tablica interaktywna

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kowal09
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: tablica interaktywna

Postautor: kowal09 » 2009-04-09, 22:24

Proponuję z czystym sumieniem blefować i pisać sprawozdawczość i różne nudne tabelki zupełnie z głowy, wstawiając całkiem wyssane z palca dane. To jest recepta na całe zło. Zamiast rysować linijkami tabelki w rozpisywać wyniki testu kto na jakie pytanie odpowiedział, co jet zupełnie chore, nudne i zżera czas, proponuję zająć się czymś przzyjemniejszym, czyli rzeczywiście jakimś samokształceniem, tworzeniem testów, przogramików itp. Sprawozdawczości i tak nie jest w stanie nikt przeczytać.
Natomiast co do materiałów robionych samodzielnie, na przykład w czasie wakacji mam takie uwagi:
1. czy, skoro robi się je samemu i w odizolowaniu od innych, nie sssss siłą rzeczy materiały nie najlepsze, albo czy one w ogóle zmierzają w kierunku bycia coraz lepszymi.
2. mam takie spostrzeżenie, że w większości przypadków są to materiały mało przemyślane, wyrywkowe, jakby na użytek jakiegoś kawałka lekcji.
W związku z tym zadaję sobie pytanie, czy tworzenie materiałów wspólnie z innymi może dawać jakieś korzyści.
I tu zakładam nastepujące sprawy:
- co maksymalnie możliwe jest do zrobienia, nawet w zakresie zrobienia materiałów na jedną lub kilka lekcji.
- trzeba mieć świadomość że może to być i chyba powinno być analizowane jako wycinek jakiejś całości.
- skoro piszę jedną lekcję, to chciałbym znać odpowiedzi na szereg pytań, jak:
Jak wygląda całość takiego progrramu którego fragmentem jest przygotowana lekcja, czyli czego tek wycinek czy kawałek mógłby być częścią, starając się tak to prowadzić, aby zakładać że materiały te miałyby być jedynym, całościowym programem.
- starać się wyobrazić sobie, że chcemy tym zastąpić podręcznik. Wtedy, na przykład jeżeli chodzi o język angielski, powstaje szereg ciekawych i ważnych pytań, typu jak podzielić roczny kurs, dlaczego tak, jak można inaczej, dlaczego na danym poziomie, tu, właśnie w tej lekcji i w tym miejscu zrobic akurat to, i właśnie co zrobić aby to było coraz lepsze.
A nade wszystko pytanie, co robić, aby dało się robić materiały wspólnie z innymi, bo mój wniosek jest taki, że ten materiał należałoby dobrze opisać, uzasadnić, umotywować z punktu widzenia metodyki, innych nauk. Robiąc to wysiłkiem wielu osób można osiągnąć większe rezultaty w krótszym czasie. Jedna osoba ma takie doświadczenia, inna wnosi co innego, jedna osoba czyta sobie coś z matodyki i straszcza, inne osoby zapoznają się,
Inna sprawa to jednak pytanie co napędza człowieka, co przyspiesza i usprawnia jego działanie. Nie traktowałbym takiej pracy jako jakieś hobby tylko, bo wtedy wiadomo, wyjdzie z tego cokolwiek zaledwie. Prawie nic.
A przecież można w ten sposób pisać zbiorowe prace doktorskie, można zakładać, że takie działania byłyby zalążkiem wspólnej firmy, że z tego można mieć biznes. To napędza i urealnia.

[/list]

chusteczka

Postautor: chusteczka » 2009-05-06, 14:03

Byłam na szkoleniu Longmana z tablicą multimedialna. Fajna rzecz. Tylko jakoś tego w szkole do końca nie widzę - u mnie nawet rzutnik jest pod specjalną ochroną sprzętową i stoi dumnie w gabinecie dyrektorki, co dopiero by z taką tablicą było :D U woźnego w kanciapie, za 3ma łańcuchami pewnie :)

A tak dla zainteresowanych - poszukałam troche opinii z 'wielkiego świata'

http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/6309691.stm

Kontrowersyjny artykuł.

pawel

Postautor: pawel » 2009-06-05, 12:51

Witam serdecznie
tak się składa, że pracuję w firmie, która właśnie zajmuje się dystrybucją tablic interaktywnych. Nastawiamy się obecnie na szkoły. Proponujemy kompleksowe rozwiązanie, czyli nauczyciel o nic praktycznie nie musi się martwić. Już tłumaczę o co chodzi: gdy szkoła zamawia od nas zestaw (czyli tablica+projektor) jest to montowane przez naszą firmę. Oczywiście nie pozostawiamy nauczycieli po sprzedaży zdanych tylko na siebie. Prowadzimy także szkolenie, na którym uczymy praktycznego użycia tych właśnie tablic.
To oczywiście nie koniec, w swojej ofercie mamy także oprogramowanie przystosowane do tablic interaktywnych, przy zakupie pakietowym są to naprawdę groszowe sprawy, tak że żaden dyrektor nie będzie nosem kręcił.

Jesteśmy obecnie w trakcie realizacji bardzo ciekawego projektu. Chodzi właśnie o finansowanie tablic ze środków unijnych. Jeżeli wszystko wypali, szkoła będzie musiała jedynie wypełnić ankietę, a resztą formalności zajmujemy się już my.
Tak jak ktoś wcześniej pisał, środki na tablice przekazywane są właśnie przez urząd nadzorujący, tzn urząd miasta, starostwo itp w zależności od szkoły.

Na koniec jeszcze kilka takich słów ogólnych o wykorzystaniu tablic interaktywnych w szkołach. Jestem tak samo jak i państwo przekonany, że jest to jedynie dodatek do prowadzonych zajęć, większość i tak nadal zależy od umiejętności nauczyciela. My wychodzimy z założenia, że uczniów trzeba jakoś zainteresować aby sami zaczęli się interesować przedmiotem i koncentrować na tym co się dzieje na lekcji. Tablica w tym na pewno bardzo pomaga. Sam miałem okazję już niejednokrotnie obserwować reakcję uczniów na tego typu tablice i muszę przyznać, że byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony.

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, ponieważ mam naprawdę duże rozeznanie w tej kwestii. Proszę pisać tutaj lub na maila pawel.kalupa@riset.pl.

justyna_belferka

Postautor: justyna_belferka » 2009-09-16, 16:27

Papuch, zgadzam się całkowicie. Lekcje z tablicami mają całkiem inny odbiór, a przygotowanie ćwiczeń do lekcji zajmuje mi chwilę. Polecam Wam oprogramowanie task magic www.taskmagic.pl. Na stronce jest demówka i można zobaczyć jak to działa.

oriong
Przedmiot: Informatyka

Postautor: oriong » 2009-11-08, 21:37

Taniej jest samemu zrobić tablicę interaktywną.
Kontroler Wii + bluetooth + pisak IR = około 200-300 zł
Oczywiście potrzebny jest projektor i komputer.
W sieci pełno jest o tym.

b.hunter

tablica interaktywna

Postautor: b.hunter » 2009-11-16, 11:43

Witam,

Czy korzystacie na swoich lekcjach z tablic interaktywnych? Jeśli tak to opiszcie swoje wrażenia, odczycia itp. Czy ułatwia Wam pracę oraz w jakim stopniu wykorzystujecie do tego internet.
W mojej klasie właśnie została zamontowana taka tablica i muszę powiedzieć, że możliwości są ogromne :-) Tylko jakoś od tych możliwości rozbolała głowa i nie wiem od czego by tu zacząć.
Pozdrawiam

Entropia

Środki na pracownię komputerową lub tablicę interaktywną?

Postautor: Entropia » 2009-12-03, 19:50

Skąd wziąć pieniążki na nową pracownię komputerową lub tablicę interaktywną?
Może słyszeliście o jakimś projekcie unijnym lub konkursie edukacyjnym, w którym stawką są takie nagrody? Bardzo prosiłabym o namiary!
W szkole środków finansowych za mało, urząd odmawia pomocy... Będziemy jeszcze próbowali szukać sponsorów, ale... Wiadomo, jak jest...

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-12-03, 20:40

Jeżeli to gimnazjum, to może zainteresujcie się TYM

Entropia

Postautor: Entropia » 2009-12-03, 22:58

Rzeczywiście, to ważne - pracuję w szkole podstawowej.
Ale i tak dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

ktosiek

Postautor: ktosiek » 2010-02-25, 20:21

oriong pisze:Taniej jest samemu zrobić tablicę interaktywną.
Kontroler Wii + bluetooth + pisak IR = około 200-300 zł
Oczywiście potrzebny jest projektor i komputer.
W sieci pełno jest o tym.

np. na tej stronie
8)

klarys

Postautor: klarys » 2011-01-11, 20:19

Ataegina pisze:U mnie w LO są 4 takie tablice (dyrekcja planuje zakupić ich więcej) i z tego co się orientuję, to pieniądze na nie szkoła dostała od Urzędu Miasta :)

Nasza szkoła też skorzystała z funduszu przyznanego przez miasto na rozwój edukacji. Otrzymaliśmy 3 tablice i projektor.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-11, 22:22

A tak z ciekawości, to głównie uczysz angielskiego, czy handlujesz tablicami? :wink:

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-11, 23:26

Nawet wagi lekarskie mają :D
<3

Awatar użytkownika
Vasir
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Vasir » 2011-01-17, 21:51

Miałem okazję, montować takie właśnie tablice w jakimś liceum, już nie pamiętam gdzie to było, kiedy odbywałem praktyki. Oczywiście jak już skończyłem musiałem się pobawić :). Bardzo fajna sprawa, ale nie wyobrażam sobie sali lekcyjnej bez zwykłej tablicy obok, co w tej szkole zostało zarządzone w dwóch salach. Poza tym współczuję ludziom którzy muszą je montować, bo to naprawdę nie fajna sprawa, te wszystkie wiercenia, przeciąganie kabli pod sufitem, potem ustawianie projektora, strasznie męczące.

Jako uczeń, chętnie zobaczyłbym takowe tablice i w mojej szkole, ale uważam to za zbytek.

Rysiob

Postautor: Rysiob » 2011-01-20, 12:00

Ja na praktykach w gimnazjum korzystałem z tablicy interaktywnej i muszę przyznać, że to się naprawdę sprawdza. Uczniowie z ciekawości zgłaszają się po to, by coś zaznaczyć "markerem", podkreślić, uzupełnić... Zwłaszcza na lekcjach z gramatyki ułatwia to pracę.

Tablica interaktywna umożliwia zrobienie naprawdę ciekawych lekcji i to wcale nie wiąże się z dużym nakładem pracy. Jasne, zrobienie prezentacji "z wodotryskami" może pochłonąć kilka godzin, ale wrzucenie tylko tekstu i ewentualnie jakiegoś wideo to dosłownie parę minut. A jak ożywia uczniów :>

Wróć do „Szkolna codzienność”