Mam już napisaną (własnoręcznie) prezentację na maturę ustną z polskiego, ale dopadły mnie wątpliwości. Nie jestem pewna, czy dobrze zrealizowalam temat..

Brzmi następująco: "Ballady i romanse" A. Mickiewicza jako manifest romantycznego światopoglądu. Omów problem odwołując się do wybranych przykładów. Skupiłam się na prezentowanym w nich światopoglądzie (nie zamierzałam też omawiać kilku utworów po kolei, ale zorganizowałam pracę pod kątem motywów: postrzegania przyrody, mistycyzmu, miłości, historyzmu itd.). Niewiele napisałam o konflikcie romantyków i klasyków, bo po omówieniu wszystkiego nie starczyłoby mi na to czasu na egzaminie... Dopiero w podsumowaniu uzasadniłam, że tom jest manifestem (glównie na podstawie polemiki Starca i podmiotu lirycznego w "Romantyczności"): zawiera najważniejsze założenia epoki, polemizuje z klasycznym porządkiem, neguje go i deprecjonuje twórczość poprzedników jednocześnie zapowiadając zwycięstwo nowych idei. Teraz mam wątpliwości, czy w tym temacie faktycznie chodzi po prostu o zaprezentowanie romantycznego światopoglądu i romantycznego charakteru ballad i romansów? ...czy może bardziej o jego porównanie z klasycznym i odniesienie do ówczesnego konfliktu pokoleń...? Proszę o pomoc, bo matura już w piątek 21.05...