Nocne marki

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
agat007

Re: Nocne marki

Postautor: agat007 » 2007-08-08, 23:58

Człowieka tak bardzo pochłaniają myśli i plany na przyszłość, że przypomina sobie o życiu dopiero wtedy, gdy jego dni na ziemi są policzone. Ale wówczas na wszystko jest już za późno.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 00:04

Nie pędź jak szalona przez życie. Zatrzymaj się czasem. Spójrz do swojego kalendarza. Sprawdź kartkę po kartce, dokładnie, żebyś nie zgubiła czegoś ważnego. Rzeczy ważne często przychodzą nie w porę.
"Daj każdemu dniu szansę stania się najpiękniejszym w całym twoim życiu." Mark Twain

Awatar użytkownika
agat007

Postautor: agat007 » 2007-08-09, 00:25

"Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze." Wisława Szymborska

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 00:25

"Sens życia polega na tym, by cieszyć się z niego i czynić go piękniejszym dla każdej ludzkiej istoty." David Ben-Gurion "Umieć żyć "

Awatar użytkownika
Gusik

Postautor: Gusik » 2007-08-09, 11:24

wybaczcie kochane nocne marki, wczoraj szybciej sen mnie zmożył :cry:
a taki interesujacy temat! i jeszcze tak wiele cytacików jednego z moich ulubionych pisarzy P. Coelho :mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-09, 11:30 ]
"Umieć żyć to najrzadziej spotykana rzecz na świecie. Większość ludzi tylko egzystuje." Oscar Wilde

świeta prawda Renatko, tak wielu ludzi nie docenia piękna życia!,a jak pisał Pearl S. Buck ,,Prawdziwą mądrością życia jest umiejętność odkrywania cudu w otaczającej nas codzienności''.

[ Dodano: 2007-08-09, 11:53 ]
renati23 pisze:Nie pędź jak szalona przez życie. Zatrzymaj się czasem. Spójrz do swojego kalendarza. Sprawdź kartkę po kartce, dokładnie, żebyś nie zgubiła czegoś ważnego. Rzeczy ważne często przychodzą nie w porę.

wstyd sie przyznac, ale kilka lat temu pedziłam jak szalona przez życie, liczyła sie tylko rozrywka i studia, dopiero ciezka choroba brata uzmysłowiła mi jak życie jest kruche i ulotne i jak jest wazne, zeby w pore sie zatrzymac...
,,(...)kochamy wciąż za mało i stale za późno (...) Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą i ci co nie odchodza nie zawsze powróca'' Jan Twardowski

akinomka

Postautor: akinomka » 2007-08-09, 20:09

A może coś o dorastaniu? (nocka blisko... :twisted: )

(pole do popisu dla wielbicieli "Małego księcia" :mrgreen: )

Mi się kojarzy jeden, mało pozytywny cytat:

"Nie dorośnie ten, kto nigdy nie był dzieckiem".
Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 20:38

Coś o dorastaniu...
"Dorastanie to tracenie najlepszej części siebie - dziecka, które ufnie patrzy na świat i spontanicznie je przyjmuje. Kiedy dorastasz ucinają Ci skrzydła a do ręki bierzesz ciężki bagaż własnych, wciąż rosnących doświadczeń. Aby uchronić ten mały płomyk w sobie, gorejący gdzieś na dnie duszy, zaczynamy budować wokół siebie gruby mur..." (Autor: Zentsu)

Czy zgadzacie się z powyższym cytatem?

Awatar użytkownika
agat007

Postautor: agat007 » 2007-08-09, 21:47

Częściowo można się z nim zgodzić, dorastając zmieniamy się z dziecka w ... właśnie w kogo. W osobę która sama podejmuje decyzje - na pewno. Ale i dziecko zaczyna podejmować pewne decyzje. Na pewno zmieniamy się w osobę bardziej doświadczoną, odpowiedzialną za swoje czyny, słowa. :wink:

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 22:00

Dorastanie, to okres poszukiwania odpowiedzi na pytania o sens życia, podważanie prawd dotychczas oczywistych, kwestionowania ogólnie przyjętych norm i zasad, krytykowania wszystkiego i wszystkich. Dorastanie jako czas poszukiwań i wątpliwości jest również okresem zwiększonej podatności na wpływy różnego rodzaju grup, mediów, a także łatwego ulegania pokusie sięgania po rozmaite używki. :sad:
Młodzi ludzie zawsze podejmowali ryzyko, szukali nowych doświadczeń i wypróbowywali wartości odmienne od tych, które wpajali im dorośli. Młodzi ludzie buntują się, a ich rodzice są tymi, przeciw którym ten bunt jest skierowany. Tak było zawsze. To normalne, że młodzież eksperymentuje i ryzykuje – w ten sposób młodzi ludzie odkrywają kim są i jacy są, co jest bezpieczne, a co nie. :lol: To dlatego eksperymentują ze swoim wyglądem, sposobem mówienia i z każdym nowym doświadczeniem, jakim oferuje im świat. Różnica polega na tym, że ryzyko jakie podejmuje młodzież w okresie dorastania, jest obecnie większe.

Awatar użytkownika
Gusik

Postautor: Gusik » 2007-08-09, 22:21

renati23 pisze:Dorastanie to tracenie najlepszej części siebie - dziecka, które ufnie patrzy na świat i spontanicznie je przyjmuje.

Każdy etap naszego życia ma swój sens, po co ogladac sie wstecz... cieszmy sie kazdym dniem, nawet starosc moze byc piekna gdy zyjemy w zgodzie z soba, swoim ja! mysle, ze kazdy z nas dorosłych ma w duszy czastke dziecka, ktora sprawia,ze mimo pokaznego wieku niekiedy tez jestesmy spontanicznymi wariatami :lol:

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 22:46

Dorastanie nie jest sprawa łatwą, sądzę że tak w głębi duszy to chyba każdy człowiek chce pozostać dzieciakiem, który o nic nie musi się martwić. :lol: Dorośli często popadają w monotonie, błędne koło praca, dom... itd. :sad:
Wcześniej nie zastanawiałam się nad swoją dorosłością, nawet nie wiem dokładnie, kiedy to się stało. Możliwe wielce, że nadal się dzieje. Możliwe wielce, że nie zawracam sobie tym głowy, bo szkoda mi czasu, w którym dzieje się tyle fajnych rzeczy. Biorę to, co życie mi daje i sięgam bez ustanku po więcej. To nie dorosłość to zachłanność, wiem. Może, więc stale dorastam? Ale...wszak świetny, odpowiedzialny ze mnie pracownik, silna kobieta – szczęśliwa w miłości, dbająca o wygląd, mająca problemy natury – „co ja mam na siebie włożyć” czy „nie mam w co się ubrać”. Ostatnio myślałam sobie co mnie może czekać w życiu, i doszłam do wniosku że może nie być tak kolorowo jak to sobie wyobrażałam jeszcze parę lat temu. A jednak jest we mnie głupia radość, bez uzasadnienia i lęk i bezradność i wiara że jutro znowu wstanie dobry dzień. I tylko ramion mamy mi brak bo nie mam się gdzie schronić.....Lubię swoją dorosłość, mimo wszystko.
Wielu osobom nie spieszy się do dorosłości. Życie- wyścig szczurów, w którym szanse maja tylko ci najsilniejsi, najsprytniejsi. Wchodząc w dorosłość musimy wiedzieć ze często będziemy się spotykać właśnie z takimi ludźmi, którzy często będą nas ranić, musimy nauczyć się żyć w tej wielkiej jungli.... którą jest nasza egzystencja na tym świecie. Wiele osób nie chce być dorosła też z wielu innych powodów m.in., dlatego ze człowiek dorosły jest odpowiedzialny za siebie i często za inne osoby, od jego decyzji zależy wiele. :???:
Bardzo sobie cenię ludzi, którzy nie zatracili swojej prawdziwej natury i posiadają cechy dziecka, stać ich na rzeczy spontaniczne. :lol: Dorastanie budzi w wielu ludziach przerażenie. Czemu? Może, dlatego ze wiąże się ze zmianą dotychczasowego trybu życia, dochodzą nowe obowiązki.... często jesteśmy na to nie przygotowani bo dorasta się bardzo szybko.
Ostatnio zmieniony 2007-08-09, 23:03 przez renati23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gusik

Postautor: Gusik » 2007-08-09, 23:03

renati23 pisze:Dorastanie budzi w wielu ludziach przerażenie. Czemu? Może, dlatego ze wiąże się ze zmianą dotychczasowego trybu życia, dochodzą nowe obowiązki.... często jesteśmy na to nie przygotowani bo dorasta się bardzo szybko.

pewnie masz racje Renatko, ja jeszcze nie mam własnego dziecka, wiec moj tryb zycia jakos radykalnie sie nie zmienił, wiec moze dlatego stac mnie jeszcze na spontaniczne rzeczy...? :roll:

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2007-08-09, 23:05

Na spontaniczne rzeczy powinnio być nas stać w każdym wieku :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
agat007

Postautor: agat007 » 2007-08-09, 23:08

Wkraczanie w dorosłość jest sprawą niebywale trudną. Na każdym etapie naszego życia wkraczamy w nią , bez względu na to ile mamy lat , ile mamy doświadczeń- tych pozytywnych i negatywnych. Każde doświadczenie uczy nas jak dalej żyć.

Awatar użytkownika
Gusik

Postautor: Gusik » 2007-08-09, 23:13

to pochwal sie, co takiego spontanicznego zrobilas niedawno?

Wróć do „Pogaduszki”