A ja już od kilku lat pracuję na New Adventures wyd.Oxford i jestem zachwycona. Masa ćwiczeń, świetne teksty, DVD. Dużą pomoc otrzymuję też od pani z wydawnictwa. Jest niesamowicie pomocna, nie mam problemu z otrzymaniem dodatkowych materiałów, plakatów. W szkole podstawowej korzystam z Longmana i tu już jest problem z otrzymaniem np. testów dodatkowych. Dlatego najpierw zorientuj się czy otrzymasz pomoc od przedstawiciela. Możesz też skontaktować się z sąsiednimi szkołami. Gdy kilka szkół korzysta z jednego wydawnictwa, łatwiej potem o różne konferencje na własnym terenie (jest to niestety problem gdy się pracuje w oddalonych od większego miasta środowisku).
Ach, i jedno wydawnictwo ma kilka tytułów i nie każdy musi być tak samo fajny. W zeszłym roku na zastępstwie pracowałam na Connection (też OXford) i byłam zdegustowana formą i zawartością. Dzieciaków podręcznik nie pociągał.
English Explorer znam, dostałam i nawet wykorzystałam kilka tekstów, ćwiczeń - odpowiada mi tematyka i ogólny wygląd. Ale Nowa Era nie wydawała wcześniej podręczników do angielskiego, więc trzeba naprawdę dokładnie przyjrzeć się pozycji, bo pewnie nie będziesz mogła wymienić go zbyt szybko.