ANOMALIA w prawie oświatowym

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

matmamatma
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

ANOMALIA w prawie oświatowym

Postautor: matmamatma » 2008-11-22, 23:25

Jeżeli chcecie się podzielić swoimi uwagami, tu możecie napisać z jakimi niedorzecznościami prawnymi spotykacie się w swojej pracy. Mam na myśli przepisy prawa oświatowego, które obowiązują na co dzień, a z którymi nie do końca się zgadzacie lub uważacie za niedoprecyzowane.

Prawo jest prawem i należy je przestrzegać, co nie znaczy, że trzeba się z nim zgadzać.

Awatar użytkownika
Ell82

Re: ANOMALIA w prawie oświatowym

Postautor: Ell82 » 2008-11-23, 12:44

Zarabiam niespełna 1000zł brutto i musiałam do szkoły dostarczyć zaświadczenie o niekaralności za 50zł!!! (dlaczego ja za wypisanie świadectwa uczniowi mam tylko dziękuję :?: )

Czy nie wystarczyłoby samo oświadczenie na piśmie?

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2008-11-23, 15:08

raz - za to oświadczenie powinien płacić pracodawca,
dwa - a w ogóle to jak zwykle weryfikuje się i naciąga na wydatki młodych nauczycieli niemajcąych umowy na stałe, za rok muszą dostarczyć nowe, być może opłata za nie wzrośnie, a ci "starzy" mający umowę na stałę mogą nawet być karani - od nich zaświadczenia się nie wymaga.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-11-23, 16:45

Dla mnie nie jasne jest ile nauczyciel ma tak naprawdę urlopu. Nie ma zapisu od kiedy urlop się rozpoczyna ani kiedy kończy. Tym sposobem dyrekcja może nasz wezwac do pracy kiedy chce, to samo jeśli chodzi o egzaminy odnośnie awansu zawodowego.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2008-11-23, 18:16

Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania.
2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:
1) przeprowadzania egzaminów;
2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego;
3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni.

tylko część nauczycieli zimową i wiosenną przerwę świąteczną myli z feriami

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-11-23, 19:02

I o ten zapis właśnie mi chodzi. Ja chciałabym wiedziec konkretnie od kiedy do kiedy mam wolne, np. od 1 lipca do 15 sierpnia. I wtedy zero tetefonów ze szkoły itp.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-11-23, 22:05

Ell82 pisze:Zarabiam niespełna 1000zł brutto i musiałam do szkoły dostarczyć zaświadczenie o niekaralności za 50zł!!! (dlaczego ja za wypisanie świadectwa uczniowi mam tylko dziękuję :?: )

Czy nie wystarczyłoby samo oświadczenie na piśmie?

Nauczyciel wypisujący świadectwa jest wychowawcą danej klasy i za wychowawstwo dostaje dodatek pienięzny więc nie robi tego za dziękuję.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-11-24, 18:35

Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania.
2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:
2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego;
3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni.

Przepraszam, że zacytuję jeszcze raz powyższy art ale niestety nie widzę tu żadnej daty, po drugie nauczyciel w czasie trwania urlopu zobowiązny jest do wykonania określonych czynności więc dla mnie to żaden urlop skoro muszę byc cały czas dyspozycyjna. Fakt, że jest zakres 7 dni ale dyrekcja może kazac przyjśc jednego dnia, potem za 4 dni i tak do 7 dni roboczych. I co to za odpoczynek jest?

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-24, 19:46

fruziu, z rozporządzenia w sprawie organizacji roku szkolnego:
§ 2. 1. W szkołach, z zastrzeżeniem ust. 2-4, zajęcia dydaktyczno-wychowawcze rozpoczynają się w pierwszym powszednim dniu września, z wyjątkiem soboty, a kończą w najbliższy piątek po dniu 18 czerwca.
4) ferie letnie rozpoczynają się w najbliższą sobotę po zakończeniu rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych i kończą się z dniem 31 sierpnia.
Są daty?

A c.d. KN:
4. W ramach ustalonego w ust. 1 wymiaru urlopu wypoczynkowego nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego co najmniej czterotygodniowego urlopu wypoczynkowego.
Więc nie możesz być cały czas dyspozycyjna.

fruzia

Postautor: fruzia » 2008-11-24, 23:58

Wszystko jasne :) tylko skąd informacja, że w lato mamy 6 tygodni urlopu? Wg tego zapisu mamy 8 minus 1 tydzień do dyspozycji dyrekcji.

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-25, 00:11

fruzia pisze:tylko skąd informacja, że w lato mamy 6 tygodni urlopu?
Ale to jest nieprawdziwa informacja.
Wg tego zapisu mamy 8 minus 1 tydzień do dyspozycji dyrekcji.
Dlaczego 8 tygodni? Ferie letnie trwają dłużej, niż 8 tygodni.

mariaa

Postautor: mariaa » 2008-12-17, 16:34

Moje pytanie dotyczy ferii zimowych. Mianowicie, czy dyrektor może "zarządać" od nauczyciela stawienia się w szkole w trakcie ferii zimowych w celu pełnienia funkcji opiekuna uczniów w trakcie wycieczki (wycieczka jest organizowana w trakcie ferii zimowych. Nadmienię, że nie jestem wychowawcą)?. Dodatkowo czy może zarządać aby nauczyciel poprowadził zajęcia dla uczniów w trakcie ferii. Czy w karcie nauczyciela jest zapis, który to reguluje?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2008-12-17, 16:45

Nie może. Ferie to czas urlopu nauczyciela i dyrektor nie może w czasie ich trwania zobowiązać nauczyciela do pracy z uczniami.

mariaa

Postautor: mariaa » 2008-12-17, 16:52

Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

mariaa

Postautor: mariaa » 2008-12-18, 14:12

Pytanie dotyczy obowiązków nauczyciela informatyki. Czy do obowiązków nauczyciela informatyki (na umowie wyraźnie jest napisane, że jestem nauczycielem a nie informatykiem) należy: aktualizacja trony internetowej, instalowanie oprogramowania, naprawa komputerów - awarie sprzętowe i programowe, etc. Dyrektor uważa nakładanie na mnie tego typu zadań jako coś oczywistego (potrafi zlecić mi wykonanie zadania w ostatniej chwili i siedzę później do nocy w szkole). Nadmienię, że nie mam nawet dodatku motywacyjnego. Dla mnie jest to nieporozumienie. Jestem nauczycielem więc moim obowiązkiem jest uczyć. Kiedy niby nauczyciel miałby to robić? Czy są jakieś przepisy, które jasno to regulują? Znalazłam w necie:

stanowisko MEN: "opiekun szkolnej pracowni komputerowej jest odpowiedzialny za jej prawidłowe funkcjonowanie. W ramach czynności służbowych powinien zlecać w ramach posiadanych środków usługi serwisowe".
Jest to dla mnie jakieś nieporozumienie, jak nauczyciel może zlecić (zlecić może Dyrektor).

Wróć do „Prawo oświatowe”