egzamin na kontraktowego

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: egzamin na kontraktowego

Postautor: edzia » 2009-06-29, 20:50

pomidora pisze:Boję się pytań z Karty Nauczyciela, bo nie znam jej na pamięć i nie mogę wkuć Zresztą, nie chcę z siebie zrobić idiotki przed dyrekcją.
Nie rób z siebie idiotki i nie ucz się tego na pamięć!

Moim zdaniem nauczyciel wykazuje się wystarczającą znajomością Karty Nauczyciela, jeśli potrafi z niej skorzystać w razie potrzeby.

Dobrze jest więc ją mieć gdzieś "pod ręką" w wersji elektronicznej lub papierowej (w wersji papierowej można zakreślić najważniejsze rzeczy i można też zabrać ze sobą na egzamin) i cokolwiek orientować się, jak jest podzielona na rozdziały i mniej więcej co jest w tych rozdziałach. W razie potrzeby lub w razie pytania z Karty Nauczyciela na egzaminie szukać. :)

dawid25
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Postautor: dawid25 » 2009-06-29, 21:03

pomidora pisze:No to mamy rozmowę tego samego dnia :) Ja jestem na chwilę obecną przerażona. Boję się pytań z Karty Nauczyciela, bo nie znam jej na pamięć i nie mogę wkuć :/ Zresztą, nie chcę z siebie zrobić idiotki przed dyrekcją. No nic, jutro już będzie po wszystkim, wóz albo przewóz ;)

Ja się skupiłem w karcie nauczyciela na zasadach awansu, kiedy i jaką umowę się podpisuje z nauczycielem, kiedy może dyrekcja anulować umowę, ocenie pracy nauczyciela i obowiązkach, zarobkach, itp. :) teraz wałkuje dydaktykę i metody nauczania :D jeszcze cele mi zostały i przypomnieć statut szkoły :D ehehe :) masakra ogólnie ;) też mam nerwa, ale szkoda na to zdrowia ;) uśmiechnij się i uwierz, że dasz rade ;) zobaczysz, że zrobi się lepiej :) ja wiem, że jutro będziemy się z tego śmiać :D i happy chodzić, że mamy to za sobą! :D trzymam kciuki za Ciebie i odrazu napiszę jak poszło :) pozdrawiam serdecznie! :D

aniolekKB
Przedmiot: Język angielski

Postautor: aniolekKB » 2009-06-29, 21:22

Witam :!: Widzę, że nie jestem sama :D Też jutro mam rozmowę kwalifikacyjną :| Jedno pytanie już znam, jedno poznam przed wejściem a trzecie od pani dyr zostaje wielkim znakiem zapytania. No cóż, idę na żywioł. Niech się dzieje wola nieba :D
3mam kciuki za wszystkich :lol:

pomidora
Przedmiot: Język polski

Postautor: pomidora » 2009-06-29, 22:37

edzia pisze:Nie rób z siebie idiotki i nie ucz się tego na pamięć!

Moim zdaniem nauczyciel wykazuje się wystarczającą znajomością Karty Nauczyciela, jeśli potrafi z niej skorzystać w razie potrzeby.

Dobrze jest więc ją mieć gdzieś "pod ręką" w wersji elektronicznej lub papierowej (w wersji papierowej można zakreślić najważniejsze rzeczy i można też zabrać ze sobą na egzamin) i cokolwiek orientować się, jak jest podzielona na rozdziały i mniej więcej co jest w tych rozdziałach. W razie potrzeby lub w razie pytania z Karty Nauczyciela na egzaminie szukać. :)

Dziękuję za słowa otuchy :) Nie uczę się tego na pamięć z prostej przyczyny - nie jestem w stanie zakuwać na pamięć czegokolwiek! Mam tylko nadzieję, że dyrekcja podejdzie do tematu po ludzku i też stwierdzi, że przecież wszystko można przeczytać w samej Karcie, a nie trzeba się tego uczyć na pamięć.

dawid25 pisze:Ja się skupiłem w karcie nauczyciela na zasadach awansu, kiedy i jaką umowę się podpisuje z nauczycielem, kiedy może dyrekcja anulować umowę, ocenie pracy nauczyciela i obowiązkach, zarobkach, itp. :) teraz wałkuje dydaktykę i metody nauczania :D jeszcze cele mi zostały i przypomnieć statut szkoły :D ehehe :) masakra ogólnie ;) też mam nerwa, ale szkoda na to zdrowia ;) uśmiechnij się i uwierz, że dasz rade ;) zobaczysz, że zrobi się lepiej :) ja wiem, że jutro będziemy się z tego śmiać :D i happy chodzić, że mamy to za sobą! :D trzymam kciuki za Ciebie i odrazu napiszę jak poszło :) pozdrawiam serdecznie! :D

Ja też mocno trzymam kciuki za ciebie:) Zawsze raźniej wiedzieć, że ktoś jeszcze zdaje tego dnia na kontraktowego. A statut przed chwilą przejrzałam i wszystko mi się już myli :roll: Ale mam nadzieję, że rzeczywiście jutro będziemy z uśmiechem na ustach mogli sobie pogratulować :D

aniolekKB pisze:Witam :!: Widzę, że nie jestem sama :D Też jutro mam rozmowę kwalifikacyjną :| Jedno pytanie już znam, jedno poznam przed wejściem a trzecie od pani dyr zostaje wielkim znakiem zapytania. No cóż, idę na żywioł. Niech się dzieje wola nieba :D
3mam kciuki za wszystkich :lol:

Również mocne kciuki! Odezwij się po wszystkim:D

kolin

Postautor: kolin » 2009-06-29, 22:48

A uczyliście się/ uczycie Ustawy o systemie oświaty? Ja przed chwilą zabrałem się za lekturę i po 10 minutach zrezygnowałem. Rzuciłem tylko okiem co tam jest i dziękuje bardzo :D
Ja mam rozmowę w piątek, nikt mi nie podał żądnych pytań, ale mam na tyle sympatyczną komisje, że się raczej nie martwię za bardzo.
Mam zamiar przerobić tylko statut, WSO, Kartę i metody dydaktyczne oraz pewne zagadnienia, które zawarłem w sprawozdaniu. Mam nadzieje, że starczy :roll:

pomidora

Postautor: pomidora » 2009-06-29, 22:57

kolin pisze:A uczyliście się/ uczycie Ustawy o systemie oświaty? Ja przed chwilą zabrałem się za lekturę i po 10 minutach zrezygnowałem. Rzuciłem tylko okiem co tam jest i dziękuje bardzo :D
Ja mam rozmowę w piątek, nikt mi nie podał żądnych pytań, ale mam na tyle sympatyczną komisje, że się raczej nie martwię za bardzo.
Mam zamiar przerobić tylko statut, WSO, Kartę i metody dydaktyczne oraz pewne zagadnienia, które zawarłem w sprawozdaniu. Mam nadzieje, że starczy :roll:

Nie zaglądałam do Ustawy i nie mam zamiaru :wink: Powtórzyłam sobie pracę z uczniem zdolnym i słabym, procedury nagradzania ucznia wkułam (bo sama je układałam, więc mogą mnie spytać :wink: ), narzędzia pomiaru osiągnięć dydaktycznych, cele pomiaru, statut, WSO, trochę poczytałam Kartę, ale odpuściłam uczenie się z niej, metody i formy nauczania i metody aktywizujące. To cały mój "dobytek umysłowy" na jutro :wink: Mam nadzieję, że wystarczy :D :wink:
To ty biedaku musisz jeszcze do piątku czekać? A ja myślałam, że mamy najpóźniej egzamin.

kolin

Postautor: kolin » 2009-06-29, 23:00

Wstępnie też miałem mieć jutro, jak wszyscy widzę :wink: ale przenieśli mi na piątek ze względów formalno- prawnych :D
Dziś sobie poczytam jutro jade nad jeziorko się zrelaksować i od środy wieczór zaczynam się stresować :D
Powodzenia wszystkim zdającym jutro życzę, połamania języka :D

pomidora

Postautor: pomidora » 2009-06-29, 23:02

kolin pisze:Wstępnie też miałem mieć jutro, jak wszyscy widzę :wink: ale przenieśli mi na piątek ze względów formalno- prawnych :D
Dziś sobie poczytam jutro jade nad jeziorko się zrelaksować i od środy wieczór zaczynam się stresować :D
Powodzenia wszystkim zdającym jutro życzę, połamania języka :D

Dzięki! Miłego relaksowania się jutro.

misiaczkowe
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: misiaczkowe » 2009-06-30, 11:32

Ja mam rozmowę na kontraktowego jutro./ Opiekunka mi powiedziała,że mam się nie stresować i nie uczyć. Wiec dopiero dyisiaj pocyztam statut, moje sprawoydanie i kart. Mam nadzieje, ze bedyie ok.

dawid25
Przedmiot: Informatyka

Postautor: dawid25 » 2009-06-30, 12:54

Whoa! :D jestem nauczycielem kontraktowym :D masakra :D strach był hehe :) miałem komisję plus wizytatora :D po omówieniu planu rozwoju zawodowego dostałem parę pytań :D potem wyszedłem i jakiś czas później zostałem ponownie poproszony :D i dowiedziałem się, że dostałem maxa :D:D:D ufff, teraz to wakacje mam :D heheh :) dajcie znać dziewczyny jak Wam poszło :D ściskam kciuki cały czas :) pozdrawiam !!! :D

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-06-30, 14:47

Gratuluję i trzymam kciuki za pozostałych.

aniolekKB
Przedmiot: Język angielski

Postautor: aniolekKB » 2009-06-30, 15:59

Witam :D
Już też jestem "zakontraktowana" :jupi: :wink:
Ogólnie light :lol: U mnie też była pani wizytator z kuratorium, ale wszystko się udało :)
Pytania:
1. Metody pracy na lekcji
2. Praca z uczniem słabym
3. Współpraca z rodzicami
4. Przydatne informacje, których dowiedziałam się podczas szkoleń wewnątrz lub zewnątrz szkolnych.
Życzę powodzonka osobom, które jeszcze czekają. Będzie dobrze :lol:

pomidora

Postautor: pomidora » 2009-06-30, 16:35

Dawid i Aniołek - gratuluję :* Ja też jestem już kontraktowa :jupi: Stres był paskudny, upał w gabinecie, ale wszystko poszło dobrze, dostałam maksa! Pytania opisaniu stażu:

- W jaki sposób planuję swoją roczną pracę?
- Jakich metod aktywizujących używam?
- Jakie znam narzędzia pomiaru dydaktycznego i w jaki sposób ich używam?

Ogólnie rzeczywiście było przyjemnie i ten cały strach był niepotrzebny :D Trzymam kciuki za tych, którzy jeszcze będą zdawać, a reszcie życzę miłych wakacji :rotfl:

bobiczka84
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: bobiczka84 » 2009-06-30, 18:43

Hej ja mam egzamin jutro, czytam wasze posty i się stresuje coraz bardziej wszyscy mówą mi że to tylko formalność, ale kiedyś musibyc ten pierwszy raz nie chce mi się czytać w ogóle tych ustaw już i do tego kończe prace w tej szkole i musze szukać nowej a ciężko coś znaleść :(

pomidora

Postautor: pomidora » 2009-06-30, 19:13

bobiczka84 pisze:Hej ja mam egzamin jutro, czytam wasze posty i się stresuje coraz bardziej wszyscy mówą mi że to tylko formalność, ale kiedyś musibyc ten pierwszy raz nie chce mi się czytać w ogóle tych ustaw już i do tego kończe prace w tej szkole i musze szukać nowej a ciężko coś znaleść :(

Wczoraj miałam to samo - dół straszny jak czytałam wpisy, bo miałam wrażenie, że nic nie umiem. Ale teraz mogę powiedzieć zdecydowanie - to formalność :)
A co do pracy - ja byłam w takiej samej sytuacji rok temu, jeszcze za późno zaczęłam pracę i nie mogłam robić stażu. Ale jakoś się ułożyło, więc mam nadzieję, że u ciebie też się ułoży. Trzymam kciuki!

Wróć do „Nauczyciel stażysta”