grożba zwolnień

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: grożba zwolnień

Postautor: edzia » 2010-05-04, 19:19

upieczona.anglistk pisze:teraz co te pierwsze klasy wejda, czyli obecne szoste klasy, czy te ktore zaczeły nauke w pierwszy klasach gimnazjum we wrzesniu 2009
Rozumiem, że na końcu tego zdania miał być pytajnik?

Więc już obecne pierwsze klasy gimnazjum się uczą dwóch języków obcych obowiązkowo.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-05-05, 22:59

tygrysica25 pisze:Wierzycie w szkole gdzie sa klasy 10 osobowe? To bylby komfort pracy, a przy tym nauczyciele mieli by prace.. ale nie sadze zeby to kiedys w Polsce funkcjonowalo.. Raczej bedzie odwrotnie- klasy liczne, nauczycieli polowa mniej..

Ja chodziłem do malutkiej szkoły podstawowej, zlokalizowanej tuż przy lesie. Dzielnica dość obszerna terytorialnie, jednakże głównie domki jednorodzinne. Większość mieszkańców to byli emeryci. Mimo to, szkoła działała, z jednym oddziałem na dany rocznik, raz się zdarzyły dwa. W klasach uczniów od 15-20. Jednak da się :)

Plusem było to, że nauczyciel był w stanie z każdym uczniem porozmawiać osobiście w trakcie lekcji, materiał zrealizować i wszyscy wszystkich znali.
<3

upieczona.anglistk
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: upieczona.anglistk » 2010-05-05, 23:42

haLayla ja pracuje w takiej szkole, owszem komfort pracy rewelacja, zdaze kazddemu (!) uczniowi sprawdzic prace dom., z kazdym zamienic chociaz po jednym zdaniu, minusem tego jest to ze prawie zaden nauczyciel nie ma pelnego etatu. to ze wtych klasach jest po 15-20 uczniow to po prostu przypadek. w danej dzielnicy musi byc szkola. zadnej tu zaslugi rzadzych, ktorzy wreszcie zmadrzeli

germanistka ma podyplomowke z platyki a i tak ma tylko pol etatu, polonistka podyplomowke z historii i tak tylko 12/18, itd.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-05-06, 00:27

upieczona.anglistk, a to jest prawda. Bo ile mogą mieć godzin matematyki czy polskiego trzy klasy? Chociaż z tego co pamiętam, były chyba dwie polonistki (uczące historii) i dwie matematyczki. Jak dla mnie, takie szkoły powinny być standardem, bo wspominam ten etap edukacji na prawdę miło. Nie było miejsca na przemoc czy papierosy.
<3

GosiaU25
Kto: student
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: GosiaU25 » 2010-05-06, 00:32

Wierzycie w szkole gdzie sa klasy 10 osobowe? To bylby komfort pracy, a przy tym nauczyciele mieli by prace.. ale nie sadze zeby to kiedys w Polsce funkcjonowalo.. Raczej bedzie odwrotnie- klasy liczne, nauczycieli polowa mniej..

Przepraszam, że się wtrącam, ale na wsiach sytuacja często tak wygląda. W klasie mojego brata są 3 osoby- 2klasa, oczywiście zajęcia łączone. Ja na praktykach miałam klasę 11 osobową, ale u nas odkąd pamiętam nie było więcej niż jedna klasa z danego rocznika.
Oczywiście nie neguje tego, że w takiej szkole nie ma zbyt dużego zapotrzebowania na nauczycieli.

pasikonikjestzielony

Postautor: pasikonikjestzielony » 2010-05-06, 20:57

Jejj ale to oczywiste ze sa szkoly które maja po 5 uczniow- ale to gdzieniegdzie. Ale ja mowie ogolnie o sytuacji w kraju- nie wierze ze kiedys dojdzie do tego ze w Polsce zmniejsza ilosc uczniow w klasach do 10 osob, bo po prostu nie stac na to.. Budzet kraju by bardzo ucierpial na tym,.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-07, 07:01

Budżet to złożona sprawa, zwolnienie np. 30% nauczycieli też będzie kosztowne (choć tańsze). Ludziom trzeba dać zasiłki, pomóc znaleźć pracę, przekwalifikować się, że o "niepokojach społecznych" nie wspomnę...choć te nie sa wcale takie pewne, bo przecież jesteśmy "spokojniejsi" od np. lekarzy, czy górników :wink:

Jednak też raczej nie wierzę w powszechne tworzenie malutkich klas w sytuacji, gdy "niż" byłby totalnym i ogólnokrajowym "dołem".

zicherka

Postautor: zicherka » 2010-05-11, 01:58

witam
niebawem wchodzi obowiazkowo drugi jezyk do szkoly podstawowej, czy wiecie w ktorym roku szkolnym?i to bedzie w klasach 4-6? (czy 1-3 tez), a drugie moje pytanie brzmi, jaki stopien egzaminu panstwowego z francuskiego daje mi uprawnienia do nauczania? czy sredniozaawansowany B1 czy B2?slyszalam, ze dopiero C1 ale jesli chodzi o angielski to ludzie z FC ucza w podstawowce a to przeciez podstawowy
pozdrawiam

kulawy12

Postautor: kulawy12 » 2010-05-11, 09:25

Zicherka, szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz słyszę o planowanym obowiązkowym drugim języku obcym w podstawówkach. Skąd takie informacje? Pytam, bo brzmi to co najmniej niewiarygodnie. Z francuskim nie pomogę, ale sądzę, że należałoby zajrzeć do rozporządzenia o kwalifikacjach n-li języków obcych.

zicherka

Postautor: zicherka » 2010-05-11, 12:41

kulawy: to jakas nowa ustawa, w podstawowce maja byc dwa obowiazkowe jezyki obce natomiast w liceum az trzy, nie wiem tylko czy te dwa dotycza klas 1-3 (akurat takie ucze wiec to mnie interesuje), ustawa ma wejsc w 2012 lub 2014 roku.

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-11, 16:12

zicherka pisze:niebawem wchodzi obowiazkowo drugi jezyk do szkoly podstawowej
Spokojnie. Musiałaś się przesłyszeć. Na razie drugi język obcy wszedł jako obowiązkowy do gimnazjów (w tym roku szk. jest już w klasie I).

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-11, 18:19

W niektórych krajach EU są 3 obowiązkowe języki w szkole typu ponadgimnazjalnego (np. Holandia) choć nie dla wszystkich uczniów w praktyce - jest to uzależnione od profilu nauczania głównie.
"Miłośnicy przedmiotów ścisłych" na przykład ograniczają sie do dwóch
Takiej powszechności takiego "obowiązku" jakoś sobie nie wyobrażam.

Zicherko, Twoje stwierdzenie, że "ma wejść w 2012 lub 2014" jest dalekie od precyzji.

Nie uchwala się ustawy z dniem wejścia w życie za kilka lat, więc zapewne słyszałaś o jakimś projekcie.

Jakiś link do niego? Albo namiar na autora?

Wróć do „Języki obce”