karolajna83 pisze:Wiem, że zwolnienie przypadające na czas ferii mogę wybrać sobie jako przedłużenie urlopu macierzyńskiego - jednak tu nie wiem - przedłużenie o faktyczne 2 tyg. ferii? czy dłużej? bo jeśli urodzę w kwietniu to w wakacje będę przebywać na urlopie macierzyńskim więc pewnie nie mam się co ubiegać o "wybranie" w późniejszym czasie wolnego (wakacyjnego).
Skoro kończy Ci się umowa zanim skończysz macierzyński, to nie odbierzesz urlopu uzupełniającego, lecz ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop (za 8 tygodni).
karolajna83 pisze:ale czy ja nie pozostając w stosunku pracy z żadną inną szkołą - mogę rozpocząć urlop wychowawczy ?
Nie możesz, do urlopu wychowawczego trzeba pozostawać w stosunku pracy, czyli mieć pracodawcę.
karolajna83 pisze:czy będzie on płatny? czy nie? i jak długo w moim przypadku mogę z niego korzystać?
Gdyby był - byłby niepłatny, jak każdy urlop wychowawczy (jedynie z ośrodka pomocy społecznej można uzyskać zasiłek 400 zł przez okres 2 lat). Z urlopu wychowawczego można korzystać przez 3 lata, nie dłużej, niż do 4 r. ż. dziecka.
karolajna83 pisze:czy będąc od września osobą bezrobotną - zapewne zarejestrowaną w PUP - mogę liczyć na finansowe wsparcie właśnie z PUP-u
Chyba tylko zasiłek dla bezrobotnych. Z GOPSu chyba coś tam można otrzymać, ale ja się na tym nie znam.
karolajna83 pisze:wogóle czy konieczne jest zostawienie 4miesięcznego dziecka w domu i powrót do pracy od września
Nie będziesz mieć wówczas pracy, niestety, chyba, że dyrektor przedłużyłby Ci umowę, ale wątpię.
karolajna83 pisze:gdy planowane zwolnienie będzie trwało dłużej niż 33 dni to wtedy mam wypłacane 100% pensji?
Nie musi trwać dłużej, niż 33 dni, od 1. dnia choroby będziesz mieć 100 %, bo choroba przypada na okres ciąży. Pamiętaj jednak, że to będzie 100 %, ale
średniej pensji z 12 ostatnich m-cy, a nie 100 % bieżącej pensji.
karolajna83 pisze:i czy w styczniu 2010 mam prawo otrzymać "13tkę" ?
Moim zdaniem tak - za przepracowane u tego pracodawcy 4 m-ce. Od poprzedniego też powinnaś otrzymać - za 8 m-cy, o ile nie miałaś jakichś większych przerw.
To chyba tyle, co chciałaś wiedzieć...
Trzymaj się