Przerwany staz na mianowanego,ciaza, rozwiazanie umowy

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

wikunia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Przerwany staz na mianowanego,ciaza, rozwiazanie umowy

Postautor: wikunia » 2009-09-07, 22:01

Witam! Od 1 .09.2007r rozpoczelam staz na nauczyciela mianowanego.Umowa byla na czas okreslony, przedluzono mi umowe do czasu porodu- 25.09.2008r.Przez te 25 dni bylam na zwolnieniu lekarskim.Po urodzeniu dziecka rozwiazano mi umowe, bylam na zasilku macierzynskim.Teraz od 1 .09.2009r powrocilam do pracy w nowej placowce.Czy moj staz rozpoczety w tamtym roku przepadl, bo w sumie nie przekroczylam roku czasu?Czy przekroczylam, bo te 25 dni zwolnienia i okres az do 1 wrzesnia.Czy teraz powinnam zaczac staz od poczatku, czy zalicza mi tamty rok.Bardzo prosze o pomoc, bo sie pogubilam.

beatark
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Przerwany staz na mianowanego,ciaza, rozwiazanie umowy

Postautor: beatark » 2009-10-13, 21:21

Staż moze byc kontynuowany tylko wtedy, kiedy przerwa w zatrudnieniu nie przekracza 3 miesięcy (Karta Nauczyciela)

foszek
Przedmiot: Język angielski

Postautor: foszek » 2009-11-18, 19:26

Mam dylemat...jestem na stażu na nauczyciela mianowanego, który ma zakończyć się 31.05.2010. Ponadto jestem w ciązy (12 tydzień) i chciałabym odejść na zwolnienie lekarskie. Jednak nie mam pewności, czy mój staż nie zostanie przerwany. Z tego co wiem, nieprzerwalne zwolnienie nie może przekraczać roku...ale, czy dotyczy to tylko okresu stażu? Ponieważ, jeśli moje zwolnienie rozpocznie się w grudniu (termin porodu jest wyznaczony na 9.06.2010), chciałabym wrócić z początkiem II semestru 2010/2011 - luty 2011 (czyli przerwa przekroczy rok czasu). Proszę o pomoc, czy w takiej sytuacji będę musiała odbyć staż od początku, czy zostanie on tylko przedłużony o czas mojej nieobecności.

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-18, 21:06

Moim zdaniem jeśli Twój staż miałby się zakończyć 31 maja 2010 r., a nieprzerwane zwolnienie rozpocznie się w grudniu, to staż zostanie przedłużony jedynie o czas ciągłej nieobecności od grudnia do 31 maja, czyli 6 m-cy. Zrealizujesz te 6 m-cy po powrocie do pracy z macierzyńskiego. Ale chyba jednak się "zakręciłam" i nie jestem już pewna tej swojej odpowiedzi.

Jednak choćby i tak długa przerwa miała powodować konieczność rozpoczynania stażu od początku, to jest z tego takie wyjście:
Urodzisz w czerwcu, urlop macierzyński będzie trwał gdzieś do października, a potem zacznij sobie zaległy urlop wypoczynkowy, podczas którego staż jest realizowany (a więc przerywa się długą przerwę), a jednocześnie jesteś w domu z dzieckiem. Z tych 6 m-cy stażu zostanie już tylko ok. 4 do "odrobienia". Po powrocie do pracy jakoś dobrniesz do końca.

Awatar użytkownika
sylwiam81
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: sylwiam81 » 2009-11-23, 20:48

mam pytanko
planuję zajść w ciąże i najlepiej tak,żeby wróciła do pracy we wrześniu 2011 tak,zeby jak najmniej namieszać w pracy szkoły dyrekcji i sobie ale to czy tak wyjdzie dokładnie z moim planem to zobaczymy :D bo w życiu bywa różnie

w tym roku zaczęłam staż na mianowanie i nie chciałabym go po dwóch latach stracić,ciąża i dziecko ważne ale praca jednak też i muszę tak wykombinować,żeby było dobrze :)

Wiem,że jeśli robi ktoś staż to nie może w ciągłości być na zwolnieniu przez rok.

czyli urlop macierzyński wlicza się do tgo roku nieobecności?

a tylko urlop wypoczynkowy czyli ferie i wakacje nie wliczają się?

jeśli ktoś jest w ciąży w ferie zimowe i letnie to i tak przysluguje mu max 8 tygodni urlopu?

"W razie niewykorzystania przysługującego urlopu wypoczynkowego z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy, powołania do zasadniczej służby wojskowej albo do odbywania zastępczo obowiązku tej służby, do okresowej służby wojskowej lub do odbywania długotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi przysługuje ekwiwalent pieniężny za okres niewykorzystanego urlopu, nie więcej jednak niż za 8 tygodni w odniesieniu do nauczycieli, o których mowa w art. 64 ust. 1, a nie więcej niż za 35 dni roboczych w odniesieniu do nauczycieli, o których mowa w art. 64 ust. 3. "

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”