"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: edzia » 2009-09-18, 22:53

piwalbo, a macie po pełnym etacie? Jeśli tak, to nic już poza tę swoją godzinę karcianą nie musicie odpracowywać. Wasza koleżanka z racji zwolnienia lekarskiego jest z niej zwolniona i koniec.

piwalbo pisze:każdy z nas ma przeprowadzić dodatkowo 15 minut.
:lol: Ale się porobiło! Czas pracy nauczyciela zaczyna być ewidencjonowany! I to co do minuty! ;)

Awatar użytkownika
anetakam0
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: anetakam0 » 2009-09-18, 22:55

a ja się zastanawiam jak to będzie z moją godziną? - dziś i jeszcze parę dni będę na L4 (córcia) i może się okazać że popracuję kilka dni i mała znów zachoruje - a co jeśli więcej będę na zwolnieniu niż w pracy? czy nadal będzie mnie obowiązywało tyle godzin co wszystkich pracujących? - mam nadzieję, że obecne zwolnienie będzie ostatnim, ale...

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-18, 23:14

anetakam0 pisze:a co jeśli więcej będę na zwolnieniu niż w pracy? czy nadal będzie mnie obowiązywało tyle godzin co wszystkich pracujących?

Jeśli masz cały etat, to za każdy tydzień zwolnienia ilość godzin karcianych zmniejsza się o 1.

Awatar użytkownika
anetakam0

Postautor: anetakam0 » 2009-09-18, 23:19

o dzięki serdeczne - pracuje w szkole już sporo ale ostatnie dwa latka w domu przesiedziałam i ... tyle nowego zastałam po powrocie

piwalbo

Postautor: piwalbo » 2009-09-19, 10:40

Dzięki Edzia za odpowiedź. Tak, każdy z nas ma swój etat cały + te godziny za koleżankę, której prawdopodobnie nie będzie do końca roku. Dyrekcja twierdzi, że w ogólnym rozliczeniu wyszło jej za mało godzin karcianych. Gdzie w przepisach jest coś, czym moglibyśmy dyrekcję przekonać, że nie ma racji dokładając nam po te 15 minut?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-19, 11:19

piwalbo pisze:Gdzie w przepisach jest coś, czym moglibyśmy dyrekcję przekonać, że nie ma racji dokładając nam po te 15 minut?

Karta Nauczyciela
Art. 42
3c. Wymiar zajęć, o którym mowa:
1) w ust. 2 pkt 2 lit. a, ulega obniżeniu o 2 godziny,
2) w ust. 2 pkt 2 lit. b, ulega obniżeniu o 1 godzinę
za każdy tydzień niezdolności nauczyciela do pracy, w półrocznym okresie rozliczeniowym.

Ponieważ w tym roku obowiązuje tylko 1 godzina, tak więc za każdy tydzień niezdolności do pracy obniża się o godzinę.

piwalbo

Postautor: piwalbo » 2009-09-19, 12:29

Bardzo dziękuję za szybką reakcję i stosowne wyjaśnienia.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej godziny, ale z innej beczki. Jeśli co roku organizowaliśmy w szkole dla dzieci po lekcjach konkurs "Matematyczny Czar Par" oraz warsztaty matematyczne, czy możemy zrobić to w tym roku w ramach tej godziny. Pragnę dodać, że robiliśmy to wspólnie, w kilka osób i oczywiście w swoim czasie wolnym.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-19, 12:45

Moim zdaniem możecie, tylko trzeba będzie to rozliczyć już indywidualnie jakoś.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-09-19, 20:36

Jeszcze coś:

Jeśli plan mam tak ułożony, że karcianą mogę zrobić tylko w jeden dzień , powiedzmy ze wtorek, i w ten właśnie wtorek przypada jakieś święto, to czy ja muszę tę karcianą "odrabiać" w jakiś inny dzień? Bo kiedy przepada mi z racji święta w środku tygodnia lekcja, to nie muszę przecież jej "odrabiać"...

Po drugie- czy koniecznie trzeba robić 18 karcianych w I semestrze i 18 w drugim, czy można sobie zrobić powiedzmy 22 godziny w I semestrze, a resztę w drugim...?Z tego, co sobie sama wstępnie obliczałam, o wiele więcej "okazji" i czasu do tych karcianych jest w moim przypadku w I semestrze...

I jeśli jestem na zwolnieniu od pn do środy( a we wtorek ta nieszczęsna karciana i przepada), to ja i tak muszę "karcianą" odrobić, choć nijak tego nie mogę ze względów organizacyjno-czasowych zrobić w pozostały czwartek i piątek...? Czyli co...na siłę organizuję dwie godziny w przyszłym tygodniu i przystawiam uczniom pistolet do skroni, żeby tyle ze mną naraz wytrzymali po lekcjach...?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-20, 08:49

I jeśli jestem na zwolnieniu od pn do środy( a we wtorek ta nieszczęsna karciana i przepada), to ja i tak muszę "karcianą" odrobić, choć nijak tego nie mogę ze względów organizacyjno-czasowych zrobić w pozostały czwartek i piątek...? Czyli co...na siłę organizuję dwie godziny w przyszłym tygodniu i przystawiam uczniom pistolet do skroni, żeby tyle ze mną naraz wytrzymali po lekcjach...?

masz rozliczenie półroczne więc w ciągu pół roku masz wypracować te 18 godzin. Nikogo nie interesuje święto we wtorek. Masz tak to zaplanować, kalendarz obejrzeć, by bilans 18h się zgadzał.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

kimka777
Przedmiot: Chemia

Postautor: kimka777 » 2009-09-20, 13:10

Proszęo komentarz w mojej sprawie. Post 181. Czy faktycznie w moim przypadku muszę przepracować dodatkowo 26 godzin w I semestrze i kolejne tyle w drugim?

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-09-20, 13:13

moim zdaniem tak, masz dwie umowy o pracę, rozliczasz się z każdym dyrektorem osobno
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-09-20, 13:22

kimka777 pisze:Pracuję w dwóch szkołach, w jednej mam 14/18, w drugiej 12/18 etatu. Czy ja dobrze rozumiem, tzn., że w jednej szkole mam przeprowadzić mniej więcej 14 godzin, a w drugiej 12 godzin karcianych w semestrze.

kimka777, jeżeli masz dwie odrębne umowy o pracę, to tak jak napisała Basiek, w każdej z tych szkół jesteś zobowiązana do realizacji godzin karcianych w ilości proporcjonalnej do wymiaru zatrudniania.
Jeżeli natomiast jesteś zatrudniona tylko w jednej szkole, a w drugiej uzupełniasz etat, to wówczas masz przepracować tylko 1 godzinę tygodniowo (może być podzielona na obie szkoły w zależności od liczby godzin. Na przykład może być wtedy liczone w szkole, w której jesteś zatrudniona z 14/18, a w tej co uzupełniasz z 4/18.
Ale Twój post świadczy o tym, że są to raczej dwie odrębne umowy.

Awatar użytkownika
kajko45
Przedmiot: Matematyka, Geografia

Postautor: kajko45 » 2009-09-20, 18:51

a ja myśle ze zamysł karcianej godziny był zupełnie inny....
jak dotąd wielu dyrektorów zmuszało nauczycieli do darmowej pracy zasłaniajac sie " 40 -to godzinnym tygodniem"... jak to mówią z nauczycielem można zrobić wszystko.
Więc robili - darmowe kółka, wyjazdy, wycieczki, zastępstwa i Bóg wie co jeszcze... o drukowaniu na własnym sprzecie i siedzeniu przed swoim komputerem juz nie wspomne...
Mysle ze zaczęło sie o tym głosno mówić... rozkoszny dyrektorek ( a przynajmniej ja nie znam takiego który by chciał) nigdy nie chciał zobaczyć 40 - godzinnego rozliczenia przed obłozeniem nauczyciela darmowym zajeciem...
W większości dla nich słowa praca kojarzy się z wykonywaniem czynności ( jak na budowie lub w kopalni ) wiec nie chcieli i dalej nie chcą przyjąc od swojej głowy że jak nauczyciel siedzi w domu i MYSLI o sprawdzianie to tez pracuje.
Więc mamy 19 tą godzine. Dzięki pani minister i zw zawodowym. :salut:
I mysle ze zamysł był taki że, aby nie było wykorzystywania kazdy nauczyciel sam sie zaangazuje w jakas pracę - czyli bedzie robił to co mu najlepiej wychodzi lub co najbardziej lubi... jeden pojedzie na wycieczke a drugi zorganizuje kólko. Dzięki temu wszystko by było prawdziwe a szkoła miała by swoje "życie" inne od innych szkół.
Taki mus nie mus...mus dobrowolny
Rozliczenie miało byc raz na semstr.

teraz mamy tak - 19ta przyklejona na sztywno do planu jako zajecia dodatkowe/obowiazkowe.......... a na wycieczki dalej jeździć gratis z całym bagażem odpowiedzialności.... i na darmowe zastępstwa też ( nazywa sie to "opieka")

chore. nikt tak sie nie daje rolować jak my... średnio rozgarnięty górnik nie pozwoliłby sobie na taki wyzysk w 10 % tego co mozna zrobic z nauczycielem.. nie mówiąc o lekarzach którzy by zaraz odeszli od chorych i nikt by nie mówił ze to nieludzkie..a nauczyciel jak straszy ( bo tylko straszy) ze nie wypisze świadectwa to juz jest oceniany gorzej niż bandyta. Z drugiej strony swoja biernościa w zachowaniu sami wydalismy przyzwolenie na to żeby po nas tak jeździć.

osobiście jestem za tym zeby chodzic do szkoly na 8 godzin i po wyjsciu zeby sie nic za mna nie ciagnęło... ale to za trudne dla ministrów do realizacji:)... trzeba by było dac pracownikom zaplecza... sprzet... długopisy...papier.. ksero..komputer...ale po co ? nie lepiej zeby siedzieli w domach i takie same rachunki za prąd czy tusz płacili ...tylko że z własnej kieszeni...

zaraz na mnie pewnie nawiedzeni naskoczą .. ale kazdy moze sie ( tak słyszałem ) wypowiedziec na forum
Ostatnio zmieniony 2009-09-20, 21:30 przez kajko45, łącznie zmieniany 2 razy.

kimka777
Przedmiot: Chemia

Postautor: kimka777 » 2009-09-20, 18:52

Dziękuję za odpowiedź. Tak mam dwie osobne umowy o pracę i będę drążyć temat dalej, bo z jakiej okazji mam zasuwać dodatkowe godziny, przez niedopatrzenie w rozporządzeniu. KN szczegółów nie precyzuje. Przecież wystarczy mi to, że mam podwójne rady, zebrania i obowiązki.
Kolejny bezsensowny pomysł w reformie oświaty i jak zawsze nikt nie przewidział, że są nauczyciele pracujący w różnych szkołach i co z nimi? Ci co mają sporo godzin w jednej szkole są wygrani a ci co dojeżdżają do dwóch różnych szkół są przegrani. Tacy nauczyciele jak ja maja gorzej, bo jeszcze musimy tracić czas na dojazd do innych szkół i zrealizowanie tych lekcji to makabra.

Do ministerstwa chyba napiszę, bo to już zaczyna być wszystko chore. Gdybym nie miała problemu z realizacją tych godzin w małych wiejskich szkółkach, gdzie gimbus wszystkich około piętnastej odwozi do domu, to mogłabym siedzieć tam za darmo po 4 godziny dziennie, ale realia są takie, że dzieci muszą odjechać, bo kierowca też ma swój czas pracy, a na dodatkowe dowozy nie ma kasy.
Do KN wprowadzono sobie dwa zdania i ja je chyba zinterpretuje jak chcę, bo innej rady nie ma.
Ostatnio zmieniony 2009-09-20, 19:00 przez kimka777, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Prawo oświatowe”