja: małopolskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-04-18, 20:40

Jolly Roger pisze:(o dziwo brązowy zdrowszy jest teraz tańszy niż biały)



a który to brązowy jest taki tani?

Awatar użytkownika
Ingeborga
Posty: 1591
Rejestracja: 2007-10-16, 20:32

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Ingeborga » 2009-11-11, 18:45

Zrobiłam dzisiaj ciasto daktylowo-marchewkowe :)

2 szkl. tartej marchwi
3 szkl. mąki
1,5 szkl. daktyli
0,5 szkl. oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
rodzynki
szczypta soli
trochę cynamonu, kardamonu, imbiru

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na 15 min., następnie zmiksować z jajkami. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i marchewkę. Pod koniec mieszania odać olej, rodzynki i przyprawy. Piec około 50 min. w temp. 150-200 stopni.
Ja jeszcze przesiałam nad ciastem w sitku łyżeczkę kakao, bo mój brat lubi wszystko z dodatkiem kakao. Miałam dzisiaj zrobić mu kakaowe mufinki...
Smacznego ;)
...

Awatar użytkownika
Ingeborga
Posty: 1591
Rejestracja: 2007-10-16, 20:32

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Ingeborga » 2009-11-22, 21:35

Ostatnio przeglądałam książkę kucharską z serii "Kuchnie świata", czy jakoś tak ;) Ta była o kuchni tureckiej. Znalazłam tam przepis na zupę soczewicową, trochę inny od tego, jaki ja znam. Jedna z moich ulubionych :) Tylko nie wiedziałam, że pochodzi z Turcji. Przepis nie pochodzi z książki, ten jest nieco zmodyfikowany ;) przede wszystkim szybciej się przygotowuje zupę wg tego przepisu, bo nie moczy się soczewicy, a lekko praży i dusi.

Przepis:
400 g soczewicy
200 g ziemniaków
2 cebule
por, seler
100 g marchewki
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta, lubczyk

Cebulkę przysmażyć, dodać soczewicę, poddusić na ogniu przez 5 min., zalać 1/2 litra wody. Por, seler, marchewkę i pietruszkę pokroić i dodać do soczewicy. Dusić, aż warzywa staną się półmiękkie. Wtedy można wlać jeszcze wody, dodać przecieru (niektórzy dodają koncentratu, wtedy powinno starczyć 100 ml), dodać lubczyku (dodaje niepowtarzalnego aromatu i zastępuje po części sól). Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a pod koniec gotowania, jak już będą miękkie, dodać miętę, może być suszona. Doprawić można też dodać trochę śmietany do smaku, jak ktoś lubi :)

I przy okazji soczewicy, sałatka:

400 g soczewicy
2 cebule
2 pory
3 selery
200 g marchewki
2 średnie brokuły
0,5 l przecieru pomidorowego
50 g korzenia pietruszki
sól, pieprz, mięta

Początkowo przygotować tak samo, jak zupę, tylko potem nie dolewać już wody, dodać brokuły, mogą być też inne warzywa będące w zasięgu ręki ;) I tradycyjnie doprawić ;)
...

steffan77
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-07, 10:47
Kto: student
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Przepisy: Pizza Hut, McDonald´s oraz KFC

Postautor: steffan77 » 2011-10-07, 10:49

Jeżeli macie na ochotę ulubią pizze z Pizza Hut lub na Shake waniliowy, a może skrzydełka Ala KFC. Na stronie / usunęłam link do strony reklamowej/ znajdziecie przepisy, dzięki którym zrobienie np: pizzy Ala Pizza Hut w domu jest bardzo proste.
Ja właśnie zjadłem pizze na cienkim cieście w smaku nawet podobna POLECAM!!!

edit - renati23 - usunęłam link do strony reklamowej
Ostatnio zmieniony 2014-05-14, 16:23 przez steffan77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
haLayla
Posty: 3775
Rejestracja: 2008-08-24, 00:28
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne
Lokalizacja: małopolskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: haLayla » 2011-10-07, 21:23

Takie jedzenie jest tak bardzo niezdrowe i pozbawione wartości odżywczych, że gdyby przeliczać to na kilometry, to można by zbudować autostradę z Gdańska do Krakowa przez Berlin i Moskwę.
<3

RamzesWrocław
Posty: 24
Rejestracja: 2011-11-04, 17:40
Kto: rodzic
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Przepisy: Pizza Hut, McDonald´s oraz KFC

Postautor: RamzesWrocław » 2011-11-08, 12:15

steffan77 pisze:Jeżeli macie na ochotę ulubią pizze z Pizza Hut lub na Shake waniliowy, a może skrzydełka Ala KFC. Na stronie / usunęłam link do strony reklamowej/ znajdziecie przepisy, dzięki którym zrobienie np: pizzy Ala Pizza Hut w domu jest bardzo proste.
Ja właśnie zjadłem pizze na cienkim cieście w smaku nawet podobna POLECAM!!!



Tutaj masz coś podobnego. Koleś robi różne "niezdrowe i pozbawione wartości odżywczych " jedzenie :)

http://www.youtube.com/user/paei100#p/u/6/Taw_ND7aMOg

Część z tego robiłem sam i naprawdę polecam.

Ale ja tego nie jem. Bo to niezdrowe. Zaraz idę urwać sobie mleczu w parku. ;)
Ostatnio zmieniony 2014-05-14, 16:23 przez RamzesWrocław, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
buds425
Posty: 19
Rejestracja: 2011-11-24, 13:51
Kto: student
Lokalizacja: śląskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: buds425 » 2011-12-30, 09:16

a ja na deser polecam coś lekkiego, po tym obżarstwie :D

40 dag (2 niepełne szklanki) jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
4 łyżki galaretki pomarańczowej w proszku
2 spore brzoskwinie lub nektarynki

jak galaretka zacznie tężeć, to wszystko razem zmieszać i zostawić w lodówce:D i tyle, a jest pycha

MarciM
Posty: 20
Rejestracja: 2012-01-16, 20:58
Kto: rodzic
Przedmiot: Inne
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: MarciM » 2012-01-22, 13:32

malgala pisze:Potrzebowałam dziś jakiegoś odstresowywacza.
Zrobiłam sobie więc pieczone banany.
Banany trzeba umyć, odciąć końcówki, naciąć wzdłuż, rozchylić naciętą skórkę ale owoc pozostawić w środku. Obsypać startą gorzką czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i zapiec.

Można jeszcze tego banana posypać szczyptą brązowego cukru (albo w ogóle grubego) wtedy je się przyjemniej bo chrupanie czegoś sprzyja dobrze temu do bólu słodkiemu smakołykowi:)

Awatar użytkownika
iluka
Posty: 3015
Rejestracja: 2012-07-25, 12:23
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski
Lokalizacja: małopolskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: iluka » 2014-01-06, 22:44

Wyciągam wątek kulinarny, bo są tacy, od których mogę się jeszcze wiele nauczyć. :)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

fragola
Posty: 396
Rejestracja: 2013-08-31, 13:40
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Wiemy co jemy

Postautor: fragola » 2014-01-07, 16:04

Lepiej, żebym się w tym wątku nie rozpisywała, bo zanudzę Was. Uwielbiam gotować! Dla mnie jest to ważny składnik kultury. Z jednej strony ciekawość świata sprawia, że wiele przepisów przenoszę do domu, ale im więcej podróżuję tym bardziej doceniam regionalizm i lokalne wyroby.

Awatar użytkownika
iluka
Posty: 3015
Rejestracja: 2012-07-25, 12:23
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski
Lokalizacja: małopolskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: iluka » 2014-01-07, 16:18

a rozpisuj się, nawet jak nie zkem , to się naczytam do syta :)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho


Wróć do „Pogaduszki”