Podręczniki po nowemu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Podręczniki po nowemu

Postautor: Melizabeth » 2015-06-03, 15:29

Liderka zespołu anglistek w naszej szkole została dziś oświecona (przez przedstawicielkę pewnego wydawnictwa), że mamy wybrać podręcznik konkretnego wydawnictwa (jednego z tych, które z Panią Przedstawicielką współpracują), bo:
a) jak wybierzemy ten, który uważamy za najlepszy, to nie zmieścimy się w dotacji,
b) jak wybierzemy inny, to nie będzie jakiejś puli ćwiczeń dla pozostałych przedmiotów, bo jakiegoś tam rabatu nie będą nam mogli przyznać.

SERDECZNIE DZIĘKUJĘ p. Minister i rządowi za wprowadzenie tej dotacji: podręcznik do angielskiego w mojej szkole wybrali pozostali przedmiotowcy. A podobno mamy prawo wybrać podręcznik, który najlepiej realizuje podstawę...

Awatar użytkownika
ms.elephant

Re: Podręczniki po nowemu

Postautor: ms.elephant » 2015-06-03, 18:45

A czy czasem pani przedstawicielka nie chce "nałapać" klientów? Nie interesowałam się jakoś dokładnie starszymi klasami, ale z tego co wiem dotacja powinna wystarczyć na podręczniki i ćwiczenia do wszystkich przedmiotów - oczywiście wersja podstawowa, bez żadnych dodatkowych pozycji. Nie potrzeba w tym momencie żadnych rabatów i wcale nie musicie ich zamawiać przez jedną przedstawicielkę. Bodaj na stronie Operonu była dokładnie rozpisana kwota dofinansowania i rozłożenie jej na poszczególne przedmioty. Ale mogę się mylić, bo jak mówię, aż tak dokładnie się w to nie wgryzałam. Może faktycznie niektóre wydawnictwa nie dostosowały się do wymogu i nie obniżyły ceny odpowiednio.
Jakim podręcznikiem byłaś zainteresowana, a co poleciła ci pani przedstawiciel?

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2015-06-04, 00:29

W teorii ceny są obniżone, ale MM Publications, którego Full Blasta chciałysmy nie współpracuje z nikim, więc jest za drogi, a przy innych wydawnictwach (Oxford i Macmillan) nie byłoby kwoty, przy której WSiP wysłałby ćwiczenia do innych przedmiotów za darmo (za tanie podręczniki??). Zostaje nam Longman (jeszcze nie wiemy, który podręcznik, bo żadnego nie brałyśmy pod uwagę).

Pewnie, że nie musimy przez przedstawicielkę, ale wtedy reszta nauczycieli zostaje bez tych ćwiczeń, więc atmosfera byłaby super, bo znowu przez anglistów czegoś nie ma...

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-06-04, 12:38

U mnie w szkole anglistki biorą właśnie z Macmillana do szkoły podstawowej, a inni przedmiotowcy różnie - jest WSiP, Nowa Era i jeszcze jakieś.

Wróć do „Prawo oświatowe”