ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: edzia » 2010-01-04, 16:15

Jeśli mowa o dłuższym zwolnieniu (powyżej 33 dni w roku kalendarzowym), to zdaje się, że wtedy dodatki socjalne są wypłacane bezpośrednio przez szkołę, a zasiłek chorobowy przez ZUS.

Przy krótkim zwolnieniu (do 33 dni w roku kalendarzowym) otrzymujesz wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy.

karolajna83
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: karolajna83 » 2010-01-06, 22:01

Witam!
Dziś pierwszy raz czytałam Wasze wypowiedzi na forum...jest tego pełno i już rozwiałyście moje wątpliwości, ale wiadomo - nie zawsze można "wpasować się" ze swoimi wątpliwościami w Wasze odpowiedzi. Gdybym uzyskała odp. na nurtujące mnie kwestie będę wdzięczna i z góry dzięki!
Tak więc: jestem w 26 tyg. ciąży i mam umowę na czas określony od 01.09.2009r. do 31.08.2010r. (na zastępstwo za koleżankę przebywającą na urlopie dla poratowania zdrowia). Na zwolnienie lekarskie idę z początkiem ferii, a więc od 18.01.2010r. i będzie ono trwało aż do porodu, czyli do kwietnia. Wiem, że zwolnienie przypadające na czas ferii mogę wybrać sobie jako przedłużenie urlopu macierzyńskiego - jednak tu nie wiem - przedłużenie o faktyczne 2 tyg. ferii? czy dłużej? bo jeśli urodzę w kwietniu to w wakacje będę przebywać na urlopie macierzyńskim więc pewnie nie mam się co ubiegać o "wybranie" w późniejszym czasie wolnego (wakacyjnego). Jestem zielona w temacie :?: jednak kolejna wątpliwość: jeśli z dniem 31.08.2010r. wygasa mi umowa i z tego co obliczam kończy mi się urlop macierzyński to dyrekcja nie ma mi rzecz jasna nic więcej do zaoferowania-jak świadectwo pracy, ale czy ja nie pozostając w stosunku pracy z żadną inną szkołą - mogę rozpocząć urlop wychowawczy ? czy będzie on płatny? czy nie? i jak długo w moim przypadku mogę z niego korzystać? czy będąc od września osobą bezrobotną - zapewne zarejestrowaną w PUP - mogę liczyć na finansowe wsparcie właśnie z PUP-u lub z GOPS-u (zaznaczę że nasze dochody przekraczają 405zł. brutto)więc pewnie nie łapię się na płatny wychowawczy z opieki (o ile dobrze orientuję się, że coś takiego jest?) i wogóle czy konieczne jest zostawienie 4miesięcznego dziecka w domu i powrót do pracy od września, a wogóle najpierw znalezienie pracy - bo mój staż pracy to 4 lata i co roku mam umowę w innej placówce (na zastępstwo) i tylko na rok. Dobre i to, ale nie wiem co dalej? Nie ukrywam, że chciałabym zostać od września z Dzidzią w domu (nie podejmując zatrudnienia). Pozdrawiam!

karolajna83

Postautor: karolajna83 » 2010-01-06, 22:06

A i jeszcze jedno: gdy planowane zwolnienie będzie trwało dłużej niż 33 dni to wtedy mam wypłacane 100% pensji? i czy w styczniu 2010 mam prawo otrzymać "13tkę" ? czy jestem w jakiś sposób pozbawiona do niej prawa? zaznaczę, że od września tego roku pracowałam z wykluczeniem 10 dni zwolnienia od ginekolog (przeziębienie -antybiotyk-leżenie).Ponadto od momentu rozpoczęcia pracy w zawodzie mam ciągłość pracy. DZIĘKI!

magdaaa

ciąża

Postautor: magdaaa » 2010-01-06, 22:20

Jestem w ciąży :) Teraz jest to 4ty miesiąc, miałam już drobne problemy, ale teraz jest wszystko OK. Zastanawiam się tylko do kiedy powinnam pracować. Pracuję w przedszkolu niepublicznym 8 h/ dzień. Póki co nie choruję, choć ryzyko zachorowania jest całkiem spore jak wiecie... Zastanawiam się raczej kiedy brzuszek zaczynie mi przeszkadzać i kiedy zacznie być ze mnie więcej szkody niż pożytku... Jak to było u Was?

karolajna83

Postautor: karolajna83 » 2010-01-11, 22:52

Witam ponownie! czy ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytania? :?: Z góry dziękuję.

edzia

Postautor: edzia » 2010-01-12, 00:27

karolajna83 pisze:Wiem, że zwolnienie przypadające na czas ferii mogę wybrać sobie jako przedłużenie urlopu macierzyńskiego - jednak tu nie wiem - przedłużenie o faktyczne 2 tyg. ferii? czy dłużej? bo jeśli urodzę w kwietniu to w wakacje będę przebywać na urlopie macierzyńskim więc pewnie nie mam się co ubiegać o "wybranie" w późniejszym czasie wolnego (wakacyjnego).
Skoro kończy Ci się umowa zanim skończysz macierzyński, to nie odbierzesz urlopu uzupełniającego, lecz ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop (za 8 tygodni).

karolajna83 pisze:ale czy ja nie pozostając w stosunku pracy z żadną inną szkołą - mogę rozpocząć urlop wychowawczy ?
Nie możesz, do urlopu wychowawczego trzeba pozostawać w stosunku pracy, czyli mieć pracodawcę.

karolajna83 pisze:czy będzie on płatny? czy nie? i jak długo w moim przypadku mogę z niego korzystać?
Gdyby był - byłby niepłatny, jak każdy urlop wychowawczy (jedynie z ośrodka pomocy społecznej można uzyskać zasiłek 400 zł przez okres 2 lat). Z urlopu wychowawczego można korzystać przez 3 lata, nie dłużej, niż do 4 r. ż. dziecka.

karolajna83 pisze:czy będąc od września osobą bezrobotną - zapewne zarejestrowaną w PUP - mogę liczyć na finansowe wsparcie właśnie z PUP-u
Chyba tylko zasiłek dla bezrobotnych. Z GOPSu chyba coś tam można otrzymać, ale ja się na tym nie znam.

karolajna83 pisze:wogóle czy konieczne jest zostawienie 4miesięcznego dziecka w domu i powrót do pracy od września
Nie będziesz mieć wówczas pracy, niestety, chyba, że dyrektor przedłużyłby Ci umowę, ale wątpię.

karolajna83 pisze:gdy planowane zwolnienie będzie trwało dłużej niż 33 dni to wtedy mam wypłacane 100% pensji?
Nie musi trwać dłużej, niż 33 dni, od 1. dnia choroby będziesz mieć 100 %, bo choroba przypada na okres ciąży. Pamiętaj jednak, że to będzie 100 %, ale średniej pensji z 12 ostatnich m-cy, a nie 100 % bieżącej pensji.

karolajna83 pisze:i czy w styczniu 2010 mam prawo otrzymać "13tkę" ?
Moim zdaniem tak - za przepracowane u tego pracodawcy 4 m-ce. Od poprzedniego też powinnaś otrzymać - za 8 m-cy, o ile nie miałaś jakichś większych przerw.

To chyba tyle, co chciałaś wiedzieć...

Trzymaj się :)

wychowawca79

Postautor: wychowawca79 » 2010-01-14, 12:12

Witam.
Piszę na tym forum pierwszy raz, ale bardzo liczę na życzliwe przyjecie i pomoc. Mam mianowicie problem, a widzę ze jest tu masa osób, która zna przepisy zusowskie i prawa oświatowego.
Streszczę o co chodzi. We wrześniu 2008 roku, wróciłam do pracy po macierzyńskim i rocznym wychowawczym. Parę razy w tym okresie byłam na zwolnieniach lekarskich "na dziecko" ponieważ córka chodziła do żłobka i łapała wszelkie świństwa. Mimo to od stycznia dostałam jak wszyscy nauczyciele podwyżkę, wzrósł motywacyjny i byłoby całkiem pięknie, gdyby nie fakt że od kwietnia poszłam na L4 bo byłam w kolejnej,zagrożonej ciąży. Od sierpnia dostawałam zasiłek macierzyński, duzo, dużo niższy od ostatniej przecietnej pensji :( Moja płacowa wyjaśniła że przy wyliczaniu zasiłku zus nie miał z czego wyliczyć ( choć pracowałam od wrzesnia a urodziłam w sierpniu)i liczył mi wysokość podstawy zasiłku z 12 pensji z okresu przed urodzeniem pierwszego dziecka (czyli z 2006/2007!!!) Płacowa wyjaśnia to przepisem zusowskim, który mówi że czas [i]bez absencji chorobowej [/i]musi wynosić minimum 3 miesiące aby można było naliczyć zasiłek macierzyński. Nie potrafi mi natomiast podać tego przepisu. Czy rzeczywiscie ma rację? Czy ktoś może podać mi ten przepis? Będe niezwykle wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję

edzia

Postautor: edzia » 2010-01-14, 16:08

Jest trochę prawdy w tym, co mówi ci księgowa, jest taki przepis, poszukam później, nie jestem jednak pewna, czy to faktycznie 3 miesiące. Jednak nie piszesz dokładnych okresów przebywania na zasiłkach: macierzyńskim,, chorobowym, opiekuńczym, a to ważne. Poczytaj jeszcze tutaj: http://www.abc.com.pl/pytanie/866/2

magdaaa

Postautor: magdaaa » 2010-01-21, 19:24

MałaMi pisze:Dzięki za link, znalazłam tam faktycznie wiele odpowiedzi ale nikt, przynajmniej nigdzie jak dotąd tego nie znalazłam, nie napisał o tym jak podejść do rozmowy z dyrektorem szkoły na temat ciąży. interesuje mnie kiedy o tym powiedzieć, jestem już w 3 m-cu i już co nieco widać ale nie ukrywam że boję się rozmowy z dyrektorką. liczę na to, że ktoś napisze czego mogę się spodziewać, jak zacząć, i przede wszystkim co powinnam pokazać na dowód ciąży...książeczkę przebiegu ciąży?

Powiedzieć dyrektorce o ciąży to nie lada wyczyn. Ja chodziłam cała jak struta tego dnia co postranowiłam powiedzieć. Koleżanka z pracy, która była wtajemniczona co chcile kazała mi siadać, bo wyglądałam jakbym miała zemdleć :( W końcu powiedziam, a ona... wyściskał mnie i pogratulowała!! Tego to się nie spodziewałam, ale to było miłe zaskoczenie :mrgreen: nie przedstawiałam jej żadnego zaświadczenia. O ciąży powiedziałam już w 10 tygodniu, bo w sumie to niby na co miałam czekać. A tak to przynajmniej stołów nie muszę nosić jak mamy uroczystości he he ;)

sara80
Przedmiot: Inne języki obce

Postautor: sara80 » 2010-01-21, 23:19

Pomocy!!!
Jestem w pierwszym miesiącu ciązy. Pracuję w przedszkolu na czas określony do 31.08.2010r. W związku ze specyfiką pracy, wszyscy doradzają, aby pójść na tzw. L4. Czy w momencie zakończenia umowy 31.08, a nie urodzenia jeszcze dziecka, dyrektor musi podpisać ze mną kolejną umowę czy wcale nie ma takiego obowiązku, bo była to umowa na czas określony.
Co z urlopem macierzyńskim? Czy takowy będzie mnie wogóle dotyczył, jeśli nie posiadam stałej umowy?

magdaaa

Postautor: magdaaa » 2010-01-22, 01:20

pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia rozwiązania, a co zrobi później to już jego dobra wola. Wydaje mi się że macierzyński dostaje się z ZUSu, no a później już bez kasy- ale to już nie jest zależne do tego czy masz pracę czy nie

sara80
Przedmiot: Inne języki obce

Postautor: sara80 » 2010-01-22, 11:34

magdaaa pisze:pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia rozwiązania, a co zrobi później to już jego dobra wola. Wydaje mi się że macierzyński dostaje się z ZUSu, no a później już bez kasy- ale to już nie jest zależne do tego czy masz pracę czy nie

Dziękuję za odpowiedź, ale mam jeszcze pytanie, bo naprawdę się w tym wszystkim nie orientuję. Czy to oznacza, że jeśli dyrektor przedłuży mi umowę do czasu porodu, to potem ZUS MUSI wypłacać mi macierzyński??? Jeśli tak, to przez jaki okres i w jakiej wysokości?

sylwinkam
Przedmiot: Fizyka, Informatyka

Postautor: sylwinkam » 2010-01-27, 22:11

Jestem w 33 tygodniu ciąży i chcę przejść na zwolnienie ale nie wiem czy zrobić to po feriach które zaczynają się 1 lutego czy zrobić to wcześniej przed bo słyszałam, ze można sobie wtedy odebrać te dwa tygodnie po skończonym urlopie macierzyńskim. Powiedzcie jak to jest naprawdę bo nie wiem co zrobić.

aleksan
Przedmiot: Ekonomia

Postautor: aleksan » 2010-02-03, 15:41

Witam
Od 1 wrzesnia 2009 r. zostałam przenieiona w tzw. stan nieczynny nauczyciela, który kończy się rozwiązaniem umowy z mocy prawa w dniu 28 lutego b.r. Podczas stanu nieczynnego zaszłam w ciążę, termin mam na 25 maja 2010r.Od 1 marca b.r. dyrektor zaproponował mi umowę na pół etatu, do 30 czerwca b.r.W związku z tym mam następujące pytania;
1. Czy należy mi się tzw.13-stka(dodam, że przed stanem nieczynnym pracowałam na cały etat)?
2. Czy mając umowę tylko do 30 czerwca należy mi się jakiś ekwiwalent za wakacje, a jeżeli tak to w jakiej wysokości?
3. Co będzie z moim stażem? Mam zaliczony jeden rok stażu na mianowanego, teraz mam pół roku przerwy przez stan nieczynny, od 1 marca wracam do pracy, ale tylko do 30 czerwca.
4. W jakiej wysokości będę otrzymywać zasiłek macierzyński, średnią z ostatnich 12 miesięcy, czy cośs się zmieniło w tej kwesti?

Mam nadzieję, że ktoś ze "specjalistów"odpowie na moje pytania:)
Pozdrawiam

Joanna

Postautor: Joanna » 2010-02-03, 21:32

Jestem w 33 tygodniu ciąży i chcę przejść na zwolnienie ale nie wiem czy zrobić to po feriach które zaczynają się 1 lutego czy zrobić to wcześniej przed bo słyszałam, ze można sobie wtedy odebrać te dwa tygodnie po skończonym urlopie macierzyńskim. Powiedzcie jak to jest naprawdę bo nie wiem co zrobić.

Ferie wliczają się do urlopu wypoczynkowego, wiec jesli jesli odejdziesz na L4 po feriach to nie bedziesz mogla wykorzystac po urlopie macierzynskim tych 14 dni.Najlepiej podczas ferii byc na L4

Wróć do „Prawo oświatowe”