zasiłek macierzyński

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

MariaS
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

urlop macierzynski a podwyzka

Postautor: MariaS » 2008-04-19, 10:23

[center]Od XI do III przebywałam na urlopie macierzynskim. Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na stałe, pełny etat. Czy pktos WIE, czy nalezy mi sie wyrównanie podwyzki za okres, kiedy bylam na urlopie macierzynskim??? Moja dyrekcja twierdzi, że nie. uzasadnia to tym, iż w tym okresie to Zus mi wypłacał zasiłek macierzyński. Twierdzi, zew tym okresie nie mialam prawa do do wynagrodzenia, tylko do zasiłku macierzynskiego. Nie bardzo zrozumialam jej tlumaczenia. Czy moze mi to ktos jasniej wytłumaczyc????[/center]

edzia

Re: zasiłek macierzyński

Postautor: edzia » 2008-04-19, 10:31

Dyrekcja ma rację, zasiłek macierzyński jest wypłacany przez ZUS i obliczany jako średnia z 12 m-cy przed dniem porodu. Podwyżkę odczujesz, gdy wrócisz do pracy

dollface
Przedmiot: Język angielski

złośliwość pracowników szkoły?

Postautor: dollface » 2008-05-07, 21:22

Będzie dłuuugi tekst, ale może ktoś dobrnie do końca i poradzi...
W maju dowiaduję się, że jestem w ciąży. Umowę mam do 30.08. Informuję o tym dyrekcję, umowę szkoła musi przedłużyć do dnia porodu (bo w dniu wygaśnięcia umowy bedę już po 3 miesiącu ciąży). Umowę przedłużono. W styczniu rodzę synka. I zaczynają się ze szkoła schody...
Mąż jedzie do szkoły po papier, że miałam płacony zus, przy okazji dostaje moje świadectwo pracy, na którym stoi, że pracowałam na zastępstwo, a to nieprawda. Dzwonię, ale kadrowy twierdzi, że było tak jak stoi na świadectwie. Piszę więc wniosek o korekte, kadrowy poprawia mi świadectwo. Po tygodniu wracamy do domu ze szpitala, mąż zawozi do szkoły zaświadczenie konieczne do uzyskania zasiłku macierzyńskiego. Przez dwa miesiące nie dostaję żadnej kasy, więc dzwonię do szkoły, księgowa udaje, że nie wie czy mi się coś należy w ogóle, czy ona ma jakieś dokumenty wypełnić, kieruje mnie do zusu. W zusie dają papiery dla mnie i dla szkoły do wypełnienia, mąż zawozi dokumenty do szkoły, odbiera zawozi do zusu. Tam okazuje się, że we wszystkich dokumentach zamiast 5 stycznia figuruje data 4 stycznia (5.01 dzień porodu i dzień wygaśnięcia umowy). Wiezie papiery znowu do szkoły, szkoła poprawia, kolejna wycieczka do zusu. Po 3 miesiącach udaje się złożyć papiery w zusie. Mija kolejny miesiąc, kasy nie dostałam, dzwonię do zusu. Tam informują mnie, że szkoła wyrejestrowała mnie jako pracownika 4 stycznia, zamiast 5, i oni nie mogą na razie wypłacić pieniędzy, muszą czekać aż szkoła to porpawi... Dzwonię więc do szkoły, a tam słyszę, że oni teraz mają 50-lecie i są zajęci ale postarają się niedługo zrobić poprawkę.
Ręce opadły mi do samej ziemi. Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Odnoszę wrażenie, że to czysta złośliwość, bo nie jestem przecież pierwszą matką w historii szkoły. Od urodzenia dziecka jestem bez zasiłku. Co mogę z tym zrobić? Czy to można gdzieś zgłosić - jako zaniedbanie pracodawcy czy coś takiego? Może ktoś z Was się orientuje? Pomóżcie, bo jestem na skraju załamania.
Pozdrawiam wszystkich.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-05-08, 10:37

Imienna skarga na kadrowego do Kuratorium

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-05-08, 18:28

Państwowa Inspekcja Pracy

fruzia

zasiłek macierzyński

Postautor: fruzia » 2008-06-18, 10:02

Nurtuje mnie jedna rzecz. Czy zasiłek macierzyński oblicza się ze średniej z nadgodzinami i trzynastką?

edzia

Postautor: edzia » 2008-06-18, 10:04

tak, oczywiście, ze średniej z 12 miesięcy

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-06-18, 14:44

Dzięki serdeczne, zabieram się za liczenie :)

bella
Przedmiot: Język polski

Zasiłek macierzyński - kiedy wypłacany?

Postautor: bella » 2010-12-14, 21:58

Witam,
mam pytanie dotyczące terminu wypłaty zasiłku macierzyńskiego. 4 listopada urodziłam dziecko, do czasu porodu przebywałam na L4 i na początku listopada otrzymałam pensję na konto. Kilka dni po porodzie złożyłam wniosek o urlop macierzyński w swojej szkole, jednak za grudzień nie otrzymałam do tej pory żadnego zasiłku macierzyńskiego. Kiedy powinnam go otrzymać?

niebo77
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Postautor: niebo77 » 2010-12-18, 11:04

Jestem na macierzyńskim już od 4 miesięcy i "pensję" dostaję w terminie takim jak przed urodzeniem dziecka, czyli na początku miesiąca. Zadzwoń może do szkoły i dowiedz się dlaczego nie dostałaś pieniędzy.

Wróć do „Prawo oświatowe”