Nie będzie problemu - jaki podręcznik dla pierwszaka?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Nie będzie problemu - jaki podręcznik dla pierwszaka?

Postautor: Peonia » 2014-02-26, 19:51

Nie ma się co spierać :) - wszystko zależy od tego, co kto lubi i jakie ma możliwości.

Mnie tylko szkoda tych nauczycieli, którzy mają trudniejsze warunki, bo o nich nikt nie pomyślał. W biednych rejonach nawet o drukarce kupionej przez rodziców nauczyciele nie będą mogli pomarzyć, bo jak rodzic nie ma na życie, to nie dołoży.

Basiek70 pisze:Obecnie pozwalam sobie na szaleństwa wszelakie, dużo drukuję, bo nie mamy żadnych dodatkowych książek kupionych, tylko pakiet; zużywam komplet tuszów na dwa miesiące z ogonkiem; nie mając ćwiczeń zużyłabym komplet na miesiąc, wychodzi 2,50 od dziecka. A niechby nawet i dwa komplety na miesiąc, wychodzi 5zł od dziecka. Drogo?

No tak, ale masz pakiet, co oznacza, że dzieci mają podręcznik, książki ćwiczeń, wyprawkę w teczce itp.. Od września takowych dodatków nie będzie, więc koszty klasowe wzrosną. Bo albo te książki dokupisz za te 50zł/dziecko, albo będziesz drukować. Jak znam życie, to na tusz pieniędzy od samorządu nie dostaniesz, bo menowskie pieniądze będą przeznaczone tylko na książki (w tym również do angielskiego :( ).

Cieszę się, że ten problem mnie nie dotyczy, bo obecnie mam klasę 1. :D ale ciekawi mnie to, jak problem zostanie rozwiązany.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-26, 19:55

Peonia pisze:ciekawi mnie to, jak problem zostanie rozwiązany.

Tak, jak zawsze - kreatywnością nauczyciela.
Obawiam się większych problemów niż karty pracy.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-26, 20:40

Peonia pisze:No tak...hmm...Tak myślisz? Nie jestem pesymistyczna, wręcz przeciwnie, ale mam 30 letni bagaż doświadczeń, nie jedno przeżyłam, nie jedno widziałam i wiem, że rzadko się zdarza, by było to, co chcemy, co zaplanowaliśmy, bo życie samo tworzy nam scenariusz.

Ależ oczywiście - ale sama piszę, że na razie to moje gdybanie. Ale nie lubię na czarno gdybać ;)

dushka pisze:Jeśli będzie darmowy podręcznik to:

a) możesz wybrać do niego ćwiczenia z tych dostępnych na rynku - i tu przeczysz sama sobie, bowiem "dawne materiały nie pasują do nowego" - żadne dostępne ćwiczenia nie będą z książką skorelowane --> tak czy siak muszę tworzyć własne karty pracy i drukować,

b) będą dostępne karty pracy w postawi PDFów, czyli --> tak czy siak muszę drukować

Nie przeczę sama sobie, bo wiem, że wcale nie muszę brać podręcznika menowskiego, mogę wybrać inny, z normalnego wydawnictwa, a to wydawnictwo zapewne przygotuje odpowiednie ćwiczenia, w odpowiedniej cenie. Szkoła bowiem otrzyma pieniądze na podręczniki i nie ważne komu za nie zapłaci, ważne, by dla ucznia były darmowe. Nie muszę w takim razie drukować z PDFów. Wolę mieć gotowca i ewentualnie dodatkowo dodawać jakieś tam karty pracy, które nie muszą być konieczne, a które bym chciała, tak jak jest teraz. Mój wybór i szkoły. Wydawnictwa już się przygotowują do zmian.

Tak, rzecz w tym, że niekoniecznie szkoła da kasę, skoro można mieć darmową książkę :D

Ponadto uważam, że nauczanie nie polega na wypełnianiu kolejnych kart pracy. Brrr... Dziecko zgodnie z podstawą może 2/5 czasu dnia spędzać nad zadaniami pisemnymi, w ławce. A resztę? Byłabym szczęśliwa, gdyby ministerstwo i o tym pomyślało. By przyznało szkołom fundusze na zakup pomocy do manipulowania, do organizowania gier i zabaw dydaktycznych. Gry planszowe, kufry liczmanów i pomocy dydaktycznych do matematyki i przyrody, różne układanki sylabowe i wyrazowe itd. itp.,. wymieniać można długo. W takie rzeczy inwestuj i zrób sobie takie pomoce wielokrotnego użytku. Ja takie mam i przechowuję je w pudłach. Mam porobione przez lata dla 30 dzieci, bo co wymyślę, to tworzę i zamykam w pudle na kolejny rok.

ALeż oczywiście, że nie! ale akurat o tym mowa była :) do tego głównie drukarka potrzebna.

dushka pisze: I chyba nie masz dyżuru na każdej przerwie?

Nie mam i mam. 2 razy w tygodniu po całym dniu, łącznie z 15 minutami rano przed lekcjami. Nawet do toalety nie ma kiedy wskoczyć. W pozostałe dni mam zajęcia przetykane zajęciami w innych salach, musze się z sali swojej wyprowadzać, wchodzi do sali inny nauczyciel z inna klasą, więc tak naprawdę przerwy dla siebie i realizacji swoich planów nie mam.

dyżurów współczuję, u nas są po 2-3 ale albo ranne, albo od południa, nigdy cały dzień, no ale u nas 70 nauczycieli :D

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-26, 20:46

haLayla pisze:A to niekoniecznie. W urzędach mają takie, co bardzo szybko i sprawnie drukują i to laserowe. Może któryś z rodziców tam pracuje, to przy likwidacji tego sprzętu można okazyjnie nabyć. Tak samo te szpitalne, bo jak z NFZ przyjdzie prikaz, że trzeba zmieniać drukarki, to czasami nawet roczne idą do "likwidacji" Musisz tylko się dobrze zakręcić.

Oooo dobrze wiedzieć, dzięki :) aczkolwiek musiałby to być naprawdę dobry sprzęt, bo na średniej jakości laserówce tusz kolorowy wychodzi drożej.

Basiek70 pisze:Mamy furę takich pomocy z programu radosna szkoła oraz z unijnego start na 5. Można się doposażyć na maksa.

Dokładnie, my mamy z SHRów i radosnej szkoły.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-26, 20:47

Peonia pisze:Cieszę się, że ten problem mnie nie dotyczy, bo obecnie mam klasę 1. ale ciekawi mnie to, jak problem zostanie rozwiązany.

Sprostuj: nie dotyczy w 2014 roku. Ale za 2 lata zacznie ;)

Peonia

Postautor: Peonia » 2014-02-26, 21:13

dushka pisze:Tak, rzecz w tym, że niekoniecznie szkoła da kasę, skoro można mieć darmową książkę

Nie rozumiesz jednak. Darmowa książka dla dziecka, ale tak naprawdę nie jest darmowa. Ktoś musi ponieść koszty jej produkcji. Koszty pokryje ministerstwo/rząd z pieniędzy przeznaczonych na wyprawkę dla najbiedniejszych rodzin. Procedura ma być taka: samorządy zgłoszą liczbę dzieci, ministerstwo przeleje na samorządy odpowiednią pulę pieniędzy, a te samorządy przekażą pieniądze szkołom, zgodnie z zapotrzebowaniem, po wcześniejszej akceptacji. Szkoła następnie zamawia książki, zgodnie z zaleceniami ministerstwa. Płaci za nie. Wpisuje w rejestr biblioteki. Wypożycza dziecku na rok. I tym sposobem książka jest darmowa, ale dla dziecka. Oprócz darmowego podręcznika szkoła może zakupić książki dodatkowe, do kwoty 50zł/na dziecko. :D

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-26, 21:18

Linkę poproszę więc, gdzie to jest napisane.

Peonia

Postautor: Peonia » 2014-02-26, 21:29

Musisz przelecieć linki umieszczone w tym temacie. :D

Peonia

Postautor: Peonia » 2014-02-26, 21:49

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2014-02-26, 21:58

Peonia pisze:ministerstwo przeleje na samorządy odpowiednią pulę pieniędzy, a te samorządy przekażą pieniądze szkołom

A potem te szkoły przeleją te pieniądze gdzieś dalej. Więc najpierw pieniądze trafią z konta prowadzonego przez NBP, na konto prowadzone przez powiedzmy PKO, a potem na konto np. BGK. Oczywiście te przelewy będą darmowe i w czasie rzeczywistym.

Pamiętam z czasów gdy byłem jeszcze piękny, młody i niewinny, że ktoś dokonał wyliczeń ile kosztują nas przelewy pomiędzy różnymi jednostkami a budżetem. Jakoś nie wierzę w to, że ceny przelewów poszły w dół :wink:
<3

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-03-02, 00:53

haLayla pisze:Pamiętam z czasów gdy byłem jeszcze piękny, młody i niewinny, że ktoś dokonał wyliczeń ile kosztują nas przelewy pomiędzy różnymi jednostkami a budżetem. Jakoś nie wierzę w to, że ceny przelewów poszły w dół :wink:

a szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak jest, bo od wielu lat mam darmowe przelewy niezależnie od ich ilości i wysokości kwot
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-03-02, 00:57

Peonia pisze:No tak, ale masz pakiet, co oznacza, że dzieci mają podręcznik, książki ćwiczeń, wyprawkę w teczce itp.

bez itp :)
mają podręcznik i zeszyt ćwiczeń (w nim strona lub dwie do danego tematu)
z wyprawki w teczce korzystamy - czasami
ja pracuję przede wszystkim na bazie zeszytów

problem będzie mnie dotyczył też nie od tego września, bo mam teraz 2 klasę

a, mam nadzieję wielką na zapis, ze w przypadku zniszczenia książki przez dziecko rodzic jest zobowiązany do jej odkupienia; to koszmar, jak dzieci nie szanują ksiązek :(
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-03-02, 09:00

Ja właśnie nigdzie nie widzę niczego na temat, czy sama będę mogła książkę kupić? Nie chcę, by moje córki dostały jako 3 sort podręczniki :/

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-03-03, 09:15

A, że tak spytam - bo albo mi umknęło, albo cisza... ZNP w ogóle COŚ na te plany, czy olali?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-03-03, 15:21

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”