Deklaracja wiary nauczycieli

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
ejwa

Re: Deklaracja wiary nauczycieli

Postautor: ejwa » 2014-07-31, 00:18

malgala pisze:
ms.elephant pisze:Ależ nikt nie broni nauczycielom wierzącym, mówić, że są wierzącymi.
Jednak wiara - wiarą, a praca - pracą. W szkole masz uczyć, wychowywać i opiekować się swoimi podopiecznymi. Możesz wskazywać różne religie, pokazywać różne światopoglądy, a przede wszystkim uczyć tolerancji i poszanowania praw różnych ludzi. Nie masz prawa - moim zdaniem - narzucać dzieciom swoich prawd i wyznań, toteż deklaracja wiary w nauczaniu to jakaś zupełna pomyłka.

Oburącz i obunóż się pod tym podpisuję.

W 100% zgadzam się. Nie wyobrażam sobie, że miałabym ignorować uczniów niewierzących albo innej wiary lub nawracać ich. Każdy ma prawo decydować o sobie i swoim światopoglądzie.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2014-07-31, 06:09

Również jestem absolutnie PRZECIW.
Wszelkie formy deklarowania swojej wiary są absolutnie niepotrzebne. Jeśli ktoś chce postępować wg Dekalogu, to po prostu to robi.Takie rzucanie deklaracji na transparenty to swoisty rodzaj ekshibicjonizmu.

Po drugie, cały ten zgiełk jest tylko narzędziem polityki, no bo czemu skoro tak skutecznie zadeklarowali się lekarze, to heirarchowie nie namawiają "najwyższych grup ryzyka" na takie deklaracje? Policjantów i żołnierzy. TU przykazanie "nie zabijaj" najłatwiej złamać?

Deklaracja Wiary pisze:Powstało kilka projektów Deklaracji Wiary dla nauczycieli i są one wyszydzane w mediach.

Oczywiście, że są wyszydzane, bo:
a) w swej formie są równie konkretne jak rozprawka gimnazjalisty na warunkowej promocji.
b) są zupełnie zbędne w obliczu istniejących przepisów prawa
c) widać na kilometr, że miałyby być tarczą ochronną "bojowników", któzy by wypełniali misje hierarchów w sprawie "dżender", aborcji, kreacjonizmu, Owsiaka, PiS vs. PO, finansów kościoła, pedofilii i paru jeszcze rzeczy ... aha, no i ktoś mógłby ewentualnie wpajać zasady moralne zgodne z Dekalogiem no bo te "świeckie" są BE,a 2 lekcje religii to mało.
d) bo stają się swego rodzaju modą, zaraz będą blogi, fejsiki i obowiązkowe lajki.

Deklaracja Wiary pisze:Trudno nam, nauczycielom deklarującym otwarcie swoją wiarę, otwarcie się pokazać.

Otwarcie zapytam po co sa takie otwarte deklaracje i co to znaczy otwarcie się pokazać?

... chociaż odpowiedzi nie będzie, bo post zamieścił cyborg albo wyrobnik marketingu szeptanego a la 80 groszy za post.

suri83

Postautor: suri83 » 2014-07-31, 07:57

Oczywiście też jestem przeciwna Deklaracji Wiary!
Moim zdaniem wystarczy zupełnie, że uczymy "pod krzyżem".
Zastanawiam się tylko czy jak prawica dojdzie do władzy to czy do kwalifikacji nauczyciela nie dopisze się tekstu, że nauczyciel musi być katolikiem...do takich absurdów to wszystko zmierza :( Może pora zacząć się bać o swoją posadę :|

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-07-31, 08:44

ms.elephant pisze:Ależ nikt nie broni nauczycielom wierzącym, mówić, że są wierzącymi.
Jednak wiara - wiarą, a praca - pracą. W szkole masz uczyć, wychowywać i opiekować się swoimi podopiecznymi. Możesz wskazywać różne religie, pokazywać różne światopoglądy, a przede wszystkim uczyć tolerancji i poszanowania praw różnych ludzi. Nie masz prawa - moim zdaniem - narzucać dzieciom swoich prawd i wyznań, toteż deklaracja wiary w nauczaniu to jakaś zupełna pomyłka. Aż się boję, że ktoś mógł wpaść na taki pomysł :(

A jak będę chciała, by moje dziecko uczyło się tylko i wyłącznie w wierze - to zapiszę je do szkoły katolickiej, a nie świeckiej.

Deklaracji wiary w szkole - mówię NIE!

Wspaniale to ujęłaś - krótko, treściwie i merytorycznie.
Podpisuję się i ja - oburącz i obunóż!!!
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

embe

Postautor: embe » 2014-07-31, 08:53

suri83 pisze:nauczyciel musi być katolikiem

Nie musi, ale zgodnie z obowiązującym prawem ma respektować chrześcijański system wartości.

Preambuła USTAWY z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (obowiązującej) brzmi następująco:
“Oświata w Rzeczypospolitej Polskiej stanowi wspólne dobro całego społeczeństwa; kieruje się zasadami zawartymi w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, a także wskazaniami zawartymi w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych oraz Konwencji o Prawach Dziecka. Nauczanie i wychowanie – respektując chrześcijański system wartości – za podstawę przyjmuje uniwersalne zasady etyki.”

Respektować – przestrzegać czegoś, liczyć się z czymś (Słownik języka polskiego).

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-31, 09:32

embe pisze:Respektować – przestrzegać czegoś, liczyć się z czymś
...ale też szanować...
Widzisz, wytłuściłaś zdanie wtrącone, a ja pozwolę sobie zwrócić uwagę na główne:
embe pisze:Nauczanie i wychowanie –
licząc się, szanując...........
embe pisze:za podstawę przyjmuje uniwersalne zasady etyki.”
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

suri83

Postautor: suri83 » 2014-07-31, 09:41

Jak to obecnie wygląda to wiem-pisałam raczej o tym co nas może czekać.
Fanatyzm religijny zawsze jest niebezpieczny a moim zdaniem pomysł deklaracji wiary dla nauczycieli to może być początek większej akcji :|
Nie podoba mi się, że kościół katolicki tak bardzo ingeruje w sprawy państwa, ale cóż zrobić...

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-31, 09:56

suri83 pisze:Zastanawiam się tylko czy jak prawica dojdzie do władzy to czy do kwalifikacji nauczyciela nie dopisze się tekstu, że nauczyciel musi być katolikiem...do takich absurdów to wszystko zmierza :( Może pora zacząć się bać o swoją posadę :|
Właśnie, właśnie... Zmierzamy do państwa wyznaniowego...????!

suri83

Postautor: suri83 » 2014-07-31, 10:07

iluka pisze:
suri83 pisze:Zastanawiam się tylko czy jak prawica dojdzie do władzy to czy do kwalifikacji nauczyciela nie dopisze się tekstu, że nauczyciel musi być katolikiem...do takich absurdów to wszystko zmierza :( Może pora zacząć się bać o swoją posadę :|
Właśnie, właśnie... Zmierzamy do państwa wyznaniowego...????!

Na to wygląda... Wydawało mi się, że spora liczba godzin religii (względem innych przedmiotów) powinna w pełni satysfakcjonować tych, którym przekazywanie nauki kościoła katolickiego leży na sercu. Ale najwyraźniej, potocznie mówiąc "dać palec to chce całą rękę" :x

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-31, 11:28

suri83 pisze:spora liczba godzin religii (względem innych przedmiotów)
I wprowadzenie jej nauczania w szkole. :D I co za tym idzie pensje nauczycielskie dla księży i zakonnic - więc na starość emeryturka nauczycielska jest :mrgreen:
suri83 pisze:Ale najwyraźniej, potocznie mówiąc "dać palec to chce całą rękę" :x
Nic dodać, nic ująć. Niestety :oops:

embe

Postautor: embe » 2014-07-31, 12:52

iluka pisze:pensje nauczycielskie dla księży i zakonnic - więc na starość emeryturka nauczycielska jest

Co w tym złego? Każdy pracownik ma prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę. O tym mówi kodeks pracy. Natomiast KK mówi, że zatrzymywanie zapłaty robotnikom to jeden z grzechów wołających o pomstę do nieba.

Czytając Wasze wypowiedzi można dojść do wniosku, że katolicy w Waszym otoczeniu to wyłącznie źli ludzie, a w szkole jedynymi wierzącymi nauczycielami są katecheci.

I jeszcze jedno nie daje mi spokoju:
iluka pisze:
haLayla pisze:Mam wrażenie, że wywołałem wilka z lasu :ble:
Nawet go stworzyłeś dzisiaj o 16.30 :oops:

Iluka, czy to znaczy, że konto Deklaracja Wiary jest kontem założonym przez [student]haLayla? :roll:

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-31, 13:12

embe pisze:I jeszcze jedno nie daje mi spokoju:
iluka napisał/a:
haLayla napisał/a:
Mam wrażenie, że wywołałem wilka z lasu :ble:

Iluka, czy to znaczy, że konto Deklaracja Wiary jest kontem założonym przez [student]haLayla? :roll:

:-)))) Nieeeee...:-))))))) konto NIE.

Była to aluzja do jego aluzji, że w niedługi czas po założeniu przez niego wątku
http://www.45minut.pl/forum/topics9/dek ... t13533.htm
"urodził się" wątek hmmm... równoległy inaczej.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-07-31, 13:26

embe pisze:iluka napisał/a:
pensje nauczycielskie dla księży i zakonnic - więc na starość emeryturka nauczycielska jest

Co w tym złego? Każdy pracownik ma prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę. O tym mówi kodeks pracy.

Nauczanie religii powinno być sprawą kościoła, a nie państwa i kościół winien nauczających opłacać.
Mam wątpliwości, czy osoby duchowne powinny otrzymywać za to dodatkowe wynagrodzenie. Przecież do ich obowiązków należy szerzenie wiary.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2014-07-31, 13:42

embe pisze:
iluka pisze:pensje nauczycielskie dla księży i zakonnic - więc na starość emeryturka nauczycielska jest

Co w tym złego? Każdy pracownik ma prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę. O tym mówi kodeks pracy. Natomiast KK mówi, że zatrzymywanie zapłaty robotnikom to jeden z grzechów wołających o pomstę do nieba.

Ano to, że szkoła ma uczyć wiedzy naukowej. Czyli tego, co w danej chwili uznajemy za prawdę, a jednocześnie jest falsyfikowalne w jakiś sposób. Wiara, w niektórych przypadkach spełnia warunek pierwszy, ale w żadnym nie spełnia drugiego.

Pomijam tu już zupełnie fakt, że zabieramy przez to z puli godziny, które można wykorzystać lepiej - np. na dodatkową matematykę i godzinę filozofii - nie etyki, bo to tylko taki potworek, który sam w sobie nic nie da. Zamiast zatem kształcić inżynierów i ludzi otwartych na inne postawy i drogi do poszukiwania prawdy, kształcimy, nie przymierzając, beton.

embe pisze:Czytając Wasze wypowiedzi można dojść do wniosku, że katolicy w Waszym otoczeniu to wyłącznie źli ludzie, a w szkole jedynymi wierzącymi nauczycielami są katecheci.

Ze wszystkich ludzi, którzy mnie kiedykolwiek oszukali, wszyscy deklarowali przywiązanie do religii katolickiej. Niektórzy z nich nawet, aby uwiarygodnić się w moich oczach, podkreślali, że chodzą do tego kościoła, w którego okręgu mieszkam. Przykładów można by mnożyć.

A tak między nami - zdziwiłabyś się ilu ludzi, nawet jeśli chodzą czasem do kościoła, nie wierzy w to, co jest tam głoszone. Po prostu, z przyczyn kulturowych tam przychodzą, zupełnie tak jak z tych samych przyczyn w Polsce do mniejszości należy zapuszczanie patriarchalnej brody czy obchodzenie Kwanzy.

embe pisze:I jeszcze jedno nie daje mi spokoju:
iluka pisze:
haLayla pisze:Mam wrażenie, że wywołałem wilka z lasu :ble:

Bynajmniej. Aż tak złym człowiekiem nie jestem :mrgreen:
<3

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-07-31, 14:01

embe pisze:Czytając Wasze wypowiedzi można dojść do wniosku, że katolicy w Waszym otoczeniu to wyłącznie źli ludzie, a w szkole jedynymi wierzącymi nauczycielami są katecheci.

Nigdy nie oceniam ludzi na podstawie deklarowanej przez nich wiary.
Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
Liczy się człowiek, jego postawa, jego stosunek do innych ludzi, do świata przyrody.
Zauważyłam natomiast pewną prawidłowość.
Czym bardziej ktoś się afiszuje swoją pobożnością, tym mniej ona jest prawdziwa.
Tak więc fraszka "Na dewotkę" nadal jest tak samo aktualna.
A czy katecheci są jedynymi wierzącymi?
Praktykującymi tak, ale praktyka nie zawsze idzie w parze z wiarą.

Wróć do „Pogaduszki”