Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Yoka pisze:MOPS na podstawie zaświadczenia o dochodach Twoich i męża oblicza kwotę na członka rodziny, nie można przekroczyć 504 zł BRUTTO, aby otrzymać płatny wychowawczy
sweetheart79 pisze: W szkolnym sekretariacie nie za bardzo sobie radzą w tych sprawach i odsyłają nas gdzie indziej.
Po tylu dniach przerwy w zwolnieniu zaczyna się liczyć na nowo okres zasiłkowy. Tyle, że rok kalendarzowy nie ma tu większego znaczenia.sweetheart79 pisze:Wakacyjna przerwa i wrzesień dały mi ponad 90 dni przerwy pomiędzy zwolnieniami, więc nie wiem, czy zaczęłam w październiku 182 dni dozwolonego chorobowego w danym roku kalendarzowym od początku?
Może, każdy lekarz może, chyba nawet pediatra.sweetheart79 pisze:czy gastrolog od stycznia może wystawić mi zwolnienie z zaznaczeniem ciąży?
sweetheart79 pisze:Od października byłam 24 dni na zwolnieniu od laryngologa i teraz jestem i będę ciągiem 39 dni na zwolnieniu od gastrologa
Z tych dwóch wypowiedzi wnioskuję, że planujesz mieć w okresie świąt, do 4 stycznia, niewielką przerwę w zwolnieniu. A to oznacza, że pracodawca będzie musiał zwrócić się do ZUS-u z wnioskiem o ustalenie okresu zasiłkowego. Lekarz orzecznik zdecyduje, czy te dwa okresy zwolnień przedzielone przerwą zliczyć w jeden okres zasiłkowy, czy liczyć od nowa.sweetheart79 pisze:Poród będę miała prawdopodobnie w lipcu, więc czy od 5 stycznia mogę być na zwolnieniu do rozwiązania - to będzie 28 tygodni (o. 196 dni). Czy poprzednie zwolnienia będą się wliczać do 182 dni chorobowego? Czy to będzie nowy cykl?
Nie rozumiem.sweetheart79 pisze:Czy na ferie też trzeba brać zwolnienie?
Lepiej pilnuj sama, pracodawca nie ma obowiązku. Jeśli jednak złożysz odpowiedni wniosek za późno, to po prostu później zostanie on rozpatrzony, później otrzymasz (jeśli zostanie Ci przyznane) świadczenie rehabilitacyjne. Ale oczywiście z wyrównaniem.sweetheart79 pisze:Co ze świadczeniem rehabilitacyjnym? Czy mam sama pilnować terminu składania podania, czy szkoła tego pilnuje
To nie dostaniesz. Ale możesz się odwołać.sweetheart79 pisze:A jeśli mi nie przyznają tego świadczenia?
Dobrze radzi fruzia, ale z drugiej strony przerwa w zwolnieniu może (ale nie musi) spowodować naliczanie okresu zasiłkowego od nowa. Musisz więc to przemysleć.sweetheart79 pisze:Jeśli chodzi o ferie, to po prostu nie wiem, czy lekarz na ferie wystawia mi zwolnienie, czy dlatego, że nie i tak nie idę do pracy w tym okresie, to na ten czas nie potrzebuję zwolnienia.
To juz nie to samo. Przerwa świąteczna nie jest dla nauczyciela okresem urlopu wypoczynkowego. To taki "dziwoląg".sweetheart79 pisze:To samo z przerwą świąteczną. Myślałam, że na ten czas nie potrzebuję zwolnienia i dlatego chciałam wziąć zwolnienie od stycznia.
Dobrze zrozumiałaś. Niewykluczone jednak, że nawet jeśli będziesz mieć przerwy w zwolnieniu, to i tak te okresy będą zsumowane.sweetheart79 pisze:Jeśli dobrze zrozumiałam, to mogę wziąć ciągiem zwolnienie łącznie z przerwą świąteczną i feriami, tak? Tylko boję się, że wtedy będę miała dłuższe zwolnienie i wcześniej będę musiała złożyć podanie o świadczenie rehabilitacyjne ...