ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: Yoka » 2008-10-02, 19:06

MOPS na podstawie zaświadczenia o dochodach Twoich i męża oblicza kwotę na członka rodziny, nie można przekroczyć 504 zł BRUTTO, aby otrzymać płatny wychowawczy

edzia

Postautor: edzia » 2008-10-02, 19:22

agnieszka82, twój dochód za 2007 rok nie może przekroczyć 504 zł brutto na osobę w rodzinie (razem z dzieckiem oczywiście). Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego wynosi 400 zł miesięcznie.

mmarrtta

Postautor: mmarrtta » 2008-10-22, 23:50

Witam,
Chciałabym się upewnić czy dobrze myślę. Jestem nauczycielem kontraktowym, zatrudnionym na czas określony 1.9.2008 do 31.8.2009 na zastępstwo za osobę przebywającą na urlopie dla podratowania zdrowia. Jestem w 2 miesiącu ciąży, urodzę prawdopodobnie w czerwcu. Czy dyrektor może mnie zwolnić w związku z tym że jest to umowa na zastępstwo? Czy z tej umowy wynika coś negatywnego dla mnie jako kobiety w ciąży? Dodam, że zamierzam iść na zwolnienie gdyż dyrekcja stosuje mobbing i chodzenie do tej szkoły to dla mnie stres :-(
Z góry dziękuję za odpowiedź

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-10-23, 00:03

Moim zdaniem dyrekcja absolutnie nie może zwolnic Cię z pracy do dnia 31.08.2009. Jeśli urodzisz w czerwcu - ZUS przejmnie wypłatę świadczenia urlopu macierzyńskiego. 31 sierpnia pójdziesz tylko odebrac świadectwo pracy.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-10-23, 07:17

nie może Cię zwolnić, zresztą po co? Twoja umowa i tak by się skończyła 31.08 bez względu na to, czy byłabyś w ciąży czy nie.

A macierzyński zawsze wypłaca ZUS, więc nikt Cię nie "przejmnie". Pracodawca nie płaci macierzyńskiego. Dostaniesz zasiłek macierzyński, z tym, że jak macierzyński dobiegnie końca, to będziesz bez pracy, a więc masz opcje typu - siedzę w domu bez żadnych pieniędzy albo idę do nowej pracy zostawiając kilkumiesięczne dziecko w żłobku lub z nianią / babcią. Druga opcja średnia, bo macierzyński skończy się w środku roku szkolnego. Może być ciężko znaleźć pracę, poza tym i tak nie będziesz mogła zacząć awansu na mianowanego (jeśli odpracowałaś 2-letnią przerwę). Więc lepiej spędzić cały rok w domu i iść do nowej szkoły od kolejnego września, bobas będzie miał wówczas 14 m-cy:)

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-10-23, 09:13

Zapomniałam dodac, że jeśli urlop macierzyński wypadnie Ci w wakacje to możesz sobie od zakończenia urlopu macierzyńskiego odebrac 6 tygodni zaległego urlopu wypoczynowego. Jesli planujesz byc na zwolnieniu także we ferie zimowe to dodatkowo możesz również odebrac 2 tygodnie - czyli w sumie 8 tygodni. Jeśli nie będziesz reflektowac na takie rozwiązanie, dostaniesz ekwiwaletnt za niekwykorzystany urlop tylko musisz tego przypilnowac.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-10-28, 20:26

Yoka pisze:MOPS na podstawie zaświadczenia o dochodach Twoich i męża oblicza kwotę na członka rodziny, nie można przekroczyć 504 zł BRUTTO, aby otrzymać płatny wychowawczy

Mała pomyłka - 504zł ale NETTO :)

sweetheart79

Długie zwolnienie lekarskie - ciąża

Postautor: sweetheart79 » 2008-11-20, 08:57

Witam,
Chciałabym prosić o poradę kogoś, kto zna się na prawie, ZUS-ie i kadrach. :wink:
W tym roku kalendarzowym byłam 71 dni na zwolnieniu (przed wakacjami) - przeważnie jedna jednostka chorobowa (jestem przewlekle chora). Od października byłam 24 dni na zwolnieniu od laryngologa i teraz jestem i będę ciągiem 39 dni na zwolnieniu od gastrologa (do świąt aż dojdę do siebie). Gastrolog nie pozwala mi już wrócić do pracy.
Okazało się, że jestem w ciąży (6 tydzień). :D Stąd moje pytanie, czy gastrolog od stycznia może wystawić mi zwolnienie z zaznaczeniem ciąży? Jestem stale pod jego kontrolą (co 2 tygodnie wizyta). Dopiero w przyszłym tygodniu mam wizytę u gastrologa i u ginekologa i chciałabym wiedzieć jak to wygląda.
Czy ZUS policzy mi wszystkie dni zwolnienia z tego roku (przed i po wakacjach), czyli 110 dni zwolnienia? Wakacyjna przerwa i wrzesień dały mi ponad 90 dni przerwy pomiędzy zwolnieniami, więc nie wiem, czy zaczęłam w październiku 182 dni dozwolonego chorobowego w danym roku kalendarzowym od początku?
Czy tylko ginekolog i internista mogą wystawić zwolnienia w ciąży, czy mój gastrolog też może?
Poród będę miała prawdopodobnie w lipcu, więc czy od 5 stycznia mogę być na zwolnieniu do rozwiązania - to będzie 28 tygodni (o. 196 dni). Czy poprzednie zwolnienia będą się wliczać do 182 dni chorobowego? Czy to będzie nowy cykl? Jak to będzie rozliczać ZUS i kadry?
Czy na ferie też trzeba brać zwolnienie? Co ze świadczeniem rehabilitacyjnym? Czy mam sama pilnować terminu składania podania, czy szkoła tego pilnuje :?:
A jeśli mi nie przyznają tego świadczenia?
Wiem, że to sporo pytań, ale nie mam się kogo poradzić i będę wdzięczna za wskazówki i rady! W szkolnym sekretariacie nie za bardzo sobie radzą w tych sprawach i odsyłają nas gdzie indziej.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-11-20, 23:01

sweetheart79 pisze: W szkolnym sekretariacie nie za bardzo sobie radzą w tych sprawach i odsyłają nas gdzie indziej.

czyli gdzie???
Jeśli przerwa w zwolnieniach jest dłuższa niż 60 dni to liczymy zwolnienie od nowa.
Poprzednie choroby nie powinny byc dodawane do tych 182 zwolnienia ciążowego ale ZUS lubi sumowac wszystko razem więc trzeba pilnowac, szczególnie kodu B na L4.
Odnośnie zwolnienia wystawionego przez gatrologa to jeśli będzie z kodem B to nie ma problemu, nastomiat sam specjalista może wymagac zaświadczenia o ciąży, apodstawie którego wpisze ten kod. To samo tyczy się szkoły - wiele placówek wymaga poświadczenia o ciąży na piśmie od lekarza ginekologa. Także radzę postrac się o zwolnienie od ginekologa, odrazu prosząc o zaświadczenie.
Jesli chodzi o zwolnienie w czasie ferii to lepiej na nie iśc bo można sobie później odebrac 2 tygodnie zaległego urlopu. Ponadto jeśli data porodu wypadnie w wakacje to można również skorzystac z urlopu uzupełniającego - w sumie razem z feriami - 8 tygodni.
I kwestia świadczenia rehabilitacyjnego - najlepiej pilnowac samemu tych spraw, wniosek należy złożyc na 6 tygodni przed upływem tych 182 dni. Odpowiednie dokumenty powinna miec kadrowa i u niej nalezy je złożyc. Nie słyszłam żeby ciężarnym odmówiono tego świadczenia, z resztą coś mi się obiło o uszy, że ten durny przepis ma byc zniesiony w tym przypadku.

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-20, 23:13

sweetheart79 pisze:Wakacyjna przerwa i wrzesień dały mi ponad 90 dni przerwy pomiędzy zwolnieniami, więc nie wiem, czy zaczęłam w październiku 182 dni dozwolonego chorobowego w danym roku kalendarzowym od początku?
Po tylu dniach przerwy w zwolnieniu zaczyna się liczyć na nowo okres zasiłkowy. Tyle, że rok kalendarzowy nie ma tu większego znaczenia.

sweetheart79 pisze:czy gastrolog od stycznia może wystawić mi zwolnienie z zaznaczeniem ciąży?
Może, każdy lekarz może, chyba nawet pediatra. :wink:

sweetheart79 pisze:Od października byłam 24 dni na zwolnieniu od laryngologa i teraz jestem i będę ciągiem 39 dni na zwolnieniu od gastrologa
sweetheart79 pisze:Poród będę miała prawdopodobnie w lipcu, więc czy od 5 stycznia mogę być na zwolnieniu do rozwiązania - to będzie 28 tygodni (o. 196 dni). Czy poprzednie zwolnienia będą się wliczać do 182 dni chorobowego? Czy to będzie nowy cykl?
Z tych dwóch wypowiedzi wnioskuję, że planujesz mieć w okresie świąt, do 4 stycznia, niewielką przerwę w zwolnieniu. A to oznacza, że pracodawca będzie musiał zwrócić się do ZUS-u z wnioskiem o ustalenie okresu zasiłkowego. Lekarz orzecznik zdecyduje, czy te dwa okresy zwolnień przedzielone przerwą zliczyć w jeden okres zasiłkowy, czy liczyć od nowa.

sweetheart79 pisze:Czy na ferie też trzeba brać zwolnienie?
Nie rozumiem.

sweetheart79 pisze:Co ze świadczeniem rehabilitacyjnym? Czy mam sama pilnować terminu składania podania, czy szkoła tego pilnuje
Lepiej pilnuj sama, pracodawca nie ma obowiązku. Jeśli jednak złożysz odpowiedni wniosek za późno, to po prostu później zostanie on rozpatrzony, później otrzymasz (jeśli zostanie Ci przyznane) świadczenie rehabilitacyjne. Ale oczywiście z wyrównaniem.

sweetheart79 pisze:A jeśli mi nie przyznają tego świadczenia?
To nie dostaniesz. Ale możesz się odwołać.

Poczytaj: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435

sweetheart79

Postautor: sweetheart79 » 2008-11-21, 07:43

Dziękuję za odpowiedź!
Jeśli chodzi o ferie, to po prostu nie wiem, czy lekarz na ferie wystawia mi zwolnienie, czy dlatego, że nie i tak nie idę do pracy w tym okresie, to na ten czas nie potrzebuję zwolnienia. To samo z przerwą świąteczną. Myślałam, że na ten czas nie potrzebuję zwolnienia i dlatego chciałam wziąć zwolnienie od stycznia.
Ale teraz już nie wiem.
Jeśli dobrze zrozumiałam, to mogę wziąć ciągiem zwolnienie łącznie z przerwą świąteczną i feriami, tak? Tylko boję się, że wtedy będę miała dłuższe zwolnienie i wcześniej będę musiała złożyć podanie o świadczenie rehabilitacyjne ...

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-21, 09:04

sweetheart79 pisze:Jeśli chodzi o ferie, to po prostu nie wiem, czy lekarz na ferie wystawia mi zwolnienie, czy dlatego, że nie i tak nie idę do pracy w tym okresie, to na ten czas nie potrzebuję zwolnienia.
Dobrze radzi fruzia, ale z drugiej strony przerwa w zwolnieniu może (ale nie musi) spowodować naliczanie okresu zasiłkowego od nowa. Musisz więc to przemysleć.
sweetheart79 pisze:To samo z przerwą świąteczną. Myślałam, że na ten czas nie potrzebuję zwolnienia i dlatego chciałam wziąć zwolnienie od stycznia.
To juz nie to samo. Przerwa świąteczna nie jest dla nauczyciela okresem urlopu wypoczynkowego. To taki "dziwoląg".
sweetheart79 pisze:Jeśli dobrze zrozumiałam, to mogę wziąć ciągiem zwolnienie łącznie z przerwą świąteczną i feriami, tak? Tylko boję się, że wtedy będę miała dłuższe zwolnienie i wcześniej będę musiała złożyć podanie o świadczenie rehabilitacyjne ...
Dobrze zrozumiałaś. Niewykluczone jednak, że nawet jeśli będziesz mieć przerwy w zwolnieniu, to i tak te okresy będą zsumowane.

sweetheart79

zwolnienie - kod B

Postautor: sweetheart79 » 2008-12-16, 18:31

Orientujecie się może, czy gastrolog może wystawić mi zwolnienie z powodu mojej choroby przewlekłej z kodem B, który będzie 100% płatne?
Obecnie jestem na zwolnieniu jeszcze 80% od gastrologa, ale wczoraj otrzymałam kartę ciążową od ginekologa. :D
Niestety moja ginekolog nie chce dać mi zwolnienia i odsyła do internisty lub gastrologa. Powiedziała, że ona może wystawić mi zwolnienie jedynie z powodów ginekologicznych, a u mnie wszystko jest w porządku. Poza sprawami jelitowym od których, jak powiedziała, jest mój gastrolog.
Trochę ją rozumiem, ale nie jestem pewna, czy gastrolog wypisuje "normalne" zwolnienie 80% płatne, czy może wstawić kod B? Wizytę kontrolną mam dopiero 5 stycznia i nie wiem, co robić...

świetliczanka

Postautor: świetliczanka » 2008-12-25, 10:35

Przepraszam jeśli na moje pytanie była już wczesniej odpowiedz...
Jeśli pójdę w czasie ferii na zwolnienie lekarskie to będę miała pózniej z tego korzyści po porodzie? chodzi mi o dodatkowe dni płatne? umowa konczy mi sie 31 sierpnia, termin porodu 17 sierpnia. gdzies tak wyczytalam, że warto isc na l4 w ferie i wakacje.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-12-26, 12:21

to jest korzyść tylko dla osób, którym umowa się nie kończy, bo potem po zakończeniu się macierzyńskiego mają do odebrania przysługujące im dni urlopowe, czyli mogą trochę dłużej posiedzieć w domu z dzidzią zanim wrócą do pracy.
W Twoim przypadku to nie ma zastosowania. bo na macierzynskim już będziesz bez umowy o pracę, a więc nie ma z czego sobie "odebrać". Uważam, że branie L4 na feriach mija się z celem.

Wróć do „Prawo oświatowe”