zapis KN - kontraktowi na czas nieokreslony

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: zapis KN - kontraktowi na czas nieokreslony

Postautor: malgala » 2009-09-07, 16:13

upieczona.anglistk
Przedmiot: Język angielski

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:15

ja jednak poprosze o odpowiedz na forum

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-07, 16:16

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:21

no tak, nie ma to jak spedzic cale popoludnie zeby przeczytac 22 strony watka, kiedy chce sie uzyskac odpowiedz na jedno pytanie...

znalazlam rzeczywisice w karcie nauczyciela ustep mowiacy o tym ze n-l kontr, powinien byc na czas nieokreslony, ale nie jest to obwarowane jakimis warunkami? dodam ze nie jestem na zastepstwo i pracuje w szkole podst. wiec nie ma niebezpieczenstwa ze nie powstana klasy

katty

Postautor: katty » 2009-09-07, 16:29

Też uwielbiam przekopywać się przez tony off-topów żeby znaleźć odpowiedź, która nie do końca się okazuje odpowiedzią na moje pytanie :D Hm, jak na mój rozum to powinnaś dostać umowę na czas nieokreślony. Tak by wynikało z przepisów i tak mi to zawsze tłumaczono. Nic mi nie wiadomo o żadnych warunkach, chyba że warunkiem nazwiemy nie bycie na zastępstwie, ale to się chyba rozumie samo przez się.

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:37

to czyzby dyrekcja lamala prawo? nie che mi sie w to wierzyc... moze jest jakis haczyk o ktorym nie wiem... a jelsi nie ma... to czy powinnam zawalczyc o swoje....?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-07, 16:43

upieczona.anglistk pisze:no tak, nie ma to jak spedzic cale popoludnie zeby przeczytac 22 strony watka, kiedy chce sie uzyskac odpowiedz na jedno pytanie...

No trudno. A czy myślisz, że cytowany tam wielokrotnie odpowiedni artykuł Karty Nauczyciela osobom udzielającym odpowiedzi sam się pojawił, bez wcześniejszego przeczytania całej ustawy?
Poza tym ustaw sobie więcej postów na jednej stronie, to i stron będzie wtedy mniej.
Temat był wielokrotnie wałkowany na forum.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-07, 16:49

To ja odpowiem cytując odpowiednie przepisy z KN:
Art. 10. 4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

upieczona.anglistk, teraz zapewne będziesz chciała, żeby Ci to wytłumaczyć i przetransponować na Twój przypadek. Ale sądząc jedynie po opisie, jaki przedstawiłaś na początku, odpowiedź uzyskałaś już w poście nr 2. Czego chcesz więcej? My nie znamy szczegółów, jakimi kierował sie dyrektor zatrudniając Cię na czas określony, więc i nie możemy określić, czy miał rację, czy nie.

upieczona.anglistk pisze:postanowiono mi przedluzyc umowe i podpisano ze mna umowe na czas okreslony (to oczywiste\) ale znowu tylko na 12 miesiecy. i tu moje pytanie: czy jako nauczyciel konktraktowy nie powinnam dostac umowy na 3 lata?
Nie jest to takie oczywiste i teraz nie ma czegos takiego, jak druga, czy trzecia umowa na czas nieokreślony, albo umowa na trzy lata. Z nauczycielami zawiera się tylko umowy określone w rozdziale 4 KN: http://prawo.vulcan.pl/przegladarka.asp ... 1&qindid=2

W związku z tym proszę nie oczekiwać czarno na białym, jeśli się nie podało wszystkich istotnych faktów. A z 22 stron można zrobić nawet i jedną (ustawić sobie odpowiednie preferencje na forum - polecam, bo to naprawdę ułatwia czytanie)

I jeszcze taka uwaga: sprawy zawierania umów z nauczycielami dotyczą zarówno nauczycieli języków obcych, jak i wszystkich pozostałych. Dziwi mnie więc umieszczenie takiego wątku tutaj (przez niecałkiem nowego forumowicza) i jeszcze strofowanie innych, że nie udzielili tu pełnej odpowiedzi. To nie płatne porady prawne, moja droga. ;)

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 17:29

malgala, jak sobie ustawie wiecej postow na jednej stronie, to czytanie zajmie mi mniej czasu? oczywisice z e n ie. edia, o jakim strofowaniu mowisz? chyba po to jest forum zeby zeby zadawac pytania i uzyskiwac odpowiedzi, nie kazdy posiada wiedze prawnicza aby analizowac karte naucz. czy czas zeby przekopywac si eprzez forum aby poszukac danego watku.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-07, 17:51

upieczona.anglistk pisze:chyba po to jest forum zeby zeby zadawac pytania i uzyskiwac odpowiedzi, nie kazdy posiada wiedze prawnicza aby analizowac karte naucz. czy czas zeby przekopywac si eprzez forum aby poszukac danego watku.

Przecież to Tobie zależy na uzyskaniu odpowiedzi. Można więc zadać sobie odrobinę trudu i poszukać, zwłaszcza że podałam odpowiedni link.
Pytanie też zadałaś w dziale do niego niepasującym.
Poza tym nikt tu nie jest od tego, żeby natychmiast na każde pytanie dokładnej odpowiedzi udzielić, nawet jeśli wcześniej ta odpowiedź na forum pojawiła się kilkanaście razy.
Inni też mogą czasu nie mieć, żeby przeglądarkę na pasek zwinąć, otworzyć odpowiedni folder, wybrać z niego KN, przewinąć kilkadziesiąt stron, zaznaczyć stosowny fragment i zacytować go w odpowiedzi.
Skoro cenisz swój czas, to samo wypada zrobić z czasem innych.

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 18:33

zupelnie nie ruzumiem tych atakow na mnie, wiecie co to naprawde staje niesmaczne! to co dokladnie napisalam to POPROSZE o odpowiedz na forum. nie ma tam zadnego zadania i zadnego wymagania. jelsi ktos ni ema czasu otwierac i przewijac i cytowac to nich po prostu nie dopowiada. a jak to jest z kontraktowym to sprawdzilam w karcie nauczyciela jeszcze zanim wielkodusznie raczylas przeslac link. ale nie kazdy ma wiedze prawnicza i od tego jest to chyba forum zeby sie radzic i informowac

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-07, 19:26

Widzę, że jednak masz problem ze zrozumieniem. Nie atakuję Cię. Podałam tylko link do wątku, w którym ten temat był wałkowany i wszystkie zawiłości prawne wyjaśnione.
Zamiast przeczytać, co nie zajmuje pół dnia, jak twierdziłaś, chciałaś gotowej odpowiedzi właśnie w tym temacie, który sama założyłaś, mimo że na pytanie odpowiedziałam już wcześniej.
upieczona.anglistk pisze:ale nie kazdy ma wiedze prawnicza i od tego jest to chyba forum zeby sie radzic i informowac

Owszem, taka informacja na forum była, nawet wskazałam gdzie.

PS. Używanie klawisza Shift nie boli, podobnie prawego Alt. Ułatwia natomiast czytanie.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-07, 19:36

upieczona.anglistk pisze:zanim wielkodusznie raczylas przeslac link
Jeśli to było do mnie, to napiszę Ci, że dużą przyjemność sprawia mi szukanie przepisów prawnych i udzielanie odpowiedzi na forum. Ale jeśli ktoś ceniąc ponad wszystko jedynie swój czas oczekuje gotowej, pełnej i wyczerpującej odpowiedzi na pytanie, na które trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, poza tym dostaje stosownego linka, gdzie można znaleźć odpowiedź, ale stroi fochy, że nie ma czasu tego czytać, to już nie jest to przyjemne.

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 19:51

i tak czlowiek, wchodzi na forum, chcac dolaczyc do do zyczliwej, fajnej spolecznosci nauczycieli, a konczy sie na zlosliwosciach i przemadrzaniu sie. bardzo mnie obydwie rozczarowalyscie, zwlaszcza ty malgala.

ps. jak cie sie ciezko czyta, malgala, moze czas okulary kupic?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-07, 19:55

upieczona.anglistk pisze:jak cie sie ciezko czyta, malgala, moze czas okulary kupic?

Pozostawię to bez komentarza.

Wróć do „Prawo oświatowe”