dodatek na zagospodarowanie

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Anita@
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: dodatek na zagospodarowanie

Postautor: Anita@ » 2008-10-01, 14:59

ja też dziś dostałam:) Jednak obyło się bez problemów.

whiteeye

Postautor: whiteeye » 2008-10-01, 20:52

Ja nadal czekam na odpowiedź. Po wywodzie dyrekcji na RP o budżecie, coś mi się wydaje że jeszcze sobie poczekam...

jaca24
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: jaca24 » 2008-10-07, 21:45

witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Oczywiście i ja mam problem z otrzymaniem dokładnych informacji odnośnie zasilku na dofinansowanie młodego nauczyciela. Otóz w swojej szkole pracuje teraz 3 rok, od sierpnia jestem nauczycielem kontraktowym. Dowiedziałem się dzisiaj, że taki zasiłek mi się nie należy, gdyż wczesniej pracowałem. Jednak wcześniejsza moja praca to była praktyczna nauka zawodu. poszedłem do szkoly zawodowej uczyć się jako piekarz. Oczywiście musialem mieć w piekarni praktyki.....bylem tam zatrudniony w pełnym etacie, jako uczen -piekarz. Tak tez mam napisane w swiadectwie pracy-UCZEŃ-PIEKARZ. tO niby mnie zdyskwalifikowało wg moich przełożonych na otrzymanie takiego zasiłku, gdyż to była moja pierwsza praca w piekarni, mio, że to było przygotowanie do zawodu...Byłem tez rachmistrzem spisowym , miałem umowe zlecenie....tego niestety nie wie nikt, bo to była umowa zlecenie....... Czy ktos wie, co w mojej sprawie mógłbym zrobić.....Czy się zgadzacie, że taki zasiłek mi sie nie należy?????? prosze o wskazóki....Pozdrawiam ciepło

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-10-07, 21:54

jaca24 pisze:witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Oczywiście i ja mam problem z otrzymaniem dokładnych informacji odnośnie zasilku na dofinansowanie młodego nauczyciela. Otóz w swojej szkole pracuje teraz 3 rok, od sierpnia jestem nauczycielem kontraktowym. Dowiedziałem się dzisiaj, że taki zasiłek mi się nie należy, gdyż wczesniej pracowałem. Jednak wcześniejsza moja praca to była praktyczna nauka zawodu. poszedłem do szkoly zawodowej uczyć się jako piekarz. Oczywiście musialem mieć w piekarni praktyki.....bylem tam zatrudniony w pełnym etacie, jako uczen -piekarz. Tak tez mam napisane w swiadectwie pracy-UCZEŃ-PIEKARZ. tO niby mnie zdyskwalifikowało wg moich przełożonych na otrzymanie takiego zasiłku, gdyż to była moja pierwsza praca w piekarni, mio, że to było przygotowanie do zawodu...Byłem tez rachmistrzem spisowym , miałem umowe zlecenie....tego niestety nie wie nikt, bo to była umowa zlecenie....... Czy ktos wie, co w mojej sprawie mógłbym zrobić.....Czy się zgadzacie, że taki zasiłek mi sie nie należy?????? prosze o wskazóki....Pozdrawiam ciepło

jak dla mnie to ten zasiłem się należy.. Umowa zlecenie nie jest umowa o pracę a cywilno-prawną wiec się nie liczy a co do pracy w piekarni to też się nie liczy ponieważ tu chodzi o pierwszą pracę zawodową a takową nie była moim zdaniem praca jako praktykant w okresie pobierania nauki.

jaca24

Postautor: jaca24 » 2008-10-07, 22:02

no własnie inni nauczyciele mówia mi, żebym zawalczyl bo się nalezy....niestety jestem nowym nauczycielem i młodym, więc nie wiem........... zreszta mam też inny problem, gdyż teraz czytam tematy i zauwazyłem, że nauczyciel kontraktowy powinien mieć umowe na czas nieokreslony....Ja w tej szkole co pracuję, w tym roku podpisywałem 3 raz umowe. niestety dostalem na czas okreslony.....kolejny raz. Myslałem , że teraz bedzie to umowa na czas nieokreslony....moja dyrekcja jednak stwierdziła, że może jeszcze taka umowe dac...wiec nie dochodzilem, czy tak jest czy tez nie......

Awatar użytkownika
lieblingin

Postautor: lieblingin » 2008-10-07, 23:05

"Właściwy tu jest art. 61 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela po zmianie wprowadzonej ustawą z dnia 15 lipca 2004 r. o zmianie ustawy Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 179, poz. 1845).
Na podstawie tego artykułu nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego.
Co istotne do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli (art. 61 ust. 1 Karty Nauczyciela).
Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego (art. 61 ust. 2 Karty Nauczyciela).
Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku (art. 61 ust. 3 Karty Nauczyciela).
Reasumując - jeżeli przed podjeciem pracy w szkole pracowała Pani (o ile nie była to praca wykonywana w okresie studiów lub nauka w zakładzie kształcenia nauczycieli) zasiłek na zagospodarowanie nie będzie przysługiwał. "
ze stronki:
http://www.poradaprawna.pl/index_pytani ... a&id=25651

w zasadzie to i ja sie pare nowych rzeczy dowiedzialam o tym zasilku...
wiec i Ty poczytaj :)

Awatar użytkownika
lieblingin

Postautor: lieblingin » 2008-10-07, 23:09

aaa i tu jeszcze wazne informacje i odpowiedzi na Twoje pytania

http://www.45minut.pl/forum/topics28/do ... vt1006.htm

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-10-07, 23:53

ale jaca24 choć pracował na umowę o pracę to nie była to jego praca zawodowa, gdzyż jako uczeń-praktykant nie podejmował tej pracy w sensie zawodowym a przyuczenia do zawodu. Stąd też uważam, że należy mu się zasiłek

jaca24

Postautor: jaca24 » 2008-10-08, 00:01

DZIEKUJĘ BARDZO JETHRO TULL... jesteś moim autorytetem od dziś.........:) Chciałbym posiadać taką wiedzę.....:) pozdrawiam

jaca24

Postautor: jaca24 » 2008-10-08, 16:29

Bardzo się cieszę, że trafiłem na to forum. Dzieki temu od dzisiaj otrzymałem umowe na czas nieokreślony......moja umowa była rzeczywiście błędna....co do zasiłku na zagospodarowanie, jeszcze nie mam decyzji. Dyrekcja moja ma się udać do radcy prawnego........dzieki wszystkim, co mi pomogli:):):)

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-10-08, 18:38

:-) opłaca się dochodzić swego

jaca24

Postautor: jaca24 » 2008-10-16, 16:44

opłacało się dochodzić swego-to prawda.......
Udało mi się z umową, ale niestety zasiłku na zagospodarowanie młodego nauczyciela mi nie przyznano...:( Dyrekcja po konsultacji z radcą prawnym odmóiła mi jego przyznania, powodem była moja praca jako praktykanta w piekarni.......cóż...chociaz wywalczyłem umowe:):) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2008-10-16, 21:34

tak patrzę... młody facet w nauczaniu zintegrowanym... rzadkość prawdziwa :)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

jaca24

Postautor: jaca24 » 2008-10-16, 21:39

hehehhehe, a czy młody facet nie może uczyć???? heheheh robie to z przyjemnością:)

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2008-10-16, 21:41

ależ może! uważam, że za mało mężczyzn w tym zawodzie jest. To bardzo fajnie, że to robisz i sprawia Ci frajdę! (ja ani nie taka młoda ani nie facet ale również pracuję z prawdziwą przyjemnością)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

Wróć do „Nauczyciel stażysta”