Od jakiegoś czasu zauważyłam rosnącą wśród młodzieży modę na przestępczość. Nie wiem, może przesadzam tworząc ten temat, ale moim zdaniem na forum nauczycieli warto przedyskutować tą nową tendencje u młodych. Obserwując uczniów (wcale nie pojedyńcze przypadki) w moim liceum, zauważam, że ubierają się stereotypowo jak przestępcy (ogoleni na łyso, złote, srebrne łańcuszki i zegarki, często dresy, skórzane kurtki). Chciałabym z Wami pomyśleć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Kiedyś młodzi chcieli być policjantami, żołnierzami itd a jak ostatnio usłyszałam, że niektórzy z moich uczniów chcą być "gangsterami" bo "zarobią więcej hajsu niż inni ludzie przez rok". Tak samo słuchają muzyki odwołującej się do takich zachowań.
Dodam, że sprawa intryguje mnie bo uczniowie nie są z patologicznych rodzin (szkoła jest prywatna, więc trafiają tam uczniowie z dobrze sytuowanych rodzin, które raczej dbają o swoje dzieci i niczego im nie brak). Jak sądzicie skąd wzieła się ta moda? Czy taka muzyka ma na to wpływ? Zapraszam do dyskusji