Ile TAK NAPRAWDĘ zarabia nauczyciel?

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Ile TAK NAPRAWDĘ zarabia nauczyciel?

Postautor: iluka » 2014-08-30, 20:13

Proooszę :D Pod tymi widocznymi emotkami masz: Wszystkie emotikony. Zobacz sobie.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

psyikoty
Przedmiot: Język angielski

Postautor: psyikoty » 2014-08-30, 20:15

:thumright:

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-08-30, 20:18

No właśnie zarabiać na pół etatu, który trwa 9 godzin 900 zł to nieźle.
Dawidku, pół etatu trwa 20 godzin, bo cały 40 tygodniowo.
Z matematyką też nietęgo było w szkole jak widzę... :(
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2014-08-30, 20:55

dawid132 pisze:No właśnie zarabiać na pół etatu, który trwa 9 godzin 900 zł to nieźle. Są ludzie nawet z wyższym wykształceniem, którzy pracują za tyle jak na cały etat

A taki hydraulik czy elektryk potrafi wziąć kilka tysięcy za 3-4 dni roboty - miałam remont w mieszkaniu, to wiem. Na ich zarobki też tak narzekasz? Bo im wystarczy tydzień pracy w miesiącu, żeby żyć lepiej od takiego nauczyciela, czy wielu innych lepiej opłacanych zawodów.

Co do opłat za wycieczki, to większość firm przewozi nauczycieli za darmo - owszem, pewnie uczniowie za to płacą trochę więcej. Ale pamiętaj, że dla nauczyciela jest to wtedy praca 24 godziny na dobę, bo cały czas jesteśmy za uczniów odpowiedzialni.

Ainah86
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Ainah86 » 2014-08-30, 21:56

dawid132 pisze:A w szkole nie uczą np. jak wypełniać pit, jak szukać pracy, czy choćby w podstawówce jak zrobić sobie kanapki.

W mojej uczyli jak robić kanapki, a nawet surówki (na technice). :P

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-08-30, 22:05

Inna sprawa, że pewnych rzeczy trzeba się nauczyć w domu.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2014-08-30, 22:06

Ainah86 pisze:
dawid132 pisze:A w szkole nie uczą np. jak wypełniać pit, jak szukać pracy, czy choćby w podstawówce jak zrobić sobie kanapki.

W mojej uczyli jak robić kanapki, a nawet surówki (na technice). :P

U mnie też :) I nawet sok wyciskaliśmy :) Jak wypełniać PIT, to uczą w szkole każdego dnia - ćwiczymy czytanie ze zrozumieniem, rozpoznawanie cyfr. Obecnie programy prowadzą człowieka po sznurku, wystarczy przepisać odpowiednie dane do odpowiednich rubryk. Też się tego bałam, ale spróbowałam i wyszło :)

Awatar użytkownika
ejwa

Postautor: ejwa » 2014-08-30, 22:07

dawid132 napisał/a:
A w szkole nie uczą np. jak wypełniać pit, jak szukać pracy, czy choćby w podstawówce jak zrobić sobie kanapki. [/quote]

O pitach i szukaniu pracy zajęć nie mamy (nie ten wiek), ale kanapki, sałatki dzieciaki robią, ba nawet ciasta, pizze pieką. Mniami :chef:

Ainah86
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Ainah86 » 2014-08-30, 22:19

Ciasto i kanapki to nawet osobiście robiłam z przedszkolakami i to w oddziale specjalnym (ciasto z piosenki "Najłatwiejsze ciasto w świecie" ;) ).

Awatar użytkownika
Elsewhere

Postautor: Elsewhere » 2014-08-30, 22:26

Poczytuję sobie ten temat od kilku dni i muszę przyznać, że coraz bardziej robi się on żenujący. Coraz bardziej skłaniam się do wersji Iluki, że to jakaś prowokacja jest, bo wszystkie kolejno przytoczone argumenty są niczym innym jak tylko jedną wielką kompilacją społecznych i medialnych bolączek odnośnie zawodu nauczyciela.
Najpierw, że mało godzin... potem, że sama praca w sobie niezbyt wymagająca... dalej, że dużo wolnego, weekendy, wakacje, święta, itp.... że dorobić można korepetycjami, bo jest czas... och, i oczywiście temat trzynastki (jakby tylko nauczyciele dostawali :roll:)... oczywiście, czym byłby ten wątek bez mojego ukochanego tematu "darmowych" wycieczek klasowych...
Szczerze mówiąc, brakuje mi tu jeszcze argumentu przerwy co 45 minut pracy, ale spodziewam się, że ten jest następny w kolejce...

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2014-08-30, 22:36

Elsewhere pisze:Szczerze mówiąc, brakuje mi tu jeszcze argumentu przerwy co 45 minut pracy, ale spodziewam się, że ten jest następny w kolejce...

Gdzie tam, w urzędach masz pracę co 45 minut przerwy :mrgreen:
<3

dawid132
Kto: student

Postautor: dawid132 » 2014-08-30, 23:15

Z tym pół etatu chodziło mi o pracę nauczyciela, ale dobrze że zauważyliście, że wasze pół etatu to 1/4.

A do tej osoby, która pisała o płacy min. 1334 zł: szkoda tylko, że dziś trudno o zatrudnienie na umowe o prace, a ponoć na ogłoszenia o pracy za 4 zł/h odpowiadają setki osób.

I jeszcze co do błędu ortograficznego w tamtym zdaniu:. w szkole podstawowej zająłem kiedyś pierwsze miejsce w konkursie ortograficznym, więc widać jakie są efekty nauczania.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2014-08-30, 23:26

dawid132 pisze:A do tej osoby, która pisała o płacy min. 1334 zł: szkoda tylko, że dziś trudno o zatrudnienie na umowe o prace, a ponoć na ogłoszenia o pracy za 4 zł/h odpowiadają setki osób.

Nie da się zatrudnić kogoś inaczej, niż jak na umowę o pracę. Dlatego o etacie można mówić tylko w przypadku umowy o pracę. Nie myl pojęć i nie zaciemniaj obrazu. Jeżeli chodzi ci o zleceniobiorców to nie nazywaj tego etatem.

Notabene ludzie sami są sobie winni, że przyjmują takie oferty. Gdyby zamiast tego wszyscy odmówili to i taki "oferent" musiałby podnieść stawkę.

dawid132 pisze:I jeszcze co do błędu ortograficznego w tamtym zdaniu:. w szkole podstawowej zająłem kiedyś pierwsze miejsce w konkursie ortograficznym, więc widać jakie są efekty nauczania.

To oznacza, że nie dbasz o utrwalanie wiedzy i traktujesz wiedzę jako daną ci raz na zawsze. Jedyna wina szkoły w tym, że nikt ci nie powiedział, że umysł trzeba ćwiczyć. Tak samo jest ze wszystkim :wink:
<3

Awatar użytkownika
Elsewhere

Postautor: Elsewhere » 2014-08-30, 23:28

dawid132 pisze:I jeszcze co do błędu ortograficznego w tamtym zdaniu:. w szkole podstawowej zająłem kiedyś pierwsze miejsce w konkursie ortograficznym, więc widać jakie są efekty nauczania.

Chciałabym jakoś skomentować ten argument, ale ogarnia mnie tylko śmiech :rotfl: ;D :rotfl:

Bardzo, bardzo mi Ciebie żal, Dawidzie. Jeżeli to nie jest prowokacja, a rzeczywiście to co piszesz jest obrazem Twoich myśli, to naprawdę ubolewam nad Tobą. Z tego co piszesz jesteś kłębowiskiem ogromu frustracji, zawiści, zazdrości i innych wszelakich pogardliwych emocji, a w dzisiejszych realiach niestety, takie nastawienie zniszczy Cię od środka (prędzej czy później)...

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-08-31, 00:19

Elsewhere pisze:Coraz bardziej skłaniam się do wersji Iluki, że to jakaś prowokacja jest, bo wszystkie kolejno przytoczone argumenty są niczym innym jak tylko jedną wielką kompilacją społecznych i medialnych bolączek odnośnie zawodu nauczyciela.
A ja w tym utwierdzam się.
dawid132 pisze:Z tym pół etatu chodziło mi o pracę nauczyciela, ale dobrze że zauważyliście, że wasze pół etatu to 1/4.
allle ossochoodziiii??!

Wróć do „Pogaduszki”