Kariera nauczycielska

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Re: Kariera nauczycielska

Postautor: dushka » 2008-05-01, 08:13

Po jakimkolwiek liceum musisz skończyć studia pedagogiczne, by mieć uprawnienia nauczycielskie.

Jeśli masz zdolności - idź do plastyka. Zawsze potem możesz iść na jakiekolwiek studia, no i - na ASP czy architekturę. A te "konkretne" kierunki - co to jest: prawniczo-dziennikarski? To nie jest konkretny zawód, ani prawnik, ani dziennikarz, a ekonomia? Jeśli każdy będzie na pieniądzach się znał i w tym siedział - w końcu braknie miejsc pracy ;)

butterfly
Kto: uczeń
Przedmiot: Historia sztuki

Postautor: butterfly » 2008-05-01, 08:48

No niby fakt... Jednak lepiej by to brzmiało niż bym powiedziała: jestem plastykiem. Dużo nikomu to nie mówi, niektórzy myślą, że to 4 lata obijania się i od czasu do czasu narysowania czegoś. Dużo osób chce teraz iść do technikum hotelarskiego, przez Euro 2012, które ponoć ma być u nas. A plastyk, przyznam boję się ale od zawsze miałam jakąś żyłkę do tego i nie powiem ciągnie mnie tam... I druga sprawa, czy potem znajdę pracę? A myślałam głównie o nauczycielu.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-05-01, 08:54

Nauczycielu czego konkretnie?

Żeby zostać nauczycielem, to i tak studia musisz skończyć. Plastyk w niczym ci nie przeszkodzi, przeciwnie- przyda się.

butterfly

Postautor: butterfly » 2008-05-01, 10:24

Nauczycielem plastyki zwłaszcza w podstawówce. Wydaje mi się pracą z pasją, która dawałyby mi dużo satysfakcji. Ewentualnie kształcenie zintegrowane. A nie widzi mi się iść na suchy kierunek, jak wcześniej podałam, np. prawniczo-dziennikarski

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-05-01, 21:23

No to plastyk, potem choćby licencjat z pedagogiki wczesnoszkolnej lub plastyki :)

butterfly

Postautor: butterfly » 2008-05-02, 23:33

To spróbujemy... Jednak najpierw trzeba skończyć liceum :) może mi się odmieni... Wszystko przede mną. Dziękuje

daswon18
Przedmiot: WOS

jak zostać nauczycielem wosu lub historii??

Postautor: daswon18 » 2008-05-04, 12:34

za rok zdaję maturę i mam pytanie co powinienem zdawać na maturze żeby dostać się na studia po których będe mógł uczyć wosu?Jakie studia przygotowują do nauki tego przedmiotu i co muszę zrobić żeby móc uczyć w gimnazjum?Czy to prawda że teraz trzeba studiować dwa kierunki naraz żeby uczyć w szkole?I czy waszym zdaniem opłaca się uczyć tylko wosu??Dodam że nie za bardzo lubię historię, i czy muszę być magistrem aby uczyć w gimnazjum? Z góry dziękuje za odpowiedzi:)

edzia

Postautor: edzia » 2008-05-04, 12:40

Raczej nie można uczyć samego wosu, bo jest mało godzin w cylku nauczania. No, chyba że trafisz do bardzo dużej szkoły :wink: Najczęściej nauczyciele wiążą wos z historią, ale mogą też np. z geografią.
Co do matury to chyba najlepiej zdawać historię, by potem studiować historię... i uczyć wosu... Aby uczyć w jakiejkolwiek szkole, trzeba być magistrem.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2008-05-04, 12:41

udaj się do szkolnej biblioteki lub do pedagoga - powinni mieć przewodnik po uczelniach - każda uczelnia ma swoje wymagania co do uznawanych przedmiotów maturalnych, więc ciężko konkretnie doradzić
może u was w szkole jest doradca zawodowy, informacje o kierunkach kształcenia w wybranych zawodach mają również doradcy zawodowi w Urzędach Pracy albo w Poradniach Pedagogiczno-Psychologicznych
Można również poszukać na stronach internetowych wybranych uczelni - każda publikuje zasady rekrutacji

Awatar użytkownika
eoine
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: eoine » 2008-05-04, 13:02

edzia pisze: Aby uczyć w jakiejkolwiek szkole, trzeba być magistrem.

Nieprawda.
Aby uczyć w szkole podstawowej i gimnazjum wystarczy licencjat.

maniakos

Postautor: maniakos » 2008-05-04, 14:22

W technikum do które niegdyś uczęszczałem uczy dwóch inżynierów w pełnym wymiarze czasowym. Rok lub dwa lata temu doszła nauczycielka po licencjacie.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-05-04, 15:36

nauczyciel plastyki?? nie ma takiego zawodu. niby jest, ale go tak naprawdę nie ma. nie w polskiej szkole.
Ci co pójdą do hotelarskiego będa wynajmować plastyków do zrobienia reklamy zaprojektowania designu i takich tam. Niezależnie od zawodu pracę można zdobyć, ale trzeba być dobrym i nie liczyć że nagle praca znajdzie się sama. choć dobrych to raczej praca szuka.

Teraz pytanie czy chcesz robić to co lubisz czy udawać małpę w cyrku za pozornie lepsze banany?
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-05-04, 18:10

Jak już będziesz wybierał uczelnię to upewnij się, że po historii masz uprawnienia także do uczenia WOS-u (ja kończyłam historę a WOS-u uczyć nie mogę) ;)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

edzia

Postautor: edzia » 2008-05-04, 18:44

eoine pisze:edzia napisał/a:
Aby uczyć w jakiejkolwiek szkole, trzeba być magistrem.

Nieprawda.
Aby uczyć w szkole podstawowej i gimnazjum wystarczy licencjat.

Masz rację, sprawdziłam w przepisach. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

maniakos pisze:W technikum do które niegdyś uczęszczałem uczy dwóch inżynierów w pełnym wymiarze czasowym. Rok lub dwa lata temu doszła nauczycielka po licencjacie.
Ale takie coś to już nie powinno mieć miejsca, chyba, że to nauczyciel tpz:
§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:
- zakładach kształcenia nauczycieli,
- placówkach doskonalenia nauczycieli,
- poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym specjalistycznych,
- bibliotekach pedagogicznych,
- wojewódzkich ośrodkach politechnicznych,
- szkołach pomaturalnych,
- szkołach policealnych,
- szkołach średnich ogólnokształcących,
- szkołach średnich zawodowych,
- liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b-g ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą",
posiada osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia:
1) studiów magisterskich na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub
2) studiów magisterskich w specjalności zgodnej lub zbliżonej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo
3) studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne.

maniakos

Postautor: maniakos » 2008-05-05, 08:39

Marek pisze:Rysiob Obecnie jestem na studium pedagogicznym, odbywam praktyki w szkole.

Dużo godzin musisz zaliczyć? W jaki sposób zorganizowałes sobie praktykę?

Ja niebawem chcę zapisać się na studia podyplomowe trwające trzy semestry i w trakcie trwania tych studiów zamierzam już szukać pracy:

"PRZYGOTOWANIE PEDAGOGICZNE:

Dla osób posiadających wykształcenie wyższe, licencjackie, inżynierskie.
Program obejmuje 3 semestry (350 godz.)."

Wróć do „Kącik uczniowski”