kogo wolą zatrudniać dyrektorzy mgr czy lic?

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

kogo wolą zatrudniać dyrektorzy mgr czy lic?

Postautor: kuuupiec » 2010-05-07, 23:17

Witam
Obecnie mam licencjat, jestem stażystą i uczę języka angielskiego w Szkole Podstawowej.
Umowę mam do końca wakacji, perspektyw zostania na drugi rok nie ma. W moim 70-tysięcznym mieście już niedługo będzie więcej nauczycieli niż uczniów. W samym mieście zarejestrowanych jest ponad 500 bezrobotnych nauczycieli róznych przedmiotów.
Sam cudem dostałem pół etatu, ponoć dlatego, że miałem tylko licencjat bo dyrekcja zażyczyła sobie kogoś "taniego". No właśnie bo stażysta z licencjatem zarabia ok. 300 zł mniej na pełnym etacie aniżeli stażysta z magistrem.
Czy to ma naprawdę jakieś przełożenie na rzeczywistość takie praktyki oszczędzania w zatrudnianiu? Wiadomo mamy kryzys gospodarczy.. Zastanawiam się czy jest sens robić magistra skoro wolą o ile już to licecjatów na angielski zatrudniać.
Kto z Was ma ciągle licencjat? Są jeszcze takie osoby? W mojej szkole wszyscy oprócz mnie mają magistra (i to w SP!) więc mi jakoś tak głupio.
Proszę o komentarze :)

Pozdrawiam!

edzia

Re: kogo wolą zatrudniać dyrektorzy mgr czy lic?

Postautor: edzia » 2010-05-08, 15:38

kogo wolą zatrudniać dyrektorzy - mgr czy lic?
Mądry dyrektor woli zatrudniać magistra, uważam.

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: kuuupiec » 2010-05-08, 16:06

bo ma większą wiedzę? :o

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-08, 21:06

Między innymi dlatego właśnie.

Awatar użytkownika
Andulencja
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2010-05-08, 22:45

Nie oszukujmy się. Z tą wiedzą różnie bywa. Oprócz papierka liczą się predyspozycje. Mam licencjat z angielskiego (mgr z innego przedmiotu) i cały etat w gimnazjum. Druga dziewczyna (też licencjat) etat w klasach 4-6. Trzecia dziewczyna, mgr z angielskiego pół etatu w maluszkach 1-3. Dyrektor na ostatnim spotkaniu po prostu powiedział, że koleżanka nie ma predyspozycji do pracy ze starszymi dziećmi (miała kiedyś dłuższe zastępstwo w SP i G.). Nie zawsze liczy się papier. Nie on jest najważniejszy.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”