kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

belfegorr
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: belfegorr » 2015-10-29, 08:37

Chien pisze:Do szkół ponadpodstawowych mam zrealizowane wszystkie wymagane bloki, czyli zarówno dydaktyki szczegółowe jak i przygotowanie pedagogiczne. Trochę to jednak dziwne, że jako mgr nie będę miał uprawnień do nauczania w szkole podstawowej.
W zasadzie nie pytałbym się o to i nie przejmowałbym się tym gdyby nie fakt zapowiadanej przez PiS reformy edukacyjnej w tym likwidacją gimnazjum i powrotem do systemu 8+4. Zapewne w tych nowych zasadach także bym nie miał takich uprawnień?

Jeśli przepisy w sprawie kwalifikacji by się nie zmieniły to również by nie było uprawnień do szkoły podstawowej.
Istnieje jednak możliwość uzupełnienia wykształcenia w trakcie studiów o blok przedmiotów do II etapu edukacyjnego i praktyki. A jeśli nie w trakcie studiów dziennych, to na studiach podyplomowych dot. przygotowania pedagogicznego.

Chien
Kto: student
Przedmiot: Historia

Postautor: Chien » 2015-10-29, 23:03

Ze względu na przeładowany program uzupełnienie na studiach odpada.
Natomiast zastanawiam się jak miałyby w moim przypadku wyglądać studia podyplomowe? Z jednej strony nie mam pełnego przygotowania pedagogicznego (pedagogika i psychologia dla szkoły podstawowej) a z drugiej z historii brakuje mi tylko dydaktyki szczegółowej dla II etapu edukacyjnego i praktyk. Masz pomysł czy w ogóle znalazłaby się jakaś placówka, która taki kurs by mi mogła zapewnić?

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-10-30, 10:14

Nie widziałem nigdzie placówki, w której są studia podyplomowe tylko z jednego modułu. Trzeba więc się zapisać na pełne studia podyplomowe nadające przygotowanie do obu przedmiotów na wszystkich etapach edukacyjnych. Z części przedmiotów zaliczenia będą przepisane, ale jeśli się prowadzący nie zgodzi to trzeba będzie to samo zaliczać jeszcze raz. Trzeba będzie więc przejść całe przygotowanie pedagogiczne ponownie. Jedynie będzie można ograniczyć praktyki do szkoły podstawowej (150 godzin), wtedy uzyska się przygotowanie pedagogiczne do podstawówki.

Gdy jest przeładowany program można też próbować wystąpić do dziekana o zapisanie się na dodatkowe przedmioty w trybie indywidualnej organizacji zajęć i zaliczyć je bez chodzenia na zajęcia.

Chien pisze:Ze względu na przeładowany program uzupełnienie na studiach odpada.
Natomiast zastanawiam się jak miałyby w moim przypadku wyglądać studia podyplomowe? Z jednej strony nie mam pełnego przygotowania pedagogicznego (pedagogika i psychologia dla szkoły podstawowej) a z drugiej z historii brakuje mi tylko dydaktyki szczegółowej dla II etapu edukacyjnego i praktyk. Masz pomysł czy w ogóle znalazłaby się jakaś placówka, która taki kurs by mi mogła zapewnić?

Chien

Postautor: Chien » 2015-11-07, 01:01

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwe, aby pomimo skończenia określonego kierunku (w moim wypadku historii) i pełnego przygotowania pedagogicznego nie mieć uprawnień pedagogicznych? Chodzi mi o to, że ja nie realizowałem zajęć ze studiów I stopnia (bloki od starożytności po XX wiek itp), których nie kazano mi uzupełnić. Czy są tutaj jakieś formalne wymagania jakie przedmioty potrzeba zrealizować czy sam fakt posiadania mgr historii oznacza, że jestem w świetle prawa merytorycznie przygotowany do nauczania tego przedmiotu?

WZDR
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: WZDR » 2015-11-07, 09:02

Witam, jestem zatrudniona na stanowisku nauczyciela klas I-II. Ale mam pewne obawy odnośnie moich kwalifikacji do pracy. Skończyłam studia licencjackie Pedagogika opiekuńcza z edukacją plastyczną ( nauczycielska) oraz edukacja wieku dziecięcego (studia II stopnia). W suplemencie mam napisane :
Absolwent specjalności Edukacja wieku dziecięcego jest przygotowany do realizacji dydaktycznych i wychowawczych zadań przedszkola i szkoły, łączy wiedzę i umiejętności z zakresu wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej z wiedzą o dziecku i środowisku szkolnym i przedszkolnym.
Według rozporządzenia w sprawie kwalifikacji wychodzi na to że jest ok. Ale sama już nie wiem.

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-11-07, 09:36

Chien pisze:Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwe, aby pomimo skończenia określonego kierunku (w moim wypadku historii) i pełnego przygotowania pedagogicznego nie mieć uprawnień pedagogicznych? Chodzi mi o to, że ja nie realizowałem zajęć ze studiów I stopnia (bloki od starożytności po XX wiek itp), których nie kazano mi uzupełnić. Czy są tutaj jakieś formalne wymagania jakie przedmioty potrzeba zrealizować czy sam fakt posiadania mgr historii oznacza, że jestem w świetle prawa merytorycznie przygotowany do nauczania tego przedmiotu?

Tak, jest to możliwe. Nie ma Pan przygotowania merytorycznego w zakresie studiów I stopnia i braki te nie zostały uzupełnione, więc wątpliwa jest nawet możliwość uzyskania przygotowania pedagogicznego. Dyrektor, oceniając dyplom i suplement do dyplomu, może stwierdzić, że brak jest przygotowania merytorycznego do prowadzenia zajęć z historii. W takim wypadku sprawa jest bardziej skomplikowana, gdyż:
- żeby zostać przyjętym na studia podyplomowe w celu zdobycia przygotowania pedagogicznego to trzeba mieć przygotowanie merytoryczne do prowadzenia jakiegokolwiek przedmiotu
- żeby zostać przyjętym na studia podyplomowe aby uzyskać przygotowanie pedagogiczne, trzeba mieć przygotowanie pedagogiczne do prowadzenia jakiegokolwiek przedmiotu.
Jeśli uzyska Pan po tych studiach przygotowanie merytoryczne i pedagogiczne do WOS-u, to będzie możliwość uzupełnienia kwalifikacji do historii na studiach podyplomowych. Z Pana opisu ciężko wywnioskować jaka była dokładnie Pana ścieżka edukacyjna, jakie Pan zaliczył przedmioty, na których studiach i w jakim okresie. Przepisy są tak skomplikowane, ze wszystko tutaj jest ważne. Przed zmianą przepisów w 2012 roku nie było takich problemów. Sprawy kwalifikacji regulują obecnie 2 rozporządzenia: rozporządzenie z 2009 r. w sprawie kwalifikacji nauczycieli oraz rozporządzenie z 2012 r. w sprawie standardów kształcenia nauczycieli. Oba rozporządzenia w kilku miejscach wzajemnie się wykluczają. Projekt ujednolicenia obu rozporządzeń poprzez zmianę tego pierwszego rozporządzenia nie doszedł jeszcze do skutku.

Chien

Postautor: Chien » 2015-11-07, 13:40

Ukończyłem studia magisterskie na kierunku etnologia. Dodatkowo robię teraz studia II stopnia na historii. Uzupełniłem przygotowanie pedagogiczne dla szkoły ponadpodstawowej oraz przedmioty przygotowujące w zakresie merytorycznym i dydaktycznym do nauczania II przedmiotu (WOS). Natomiast nie uzupełniłem (bo takich wymagań ani chyba możliwości nie ma) tych przedmiotów, które były realizowane na studiach I stopnia. Oznacza to, że w ramach studiów II stopnia mamy specjalizację tylko w jednej wybranej epoce z której mamy zajęcia, nie ma bloku przekrojowego przez wszystkie zajęcia. Stąd moje rodzące się wątpliwości czy to, aby na pewno da uprawnienia do nauczania historii. Bo w przeciwnym razie kompletnie stracę 2 lata...

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-11-07, 15:48

Jeśli chodzi o WOS to faktycznie, nie ma go w podstawówce. Z tego co widzę, to będzie miał Pan więc przygotowanie pedagogiczne i merytoryczne do nauczania WOS-u.
Jeśli nie ma Pan licencjatu z historii, to nie będzie przygotowania do nauczania historii w podstawówce, ani merytorycznego ani pedagogicznego.
Po ukończonych studiach magisterskich będzie jednak możliwość uczęszczania na studia podyplomowe kwalifikacyjne do nauczania historii na każdym etapie edukacyjnym z racji posiadania kwalifikacji pedagogicznych do innego przedmiotu. Nadal jednak będzie brakowało jedynie przygotowania pedagogicznego do nauczania w szkole podstawowej, więc konieczna będzie druga podyplomówka z przygotowania pedagogicznego w zakresie szkoły podstawowej. Chyba, że coś się da uzyskać już na studiach magisterskich z historii.

I odnośnie historii, która jest aktualnie studiowana: czy w planie studiów jest ścieżka pedagogiczna z historii, tj. dydaktyka historii oraz praktyki z historii? Jeśli tak, to praktyki są w jakich szkołach?
Co do kwalifikacji merytorycznych to istnieje, przynajmniej w teorii, możliwość zapisania się na dodatkowe przedmioty, za zgodą Dziekana, w ramach indywidualnego toku studiów. Jednocześnie można studiować w trybie indywidualnej organizacji studiów i zaliczać przedmioty bez chodzenia na zajęcia.

Akurat te studia magisterskie z racji zdobywania pełnych kwalifkacji do nauczania WOS-u nie są stratą czasu. Sama etnologia nie daje możliwości rozpoczęcia ani studiów podyplomowych do nauczania jakiegokolwiek przedmiotu szkolnego, a to nie daje także prawa do rozpoczęcia studiów podyplomowych z zakresu przygotowania pedagogicznego. To błędne koło przerywa właśnie ukończenie studiów dających kwalifikacje do nauczania jakiegokolwiek przedmiotu szkolnego, w tym przypadku do WOS-u. Po ukończeniu tych studiów będzie można zacząć podyplomówkę z historii.

Podyplomówka z historii i druga z kwalifikacji pedagogicznych nie będzie potrzebna jeśli:
- zaliczy Pan przedmioty ze studiów I stopnia obejmujące podstawę programową z historii zakresu szkoły podstawowej
- zaliczy Pan przedmioty ze studiów II stopnia obejmujące podstawę programową z historii z zakresu gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej
- zaliczy Pan przedmioty psychologiczno-pedagogiczne z zakresu szkoły podstawowej (psychologia II etap, pedagogika II etap edukacyjny) w minimalnej liczbie godzin określonej przez rozporządzenie
- zaliczy Pan dydaktykę historii na II etapie w minimalnej liczbie godzin określonej przez rozporządzenie
- odbędzie Pan praktyki w szkole podstawowej, gimnazjum i szkole ponadgimnazjalnej z zakresu historii - łącznie 150 godzin

A może któryś z w/w punktów już jest zrealizowany lub będzie w trakcie studiów?

Chien pisze:Ukończyłem studia magisterskie na kierunku etnologia. Dodatkowo robię teraz studia II stopnia na historii. Uzupełniłem przygotowanie pedagogiczne dla szkoły ponadpodstawowej oraz przedmioty przygotowujące w zakresie merytorycznym i dydaktycznym do nauczania II przedmiotu (WOS). Natomiast nie uzupełniłem (bo takich wymagań ani chyba możliwości nie ma) tych przedmiotów, które były realizowane na studiach I stopnia. Oznacza to, że w ramach studiów II stopnia mamy specjalizację tylko w jednej wybranej epoce z której mamy zajęcia, nie ma bloku przekrojowego przez wszystkie zajęcia. Stąd moje rodzące się wątpliwości czy to, aby na pewno da uprawnienia do nauczania historii. Bo w przeciwnym razie kompletnie stracę 2 lata...

Chien

Postautor: Chien » 2015-11-07, 16:09

Jeśli chodzi o WOS to faktycznie, nie ma go w podstawówce. Z tego co widzę, to będzie miał Pan więc przygotowanie pedagogiczne i merytoryczne do nauczania WOS-u.

Tak, tutaj sprawa jest jasna i na 100% będę miał takie uprawnienia.

Po ukończonych studiach magisterskich będzie jednak możliwość uczęszczania na studia podyplomowe kwalifikacyjne do nauczania historii na każdym etapie edukacyjnym z racji posiadania kwalifikacji pedagogicznych do innego przedmiotu. Nadal jednak będzie brakowało jedynie przygotowania pedagogicznego do nauczania w szkole podstawowej, więc konieczna będzie druga podyplomówka z przygotowania pedagogicznego w zakresie szkoły podstawowej. Chyba, że coś się da uzyskać już na studiach magisterskich z historii.

Udało mi się to załatwić w studium pedagogicznym i zrobię zarówno psychologię jak i pedagogikę do szkoły podstawowej. Będzie mi więc brakowało jedynie dydaktyki szczegółowej (nie wiem czy nawet praktyki byłyby konieczne, jeśli mam zaliczone 150 godzin? Czy też jest wymóg, aby były one w konkretnym typie szkoły?)

I odnośnie historii, która jest aktualnie studiowana: czy w planie studiów jest ścieżka pedagogiczna z historii, tj. dydaktyka historii oraz praktyki z historii? Jeśli tak, to praktyki są w jakich szkołach?

Tak, mam zrobioną zarówno dydaktykę szczegółową jak i praktyki (75h w gimnazjum i 75 w szkole średniej) w liczbie godzin zgodnej z wymaganiami dla tych typów szkół.

Co do kwalifikacji merytorycznych to istnieje, przynajmniej w teorii, możliwość zapisania się na dodatkowe przedmioty, za zgodą Dziekana, w ramach indywidualnego toku studiów. Jednocześnie można studiować w trybie indywidualnej organizacji studiów i zaliczać przedmioty bez chodzenia na zajęcia.

Nie wiem czy dostałbym taką zgodę a nawet, jeśli to zapewne odpłatną. Inna sprawa, że zdanie wszystkich bloków epokowych, zaliczenie przedmiotów z ostatniego roku oraz napisanie i obronienie pracy magisterskiej w przeciągu jednego roku byłoby praktycznie mission impossible. Cały czas rodzi się tutaj pytanie czy jest to w ogóle konieczne?

Akurat te studia magisterskie z racji zdobywania pełnych kwalifkacji do nauczania WOS-u nie są stratą czasu. Sama etnologia nie daje możliwości rozpoczęcia ani studiów podyplomowych do nauczania jakiegokolwiek przedmiotu szkolnego, a to nie daje także prawa do rozpoczęcia studiów podyplomowych z zakresu przygotowania pedagogicznego. To błędne koło przerywa właśnie ukończenie studiów dających kwalifikacje do nauczania jakiegokolwiek przedmiotu szkolnego, w tym przypadku do WOS-u. Po ukończeniu tych studiów będzie można zacząć podyplomówkę z historii.

Tak, ale trzeba przyznać, że robienie podyplomówki z historii będąc jej absolwentem jest jednak nieco kuriozalne...

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-11-07, 16:38

Skoro będzie zaliczona psychologia i pedagogika do szkoły podstawowej to pozostaje:
- dydaktyka historii w szkole podstawowej - bez tego przedmiotu nie ma się uprawnień pedagogicznych do nauczania historii
- praktyka w szkole podstawowej - praktyki muszą się odbywać w szkołach na poszczególnych etapach, czyli w szkole podstawowej, gimnazjum i ponadgomnazjalnej. Łącznie musi być min. 150 godzin tych praktyk. Bez praktyki w szkole podstawowej nie ma się uprawnień pedagogicznych do szkoły podstawowej.
- uzyskanie wiedzy merytorycznej z zakresu historii na wszystkich etapach edukacyjnych. Jeśli tego nie będzie to wątpię, aby dyrektor uznał Pana kwalifikacje merytoryczne za wystarczające. Jeśli nie da się tego zrobić w ramach studiów to będzie potrzebna podyplomówka.

Chien

Postautor: Chien » 2015-11-07, 16:56

- uzyskanie wiedzy merytorycznej z zakresu historii na wszystkich etapach edukacyjnych. Jeśli tego nie będzie to wątpię, aby dyrektor uznał Pana kwalifikacje merytoryczne za wystarczające. Jeśli nie da się tego zrobić w ramach studiów to będzie potrzebna podyplomówka.

Tylko tutaj mam właśnie wątpliwości. To znaczy czy są gdzieś dokładnie sprecyzowane jakie to przedmioty muszą być zrealizowane, aby kwalifikacje merytoryczne były uznane za wystarczające? W rozporządzeniach z 2009 i 2012 roku takich szczegółowych informacji nie znalazłem.

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-11-07, 17:11

Proszę zaglądnąć do podstawy programowej kształcenia ogólnego, tam są wszystkie potrzebne zagadnienia.

Chien

Postautor: Chien » 2015-11-07, 18:42

Mam wątpliwości. W przypadku XX wieku mam aż nadmiar, to samo dotyczy starożytności i średniowiecza. Za to niedobór nowożytności i XIX wieku - jedynie 30 godzinny wykład, który bezpośrednio pod to można podciągnąć. Podejrzewam, że uznaniowo byłoby to zależne konkretnej decyzji dyrektora.

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-11-07, 20:02

Chien pisze:Mam wątpliwości. W przypadku XX wieku mam aż nadmiar, to samo dotyczy starożytności i średniowiecza. Za to niedobór nowożytności i XIX wieku - jedynie 30 godzinny wykład, który bezpośrednio pod to można podciągnąć. Podejrzewam, że uznaniowo byłoby to zależne konkretnej decyzji dyrektora.

Nie znam programu studiów oraz podstawy programowej do historii dlatego trudno jest mi się wypowiadać o poszczególnych treściach. Dlatego najlepiej to sprawdzić porónując przedmioty z podstawą programową.

justjupi
Przedmiot: Inne

Postautor: justjupi » 2015-11-19, 11:52

Witam serdecznie,
Jestem nowym użytkownikom forum i chciałabym zapytać o jedną kwestię.
Obecnie uczę przedmiotów zawodowych zgodnych ze skończonym kierunkiem studiów, oczywiście mam przygotowanie pedagogiczne- chcialabym zapytać, czy jeśli zrobie sobie teraz studia posyplomowe np. Z wychowania fizycznego ( dla nauczycieli) to będę mogła uczyc WFu? Czy potrzebuje pełych studiów? Tak samo z innymi przedmiotami zawodowymi- wystarczą studia podyplomowe czy trzeba odbyc np. Studia lic., inż. Lub mgr?
Z gory dziękuję za odpowiedź! ;)

Wróć do „Prawo oświatowe”