Matura ustna-j.polski

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
agadanuta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Matura ustna-j.polski

Postautor: agadanuta » 2010-05-17, 21:24

Pytanie może być np. takie - Przy opracowaniu jakich zagadnień pomogła CI pozycja nr 2 z literatury przedmiotu?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-05-18, 15:06

miwues, od pewnego czasu staję się Twoim gorącym fanem :D
<3

paulinka160491

Postautor: paulinka160491 » 2010-05-19, 17:22

Mam już napisaną (własnoręcznie) prezentację na maturę ustną z polskiego, ale dopadły mnie wątpliwości. Nie jestem pewna, czy dobrze zrealizowalam temat.. :? Brzmi następująco: "Ballady i romanse" A. Mickiewicza jako manifest romantycznego światopoglądu. Omów problem odwołując się do wybranych przykładów. Skupiłam się na prezentowanym w nich światopoglądzie (nie zamierzałam też omawiać kilku utworów po kolei, ale zorganizowałam pracę pod kątem motywów: postrzegania przyrody, mistycyzmu, miłości, historyzmu itd.). Niewiele napisałam o konflikcie romantyków i klasyków, bo po omówieniu wszystkiego nie starczyłoby mi na to czasu na egzaminie... Dopiero w podsumowaniu uzasadniłam, że tom jest manifestem (glównie na podstawie polemiki Starca i podmiotu lirycznego w "Romantyczności"): zawiera najważniejsze założenia epoki, polemizuje z klasycznym porządkiem, neguje go i deprecjonuje twórczość poprzedników jednocześnie zapowiadając zwycięstwo nowych idei. Teraz mam wątpliwości, czy w tym temacie faktycznie chodzi po prostu o zaprezentowanie romantycznego światopoglądu i romantycznego charakteru ballad i romansów? ...czy może bardziej o jego porównanie z klasycznym i odniesienie do ówczesnego konfliktu pokoleń...? Proszę o pomoc, bo matura już w piątek 21.05... :cry:

Shania

Postautor: Shania » 2010-12-12, 23:05

Witam :)
Mój temat pracy maturalnej to: : „Romantyczny weltschmerz, jako temat literacki. Przedstaw to zagadnienie w oparciu o wybrane utwory różnych epok.”

I Literatura podmiotu:
a) Cierpienia młodego Wertera J. W. Goethe;
b) Kordian; J. Słowacki
c) Dziady, cz. IV; Adam Mickiewicz
d) Giaur; Lord Byron
e) Godziny myśli; J. Słowacki
II Literatura przedmiotu:
??
I wlasnie tutaj jest problem.. moja polonistka nijak nie tłumaczy o co chodzi z lit. przedmiotu a co dopiero mówiąc o propozycjach..

Jakieś pomysły? Proszę..

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-12-12, 23:49

Litera przedmiotu traktuje o literaturze podmiotu. W dużym skrócie, w tej przedmiotowej piszą o podmiotowej. Np. "Giaur" to literatura podmiotu. Książka, którą podaję dla przykładu - nie wiem czy taka faktycznie istnieje, o tytule "Giaur jako powieść gotycka" stanowiłby literaturę przedmiotu.
<3

Shania

Postautor: Shania » 2010-12-13, 01:31

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to lit. przedmiotu to książki które nawiązują do wybranych w lit. podmiotu? Czy jest to jakby odwołanie do ogółu tematu? Np. cokolwiek nt. weltschmerz'u - skąd się wziął, kiedy itp. już by się klasyfikowało? Nie wiem czy dobrze rozumuję.. :|

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-12-13, 15:54

Zarówno odwołanie się do ogółu tematu, jak i wiadomości na temat konkretnej pozycji.
<3

Shania

Postautor: Shania » 2010-12-13, 23:04

Czyli to może być praktycznie wszystko... a masz może jakieś propozycje? bo ja mam całkowitą pustkę w głowie.. ;/

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-12-13, 23:41

Mógłbym cię odesłać do odpowiedniej literatury, ale miałem zgoła odmienny temat na maturze ustnej. Niestety ci nie pomogę. Ale popytaj w bibliotekach, może coś ciekawego na temat weltschmerzu ci panie bibliotekarki podrzucą.
<3

leks

[matura] Parodia PRL w literaturze i malarstwie

Postautor: leks » 2011-03-06, 17:57

Witam

Chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie. Mam temat maturalny: "Parodia PRL w filmie, literaturze i malarstwie(...)". Niestety mam problem z kompletną bibliografią - jakie utwory literackie i jakie dzieła malarskie mogą być najlepszą ilustracją do tego tematu. Dlatego mam kilka pytań:

1. Jakie są najbardziej "flagowe" utwory literackie ( na miarę np. filmowego Misia ) parodiujące epokę PRL.
2. Jakie dzieła z dziedziny malarstwa mogą się tu nadawać. Czy mogą to być też rysunki satyryczne? Jeśli tak to jakie ?
3. Jakich przykładowo pytań mogę się spodziewać od komisji egzaminacyjnej?

Chcę prosić szczególnie nauczycieli o jakąś radę, albo też kogoś kto miał do czynienia z tym tematem. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-03-06, 21:21

Miałem podobny temat. Polecam ci następujące pozycje:
- "Rok 1984" oraz "Folwark Zwierzęcy" jako obraz smutnej dyktatury. Ale nie możesz się na tym skoncentrować.
- "Dowcip surowo wzbroniony" antologia z lat 90,
- "Tango" Mrożka.
<3

leks

Postautor: leks » 2011-03-06, 21:27

Dzięki :). A czy Tango Mrożka parodiuje w jakimś stopniu PRL również, czy tylko przedstawia losy pewnej rodziny itp? Tzn czy to się nadaje idealnie w kontekście mojego tematu. Jako lekturę niestety tego jeszcze nie przerabialiśmy.

A co myślicie o np. Małej Apokalipsie Konwickiego? Czy to się nadaje? Bo wśród nazwisk twórców, których mógłbym "użyć" przewijają się nazwiska Mrożka, Hłasko, Barańczaka, Młynarskiego. Tylko, że problem pojawia się na dobraniu odpowiedniego utworu, bo tak np. w przypadku Małej Apokalipsy, to nie wiem czy to jest parodia w rzeczy samej.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-03-06, 22:15

A jak się kończy Tango? Robotnikowi wszyscy usługują. Wg mnie, ale podkreślam, że tylko i wyłącznie to moja interpretacja, Mrożek pokazuje skutki socjalizmu.
<3

maturzystka

pomocy do prezentacji

Postautor: maturzystka » 2011-03-16, 17:40

witam :) mam konspekt i bibliografie i potrzebuje zeby mi ktos to sprawdzil czy pasuje do mojego tematu kontakt vanilla011@wp.pl

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-03-16, 17:43

Zapytaj swojego nauczyciela polskiego.
<3

Wróć do „Kącik uczniowski”