zestawy powtórzeniowe

kącik miłośników "królowej nauk"

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Sylwka

zestawy powtórzeniowe

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 10:52

Witam :)
Siedzę od rana i myślę, jak by tu skłonić moich "gieniuszy" do utrwalania materiału na bieżąco...
Uczę m.in. pierwszą klasę licealną, a więc obowiązuje już ich matura z matematyki. W szkole, w której pracuję, preferuje się próbne sprawdziany nabytej umiejętności mniej więcej co pól roku. No i tak sobie pomyślałam... przecież wiadomo, że to, co było omawiane gdzieś tam na początku roku, po pewnym czasie, nie trenowane, umyka. Postanowiłam więc, że co jakiś czas.. raz na miesiąc, może częściej.. będę przynosić im zestawy powtórzeniowe, z zadaniami wybiórczo z całego zrealizowanego materiału.. będą mieli określony czas na zrobienie i oddanie mi gotowych rozwiązań... oni będą systematycznie powtarzali, ja będę miała porównanie, z czym jest jeszcze ewentualnie problem...
samemu ciężko zmusić się do takiej pracy, a jak będzie to narzucone przeze mnie... to potem będzie im łatwiej przygotować się do matury..
co o tym myślicie??
Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na sprawdzanie nabytych do tej pory umiejętności??
pozdrawiam, Sylwia

Awatar użytkownika
dushka

Re: zestawy powtórzeniowe

Postautor: dushka » 2008-01-06, 11:00

W mojej 4 klasie matematyk robi coś, co mi się bardzo podoba, bo zmusza uczniów do regularnego powtarzania materiału :)

Co kilka lekcji (przeważnie jeden rozdział w książce, np. jest 5 tematów związanych z dzieleniem pisemnym, czyli wychodzi to mniej więcej co półtora tygodnia) robi im kartkówkę - zamiast odpytywania dzieciaków co lekcję. Są przeważnie 3-4 zadania, krótkie. Jeśli jest to zadanie tekstowe złożone to 2 zadania. Taką kartkówkę jednak zapowiada, przeważnie jest tak, że w piątek mówi o niej, w poniedziałek robi. Weekend na powtórzenie czegoś w domu.

Poza tym w trakcie lekcji nie pyta na ocenę, jak już napisałam, tylko bierze dzieci do tablicy, tam razem robią zadanie - a jeśli ktoś potrafi sam, dostaje +, i dzieciaki nauczyły się, że warto w domu powtórzyć co nieco, bo za 3 plusiki jest piątka za aktywność :0

Ja wiem, że w LO już pewnie trudniej jest, ale nie mam doświadczenia innego :D

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 11:08

Tak, zgadza się, też w ten sposób powtarzamy i utrwalamy bieżący materiał. Takie kartkóweczki to bardzo dobry sposób.
Natomiast ja chciałabym robić z nimi powtórzenia całego zrealizowanego materiału, żeby nie obudzili się "za pięć dwunasta" i nie powtarzali wszystkiego na hura. Tym bardziej, że co jakiś czas mają próbne sprawdziany przedmaturalne, więc to ma być dla nich pomoc, a nie przymus :)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-01-06, 11:16

Może co miesiąc daj im zestaw do zrobienia w domu, niech robią to na dodatkową ocenę?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2008-01-06, 11:19

dushka pisze:Może co miesiąc daj im zestaw do zrobienia w domu, niech robią to na dodatkową ocenę?

bardzo dobry sposób :wink:

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 11:19

Właśnie coś takiego mi się myśli. Będą mieli określony czas na rozwiązanie zestawu, materiał będą przy okazji cały czas powtarzać, ja będę widziała, co im jeszcze nie idzie, a przy okazji może i jakieś oceny im wpadną :)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-01-06, 11:21

Ale jedna wpadka może być: jeśli dasz im takie same zestawy, mogą spisywać od siebie ;)

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 11:29

Tak też może być ale mam nadzieję, że potraktują to jako pomoc dla nich...
Nie będę tego traktować jako na ocenę, jedynie te prace, które zasłużą się na lepszą, jednak nie wywiązanie się z terminu będzie miało swoje konsekwencje...
wiadomo, komu będzie zależało, to się przyłoży...

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-01-06, 13:42

Swoim gimnazjalistom daję często, jako dodatkowe do rozwiązania w domu, zadania z testów egzaminacyjnych z lat poprzednich. Na każdym sprawdzianie (bez względu na to jakiego działu ten sprawdzian dotyczy) występuje jedno zadanie podobne do tych, które dostali do rozwiązania. Oczywiście wybieram takie zadania, aby były dla nich one okazją do powtórzenia zagadnień przerabianych wcześniej.

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 13:52

malgala pisze:Na każdym sprawdzianie (bez względu na to jakiego działu ten sprawdzian dotyczy) występuje jedno zadanie podobne do tych, które dostali do rozwiązania.

super pomysł, żeby powiązać bieżący materiał z powtórzeniem! Motywuje ich do pracy. Ale czy wtedy podczas oceniania sprawdzianu rozdzielasz ocenę na ta z bieżącego działu i oddzielnie za zadania powtórzeniowe, czy to zadanie powtórzeniowe liczysz normalnie do punktacji sprawdzianowej i wystawiasz jedną ocenę z całego sprawdzianu?

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-01-06, 13:56

To zależy. Jeżeli jest to zadanie w żaden sposób niepowiązane z działem, z którego jest sprawdzian stawiam odrębną ocenę. Jeżeli natomiast zawiera pewne elementy z danego działu (nawet z klas młodszych) lub jest to sprawdzian obejmujący szerszy zakres materiału ocena jest jedna.

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2008-01-06, 14:02

super pomysł, bardzo mi się podoba :)

Wróć do „Matematyka”