kontrole w szkołach

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jethro Tull

Re: kontrole w szkołach

Postautor: Jethro Tull » 2007-11-23, 21:46

wszędzie kurka człowieka znajdą :-)

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-11-23, 21:54

No to chyba dobrze że Cię wszyscy szanują a Ty jesteś popularny no nie?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-11-23, 21:58

Popularność raczej nie chodzi tymi samymi ścieżkami co szacunek... no ale dajmy pokój bo się prywatny wątek zrobił :-)

reducent

Postautor: reducent » 2007-11-25, 14:48

Jestem za takimi kontrolami, ale żeby były szczegółowe. Bo w naszej szkole to p. dyr.dzieli i rządzi niepodzielnie i nie przyjmuje żadnych uwag pod swoim adresem. Jest dyr, ma wychowawstwo w klasie ,gdzie nie ani 1 godz. dydaktycznej!poza tym nie ma dyżurów na przerwach , które spedza w palarni i tam tez rozgrywają się najczęściej wszystkie ważne decyzje. Aha, jeszcze jest opiekunem stażu .a są nauczyciele, którzy nie mają żadnych dodatków i tylko gołe etaty! zapytacie jaka różni się pensja takiego dyrektora i nauczyciela z 20 letnim stażem .Jak 1:3. To chyba jest bezprawie. Moze ktos podpowie , gdzie się zwrócic w takiej sprawie??

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-11-25, 16:17

reducent pisze:Jestem za takimi kontrolami, ale żeby były szczegółowe. Bo w naszej szkole to p. dyr.dzieli i rządzi niepodzielnie i nie przyjmuje żadnych uwag pod swoim adresem. Jest dyr, ma wychowawstwo w klasie ,gdzie nie ani 1 godz. dydaktycznej!poza tym nie ma dyżurów na przerwach , które spedza w palarni i tam tez rozgrywają się najczęściej wszystkie ważne decyzje. Aha, jeszcze jest opiekunem stażu .a są nauczyciele, którzy nie mają żadnych dodatków i tylko gołe etaty! zapytacie jaka różni się pensja takiego dyrektora i nauczyciela z 20 letnim stażem .Jak 1:3. To chyba jest bezprawie. Moze ktos podpowie , gdzie się zwrócic w takiej sprawie??

Dyrektor jest od tego by rządzić.. Co do wychowawstwa juz pisałem nie ma przeszkód by był wychowawcą a czy to jest korzystne to już nie mnie się wypowiadać bo nie znam sytuacji. Nie ma dyżurów i nie musi ich mieć bo ma inne zadania do wykonania.
Opiekunem stazu nie może być jeśłi to jest "normalna" placówka.

Zanim cokolwiek sie będzie robić to najpierw warto się dobrze zastanowić i sprawe przemysleć bo często to co nauczycielowi wydaje się bezprawne jest zgodne z prawem. Jakoś trudno mi uwierzyć, ze ktoś zostaje dyrektorem by innych pognębić. Na tym stanowisku nie zarabia sie kokosów by było to warte, choć pewnie jak wszędzie są źli dyrektorzy tak samo jak i są źli nauczyciele. Ale w końcu ktoś ich wybrał na dyrektorów albo ktoś nie zwolnił z pracy w odpowiednim czasie złego nauczyciela

reducent

Postautor: reducent » 2007-11-25, 18:23

Widzę, że chyba patrzysz na tą sprawę z pozycji swojego siedzienia i dlatego masz taki a nie inny punk widzenia. Nie może być opiekunę a jest, a mnie się wydaje, że praca wychowawcy też powinna być kontrolowana przez dyr,

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-11-25, 18:25

No zaczyna być ciekawie... 8)

reducent

Postautor: reducent » 2007-11-25, 18:38

Mam jeszcze jedno pytanie, czy dyrektorzy nie mają bezpłatnych zastępstw,a panie z biblioteki mogą zasuwać za wszystkich. Bo u nas dyrektor nie skalał się żadną godziną, woli w tym czasie pić kawę

Awatar użytkownika
nelke

Postautor: nelke » 2007-11-25, 19:11

Jethro Tull pisze:Dyrektor jest od tego by rządzić.. Nie ma dyżurów i nie musi ich mieć bo ma inne zadania do wykonania.

W pełni się z tym zgadzam.

reducent pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy dyrektorzy nie mają bezpłatnych zastępstw,a panie z biblioteki mogą zasuwać za wszystkich. Bo u nas dyrektor nie skalał się żadną godziną, woli w tym czasie pić kawę

Rzeczywiście w każdej szkole, jaką znam, panie z biblioteki (albo ze świetlicy) biegają na zastępstwa. Nie płacą im za to, bo one w tym czasie są w pracy. Tania siła robocza.

Przesadasz trochę z tym "równouprawnieniem" dla wszystkich. Dlaczego dyrektor ma chodzić na bezpłatne zastępstwa albo mieć dyżury?? Dyrektor ma inne obowiązki, których nie ma zwykły nauczyciel. Np. kontolować, czy nauczyciele stoją na dyżurach :lol: :wink:
Oczywiście są dyrektorzy, którzy olewają sobie wszystko, ale są też tacy, którzy robią dużo więcej niż powinni. To oczywiście zależy od człowieka.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-11-25, 19:20

reducent pisze:czy dyrektorzy nie mają bezpłatnych zastępstw,a panie z biblioteki mogą zasuwać za wszystkich. Bo u nas dyrektor nie skalał się żadną godziną, woli w tym czasie pić kawę

Dyrektor nie ma obowiązku tłumaczyć każdemu nauczycielowi co w danym momencie robi gdy nie ma w tym czasie zajęć dydaktycznych oraz informować czy będzie w tym czasie pił kawę. Ma natomiast obowiązek tak zorganizować zastępstwa za nieobecnego nauczyciela, aby w tym czasie uczniowie nie zostali bez opieki. Bardzo często są to właśnie lekcje biblioteczne, które panie bibliotekarki prowadzą w czasie swoich godzin pracy. Czasami mają płatne jak swoje godziny odrobią w innym terminie.
Mam pomysł. Popracuj, awansuj, zostań dyrektorem.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-11-26, 14:48

Reducent jest bardzo rozżalony z powodu sytuacji panującej w szkole... Popieram malgale. Każdy ma prawo do awansu. Trudno oceniać kogoś jeśli samemu nie zasmakowało się bycia dyrektorem. Może jesteś po prostu uprzedzony do pani dyrektor?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2007-11-27, 17:19

U mnie w szkole dyrekcja chodzi na zastępstwa :shock: zaszokowałam :shock:
nie mam na myśli dyrektorki ale mamy dwóch wicedyrektorów i oni częsyo idą na zastępstwa :lol:

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2007-11-28, 15:23

u mnie i pani dyrektor chadza, jak trzeba.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
nelke

Postautor: nelke » 2007-11-28, 17:42

renati23 pisze:U mnie w szkole dyrekcja chodzi na zastępstwa

U mnie w szkole dyrekcja nawet nie chodzi na swoje lekcje, a co dopiero na zastępstwa.

Awatar użytkownika
wrotkap

Postautor: wrotkap » 2007-11-28, 20:00

nelke pisze:U mnie w szkole dyrekcja nawet nie chodzi na swoje lekcje, a co dopiero na zastępstwa.

To świetny przykład daje pracownikom.
Żyj tak, abyś nie musiał się czerwienić, zwłaszcza przez samym sobą.

Wróć do „Prawo oświatowe”