zastępstwo za nauczyciela ang w drugim semestrze a materiały

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

hanutek89
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

zastępstwo za nauczyciela ang w drugim semestrze a materiały

Postautor: hanutek89 » 2014-01-23, 15:45

Od początku semestru zimowego będę zatrudniona w klasach 0-4 SP jako nauczyciel angielskiego. Dyrektor zwolnił poprzedniego nauczyciela. Orientujecie się może jak to jest z materiałami dydaktycznymi, chodzi mi tu o flashcards ( a nie o te które sama sobie zrobiła nauczycielka;)). Poprzednio pracowałam w szkole językowej w której jak zamawiało się ileś podręczników to w gratisie szkoła dostawała pomoce dydaktyczne. Pomoce te były szkoły nie lektora. Jak to jest w szkole państwowej? Czy te pomoce traktowane są jako prywatne danego nauczyciela czy jako szkolne? Będę wdzięczna za odp :)

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: zastępstwo za nauczyciela ang w drugim semestrze a materiały

Postautor: iluka » 2014-01-23, 16:35

Nie zapytałaś dyrektora???
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

hanutek89

Postautor: hanutek89 » 2014-01-23, 17:03

Wiedziałam, że ktoś to napisze ;) Nie za bardzo chcę się rozpisywać dlaczego jeszcze się nie zapytałam, w skrócie: wszystko wyszło z dnia na dzień i jeszcze powiedzmy nie miałam okazji :D Oczywiście o wszystko zapytam podczas umówionego spotkania. A pytam tutaj po prostu z ciekawości. Tak przy okazji. O co nowy nauczyciel, który przychodzi w trakcie roku szkolnego tj. od semestru zimowego i po raz pierwszy będzie pracować w szkole, powinien zapytać dyrektora? O plany pracy, wew. szkolny system ocenia, materiały, plan zajęć....Coś jeszcze Wam przychodzi do głowy?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-01-23, 17:33

hanutek89 pisze:Wiedziałam, że ktoś to napisze
Bo to najprostsze oczywiste wyjście.
hanutek89 pisze:nie miałam okazji
To do pracy kto Ci przyjął jak nie dyrektor?
hanutek89 pisze:od semestru zimowego
W SP nie ma semestrów.
Uważam, że przede wszystkim powinnaś dostać plan wynikowy czy rozkład materiału poprzedniego nauczyciela do przeanalizowania. Temat po temacie sprawdzić tematy zrealizowane i zaplanować dalszą pracę.
We wszystkich znanych mi szkołach o obudowę metodyczną każdy nauczyciel stara się sam i jest ona jego włąsnością.
hanutek89 pisze:Dyrektor zwolnił poprzedniego nauczyciela.
Można przewidywać spore kłopoty z realizacją PP, bo nauczyciel o tej porze mógł polecieć jedynie dyscyplinarnie.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

hanutek89

Postautor: hanutek89 » 2014-01-23, 18:47

Dziękuję za odpowiedź. Odnośnie zwolnienia poprzedniego nauczyciela to jedyne czego się dowiedziałam to to, że "rodzice się skarżyli". Myślę jednak, że musiało dojść do czegoś poważniejszego skoro dyrektor zdecydował się na zwolnienie w ciągu roku...

hanutek89

Postautor: hanutek89 » 2014-01-23, 18:53

Jeśli chodzi o "semestr zimowy" to w sumie powinnam napisać "semestr letni" :D

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-01-23, 19:14

Nie chodzi o to czy letni, czy zimowy, tylko że semestry są w szkołach dla dorosłych a nie SP.

No nie wiem, gdzie ci angliści??? . . .

Statut szkoły z SSO pewnie na stronie szkoły jest, więc już sobie możesz poczytać. . .

hanutek89

Postautor: hanutek89 » 2014-01-23, 19:28

Zrozumiałam o co Ci chodziło, mój ostatni post o semestrach był żartem

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-01-23, 19:51

Dobra, dobra :?
Gorzej, że angliści zapadli w sen zimowy czy co :?:
Młoda godzina, to pewnie jeszcze korkują :)

Awatar użytkownika
3cina
Przedmiot: Inne

Postautor: 3cina » 2014-01-24, 14:55

iluka pisze:Uważam, że przede wszystkim powinnaś dostać plan wynikowy czy rozkład materiału poprzedniego nauczyciela do przeanalizowania. Temat po temacie sprawdzić tematy zrealizowane i zaplanować dalszą pracę.
We wszystkich znanych mi szkołach o obudowę metodyczną każdy nauczyciel stara się sam i jest ona jego własnością.

Uważam temat za wyczerpany ;-)
Jeżeli poprzedni nauczyciel nie zostawił obudowy metodycznej to wystarczy skontaktować się z przedstawicielem wydawnictwa, przedstawić sytuację i bez problemu dosyłają.

iluka angliści mają ferie ! :D

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-01-24, 15:13

W szkołach mojego województwa nie mają.

alicja23

Postautor: alicja23 » 2014-01-31, 10:14

hanutek89,

najłatwiej będzie jeśli zwrócisz się z prośbą do konsultanta z wydawnictwa z twojego regionu i poprosisz go o flashcards itp. ( czasem wystarczy tylko potwierdzenie od dyrektora ze korzystasz z podrecznikow wydawnictwa żeby je dostać).
w każdej szkole w której pracowałam było tak ze materialy nawet te otrzymywane z wydawnictwa nauczyciele mieli na wlasnosc. jak konczylam prace w danej szkole zabierałam swje wszystkie materialy jakie zgromadziłam ( książki, flashcards, plyty itp.)
iluka, - w szkole podstawowej nie ma semestrow? a nie wyposujesz oceny semestralnej na koniec I sem i potem koncoworocznej na koniec II sem????

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-01-31, 14:08

Semestry są w szkołach dla dorosłych, a ja w takiej nie uczę:)

Wpisuję ocenę śródroczną i końcoworoczną.

alicja23

Postautor: alicja23 » 2014-01-31, 21:05

ale farmazony piszesz, środroczna czyli na I semestr kobieto nikt nie mowi "jaka masz ocene srodroczna z matmy" tylko "jaka masz ocene na I semestr?" po co na siłe obstajesz przy swoim?
owszem semestr letni i zimowy używa się w stosunku do szkol wyższych, policealnych itp., ale samo określenie semestr jest w codziennym szkolnym użytku ( w szkołach podstawowych tez!!!!) spytaj zresztą swoich uczniów może oni ci wyjaśnią ze nie używają okresleń srodroczny i koncoworoczny

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-01-31, 21:40

alicja23 pisze:ale farmazony piszesz, środroczna czyli na I semestr kobieto nikt nie mowi "jaka masz ocene srodroczna z matmy" tylko "jaka masz ocene na I semestr?" po co na siłe obstajesz przy swoim?

I kto tu pisze farmazony?
Może zapoznaj się lepiej z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

3. Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje:
1) formułowanie przez nauczycieli wymagań edukacyjnych niezbędnych do uzyskania poszczególnych śródrocznych i rocznych (semestralnych)
ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajć edukacyjnych;
2) ustalanie kryteriów oceniania zachowania;
3) ocenianie bieżące i ustalanie śródrocznych ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych oraz śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali i w formach przyjętych w danej szkole;

Przy czym użyte w nawiasie określenie semestralnych dotyczy słuchaczy w szkołach dla dorosłych.

Wróć do „Języki obce”