Jestem załamana.. kompletnie..

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

elizabethmorgan
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Jestem załamana.. kompletnie..

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-08, 19:23

Rozpoczęlam w tym roku staz. Nikt mi nic nie mowi, nie informuje co gdzie jak, jestem zdana na siebie. Dzisiaj sie dowiedzialam ze na piatek trzeba przyniesc rozklad materialu czy program nauczania ( juz teraz nie wiem w ogole.. myslalam ze to jest to samo, a ktos mi powiedzial ze to dwie rozne rzeczy...) Z opiekunem w ogole jeszcze nie rozmawialam. Jestem przerazona, nie wiem na czym skonczyl poprzedni anglista, co zrobil, nie wiem jak ulozyc ten plan i na piatek mam ulozyc tych planow 7dem.. dla kazdej klasy osobno.. A nie wiem kto na czym skonczyl... W ogole nic juz nie wiem, jstem zalamana do piatku nie dam rady tego zrobic, nie wiem jak sie za to zabrac, jak to przygotowac.. Jestem zalamana psychicznie.

Awatar użytkownika
dushka

Re: Jestem załamana.. kompletnie..

Postautor: dushka » 2009-09-08, 19:38

Najpierw przeszukaj forum - ostatnie dni przyniosły wiele podobnych wątków, w których padały wyjaśnienia.

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-08, 20:18

Dobra to moze inaczej-czy program nauczania to inaczej rozklad materialu czy plan wynikowy? Mam dostarczyc program nauczania i nie wiem wlasciwie o co chodzi.. Ma on byc zaakceptowany przez rade pedagogiczna. mam na to jeden dzien, a tych programow ma byc siedem....POMCOY!!!

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 20:29

Pewnie Cię nie pocieszę, ale w takiej sytuacji jak Ty, jest wielu nauczycieli.

Opiekun stażu powinien Ci pomóc w sprawie dokumentacji stażu, tj. na początek masz napisać z jego pomocą plan rozwoju zawodowego. Do 20 września.

W pozostałych sprawach może, ale nie musi Ci pomagać, zresztą na początku roku szk. każdy ma swój młyn.

Nie wiem, po co dyrektorzy zbierają od nauczycieli rozkłady materiału, ale skoro już zbierają, to poproś dyrektora o jakieś rozkłady anglistów na wzór i poproś go jednocześnie o wydłużenie terminu oddawania tych rozkładów. Uzasadnienie jest chyba oczywiste.

Poproś też o możliwość przeglądnięcia starych dzienników lekcyjnych i zerknij na tematy z angielskiego, dowiesz się, gdzie kto skończył. Na dobrą sprawę, odpisując tamte tematy, możesz sklecić taki rozkład materiału (bo to nic innego, jak tematy lekcji rozpisane na cały rok nauki w danej klasie). Na bieżąco będziesz w trakcie roku dokonywać modyfikacji.

A program nauczania to przeważnie jakaś cienka broszurka, często dołączana do podręczników przez wydawnictwo i prawdopodobnie ją masz u siebie, jeśli nie, to poproś dyrektora o taki program lub wskazanie Ci osoby, którą możesz o taki program poprosić.

Zanim się w to wszystko wdrożysz, rób normalne lekcje lub jakieś powtórzenia, wprawki językowe itp., byleby nie tracić lekcji.

Ku pokrzepieniu serca poczytaj jeszcze to: http://www.45minut.pl/forum/topics29/gd ... vt5328.htm

Jaj jeszcze czegoś nie będziesz wiedzieć, pytaj na forum.

A, i programu nauczania na pewno nie musisz dostarczać. Jeśli już, to wybrać spośród różnych, ale zdaje się, że będziesz realizować program wybrany już wczesniej przez kogoś.

Dostarczyć masz rozkłady materiału.

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-08, 20:41

Edziu dziekuje ci pieknie za wyczerpujaca odpowiedz. Jestem zalamana bo.. na tej kartce co trzeba wypelnic i dac dyrektorowi to pisze tak:

Oswiadczam ze przedstawiany program stanowiacy zalacznik do powyzszego spelnia warunki nastepujace:

Stanowi opis sposobu realizacji celow ksztalcenia i zadan edykacyjnych ustalonych w podst. progr

Zawiera szczegolowe cele ksztalcenia i wychowania ( skad to wziac to nie wiem)- przeciez rozklad materialu to rozklad materialu czyli tematy tak?

Zawiera sposoby osiagania celowksztalcenia i wychowania

Zawiera opis zlozonych osiagniec ucznia

Zawiera propozycje kryteriow oceny i metod sprawdzania osiagniec przez ucznia.

Jest poprawny pod wzgledem merytorczynym i dydaktycznym..

NIe no dziewczyny jestem zalamana, Placze pol dnia bo nie mam pojecia o co chodzi :-(

Kartka wywieszona w pokoju ze do piatku trzeba zdac to wszystko bo dyrektorka musi zawiesc do kuratorium to czy cos w tym stylu..

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-08, 20:42

ja tez jestem na stazu i musze na poniedzialek 3 plany wynikowe przyniesc oraz system oceniania, a na 20 wrzesnia plan rozwoju. Zadnych rozkladow materialu nie musze dostarczac do dyrekcji. Wiec moze jednak musisz plany wynikowe dostarczyc?? Jesli tak to masakra, bo z tym jest mnostwo roboty. A jesli rozklad materialu to sa normalnie na stronach wydawnictw np macmillana http://www.macmillan.pl/index.php?optio ... temid=3270
są także plany wynikowe, jednak trochę zbyt ogólne.
Powodzenia życzę, sama też ciągle coś robię, chwili wytchnienia nie mam, na dodatek ciągle coś latam kseruję, bo podręczników jeszcze nie mam ani ja ani uczniowie...

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-08, 20:42

Program obejmuje jeden etap edukacyjny.
Jeden jest dla klas I-III, drugi dla IV-VI, trzeci dla gimnazjum, kolejny dla szkoły ponadgimnazjalnej. Często są to programy tych samych autorów i tego samego wydawnictwa. Do każdego etapu może być kilka różnych i nauczyciel wybiera sobie jeden.
Zaczęłaś dopiero pracę. W czerwcu uczniowie powinni mieć podane podręczniki na ten rok i chyba je mają. Sprawdź z jakiego są wydawnictwa. Potem wejdź na stronę tego wydawnictwa i poszukaj materiałów dla nauczyciela. Powinni mieć również programy i plany wynikowe oraz rozkłady materiału (przynajmniej orientacyjne). Plan wynikowy lub rozkład przygotowuje się dla każdej klasy.
Mówiąc najprościej rozkład to taki plan, w którym piszesz jakie tematy kolejno będziesz realizowała w danej klasie, a plan wynikowy zawiera jakie wiadomości i umiejętności uczniowie osiągną. To tak bardzo skrótowo.
Postaraj się ściągnąć gotowe ze strony wydawnictwa, powiedz dyrekcji że chwilowo nie jesteś w stanie ich przystosować do istniejących warunków bo dopiero poznajesz uczniów i musisz się zorientować, na jakie zagadnienia należy zwrócić szczególną uwagę i poświęcić im więcej czasu.

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-08, 20:52

to już wiem dlaczego ja rozkładu materiału nie muszę nieść - bo w planach wynikowych w naszej szkole mamy w tabelce ująć temat lekcji, cele, wiadomości i umiejętności(gramatyka, slownictwo itp) czyli tak jakby mam plan wynikowy polaczony z rozkladem :D

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-08, 20:54

elizabethmorgan pisze:Jestem zalamana bo.. na tej kartce co trzeba wypelnic i dac dyrektorowi to pisze tak:

Oswiadczam ze przedstawiany program stanowiacy zalacznik do powyzszego spelnia warunki nastepujace:........

Czyli masz podać jaki program będziesz realizowała. Trochę późno się za to dyrekcja bierze, bo przecież program realizuje się już od pierwszej lekcji.
Poszukaj programów na stronach wydawnictw. Jeżeli uczysz w klasie I szkoły podstawowej lub gimnazjum, to taki program musi być opatrzony zapisem, że jest zgodny z nową podstawą programową. Tylko taki możesz wybrać.
w pozostałych klasach obowiązuje dotychczasowa podstawa programowa więc i stare programy są dobre.
Sprawdź w dziennikach z ubiegłego roku jaki program dana klasa realizowała w roku ubiegłym (powinien być wpisany w zestawie na początku dziennika i tam, gdzie dla przedmiotu jest miejsce na oceny) albo poproś dyrektora niech Ci poda te z ubiegłego roku (ma je wpisane do szkolnego zestawu programów nauczanie). Powiedz, że w tych klasach realizujesz te, które Twój poprzednik wybrał dla danego etapu. Wybrać musisz tylko do klasy I.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 20:56

elizabethmorgan pisze:Oswiadczam ze przedstawiany program stanowiacy zalacznik do powyzszego spelnia warunki nastepujace:

Stanowi opis sposobu realizacji celow ksztalcenia i zadan edykacyjnych ustalonych w podst. progr

Zawiera szczegolowe cele ksztalcenia i wychowania ( skad to wziac to nie wiem)- przeciez rozklad materialu to rozklad materialu czyli tematy tak?

Zawiera sposoby osiagania celowksztalcenia i wychowania

Zawiera opis zlozonych osiagniec ucznia

Zawiera propozycje kryteriow oceny i metod sprawdzania osiagniec przez ucznia.
Kurde, ja tego nie kumam. Wygląda mi to na to, że dyrektor żąda od Ciebie programu nauczania (!!!) zgodnego z tym, co to tam jest wypisane. To musi byc jakaś pomyłka!

A może to dotyczy tylko tych nauczycieli, którzy piszą własne programy (a tacy moga być w Twojej szkole)? Weź Ty się dowiedz najpierw od kogoś zaufanego, o co w tym piśmie chodzi, a potem idź zapytaj (lub już nie idź) dyrektora. Sama już nie wiem, co Ci poradzić.

Normalnie to jakiś matrix!

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-08, 20:58

dla mnie to tez wyglada jak kosmos jakis, ja nawet zadnej takiej kartki nie dostalam[/code]

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-08, 20:58

Ale ja nadal nie rozumiem- co to jest ten program nauczania- plan rozkładu zajęc tak?

Ja serio nie wiem co mam robic. Jutro zajec w szkole nie mam, pojutrze mam a juz na piatek musze zrobic to wszystko. Co mam robic??? Jechac jutro do szkoly 20 km i pytac dokladnie czy robic tak na slepo i najwyzej nie zaakceptuja?

Martwie sie bardzo i przezywam to :_(

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 21:01

NanaMaster pisze:ja nawet zadnej takiej kartki nie dostalam
:rotfl:
A chciałabyś dostać? ;)

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-08, 21:01

nieeee :P wlasnie dobrze, ze mi nie dali hehe

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 21:05

elizabethmorgan pisze:Ja serio nie wiem co mam robic. Jutro zajec w szkole nie mam, pojutrze mam a juz na piatek musze zrobic to wszystko. Co mam robic??? Jechac jutro do szkoly 20 km i pytac dokladnie czy robic tak na slepo i najwyzej nie zaakceptuja?
Uspokój się i jutro zadzwoń do dyrektora, poproś o wyjaśnienie i jednocześnie wydłużenie terminu. Jutro przeszukaj internet, a może ktoś z forumowiczów pośpieszy Ci z gotową pomocą? W piątek na spokojnie poprosisz dyrektora lub innych nauczycieli w szkole o konkretną pomoc (np. stare dzienniki).

Wróć do „Języki obce”