Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Tygodniowy rozkład zajęć nauczyciela

Postautor: malgala » 2010-03-19, 19:12

yoda79 pisze:Prawdopodobnie część przerwy świątecznej spędzę niestety w szpitalu. Czy potem będę mógł "odebrać" dni wolne od lekcji które przeleżę w szpitalu?

Przerwa świąteczna nie jest urlopem nauczyciela. Nic więc nie będziesz mógł "odebrać".

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2010-03-23, 19:24

Pobyt w szpitalu jest płatny 70%. Pozostałe dni zwolnienia lekarskiego zwykłego ( nie po wypadku w pracy ) płatne są w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia, a to wcale nie jest równoznaczne z comiesięczną pensją.

badzi_o
Przedmiot: Informatyka, Technika, Inne

jak to jest z wolnym dniem

Postautor: badzi_o » 2010-05-18, 20:57

witam

temat rodzi sie w zwiazku z "nizem" jaki nastal w naszej szkole. w chwili obecnej przyszly rok szykuje sie nieciekawie - wiekszosc nauczycieli bedzie praktycznie na golym etacie.

i to rodzi sie pytanie: czy jest mozliwosc i jak wyglada sprawa jednego wolnego dnia.

sprawa rozpatrywana jest dwojako:
1. 4 dni w jednej szkole + 1 dzien wolny ale wykorzystany na "dobicie" godzin w innej szkole
2. 4 dni w szkole i jeden wolny powiedzmy na prowadzenie dzialalnosci lub tego podobnych

czy mozecie udzielic wiazacych odpowiedzi tak aby w czasie rozmowy z dyrekcja miec jakies argumenty??

w moim przypadku jako nauczyciel kontraktowy 18 godzin to bedzie lekkie zabojstwo :P
a mial bym mozliwosc dorobienia albo w jakiejs firmie albo szkole bo jestem informatykiem natomiast dyrekcja juz zapowiedziala ze bardzo niechetnie bedzie podchodzic do takich tematow

z gory dziekuje za informacje

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-18, 21:51

badzi_o pisze:w chwili obecnej przyszly rok szykuje sie nieciekawie - wiekszosc nauczycieli bedzie praktycznie na golym etacie.
Czemu "nieciekawie"? Przecież pracy nie tracicie.
badzi_o pisze:sprawa rozpatrywana jest dwojako:
1. 4 dni w jednej szkole + 1 dzien wolny ale wykorzystany na "dobicie" godzin w innej szkole
Dyrektor nie musi się na to godzić. I ma prawo rozłożyć ci pracę na 5 dni w tygodniu.

badzi_o pisze:2. 4 dni w szkole i jeden wolny powiedzmy na prowadzenie dzialalnosci lub tego podobnych
Jw. - tym bardziej.

badzi_o pisze:w moim przypadku jako nauczyciel kontraktowy 18 godzin to bedzie lekkie zabojstwo
Mam nieodpartą potrzebę, by doradzić ci jednak zmianę zawodu.

badzi_o pisze:dyrekcja juz zapowiedziala ze bardzo niechetnie bedzie podchodzic do takich tematow
Ma prawo oczekiwać od swojego pracownika dyspozycyjności.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-05-18, 21:55

Zgodnie z KN nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy.
Co innego, gdybyś uzupełniał etat w innej szkole.
W wyjątkowych przypadkach można nauczycielowi ustalić czterodniowy tydzień pracy. Dotyczy to jednak nauczycieli dokształcających się.
badzi_o pisze:sprawa rozpatrywana jest dwojako:
2. 4 dni w szkole i jeden wolny powiedzmy na prowadzenie dzialalnosci lub tego podobnych

W pierwszym przypadku jest możliwość dogadania się dyrektorów obu szkół i takiego ułożenia planu lekcji, abyś na przykład po jednej lub dwóch lekcjach w jednej szkole miał jeszcze lekcje w drugiej.
Drugi przypadek odpada.

badzi_o
Przedmiot: Informatyka, Technika, Inne

Postautor: badzi_o » 2010-05-18, 22:33

edzia zbyt lekko przychodzi tobie stwierdzenie potrzeby zmiany zawodu :(

wiem ze u prywaciaza zarobie wiecej ale niestety jestem czlowiekiem ktory jak cos zaczyna to i konczy, a zmiana pracy co 5-6 lat naprawde na dluzsza mete jest bez przyszlosci.

poza tym to zawod mam i to niezly tylko stanowisko nie zawsze doceniane, bo niestety informatyk w szkole ma roznie - wszyscy cos chca od niego ale jak on cos chce to juz lipa :(

coz widze ze zostaje mi czekania na lepsze czasy za 2 lata, bo i godzin bedzie wiecej i juz po kolejnym awansie:):):):)

coz dziekuje za informacje

pozdrawiam

00majeczka00
Przedmiot: Inne

praca w święta i dni wolne od pracy

Postautor: 00majeczka00 » 2010-05-26, 17:12

Witam

Mam taki problem. Jestem zatrudniona na KN w szkole, miejscem pracy jest placówka należąca pod szkołę, gdzie pracuje się soboty, niedziele i niektóre święta. Teraz np. szykują się dwa dni wolnego 03.06 i 04.06 nauczyciele w szkole mają wolne, u nas pracuje się w te dni. Moje pytanie brzmi - czy tygodniowy wymiar pracy powinien być nam obniżony o te dwa dni (czyli 12h), czy pomimo krótszego roboczego tygodnia musimy pracować 30h?

i jeszcze pewna niewiadoma - wiem, że nauczyciela obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy, jednak w przypadku systemu zmianowego nie jest możliwa praca przez 5 dni, czy jakieś przepisy określają, jak w takiej sytuacji rozłożyć godzinowo pracę? Ile max godzin może być nauczyciel na dyżurze?

bardzo proszę o poradę

z góry dziękuję

yo_anna
Przedmiot: Język angielski

Niepełny etat a pięciodniowy tydzień pracy

Postautor: yo_anna » 2010-08-26, 21:21

Witam,
mam pytanko. Jestem nauczycielem zatrudnionym w wymiarze godzin 16/18. W związku ze studiami podyplomowymi, które rozpocznę we wrześniu poprosiłam dyrektora o wolne piątki. Nie wyraził zgody. W jaki sposób go przekonać? Jest jakiś konkretny zapis "prawny" w związku z moim problemem?

mareko

Re: Niepełny etat a pięciodniowy tydzień pracy

Postautor: mareko » 2010-08-30, 14:45

yo_anna pisze:Witam,
mam pytanko. Jestem nauczycielem zatrudnionym w wymiarze godzin 16/18. W związku ze studiami podyplomowymi, które rozpocznę we wrześniu poprosiłam dyrektora o wolne piątki. Nie wyraził zgody. W jaki sposób go przekonać? Jest jakiś konkretny zapis "prawny" w związku z moim problemem?

Wedlug Karty Nauczyciela masz 5-dniowy tydzien pracy czyli musisz byc w szkole 5 dni ale w uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoly MOŻE ustalic Ci 4-dniowy tydzien pracy.
Szkopuł w tym , że może a nie musi.

nixia

dzień wolny a imprezy szkolne

Postautor: nixia » 2010-08-31, 12:56

Witam
Chciałabym się dowiedzieć czy w dzień wolny od pracy (piątek w planie lekcyjnym mam wolny) mam obowiązek przygotowywania uroczystości szkolnych? W kalendarzu "imprez" został mi przydzielona uroczystość "Rocznica Odzyskania Niepodległości" która przypada akurat na piątek 12.12.2010 czy powinnam to zgłosić dyrekcji?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-31, 13:58

Piątek masz wolny od zajęć dydaktycznych, co wynika z ustalonego tak, a nie inaczej planu zajęć. Natomiast Twój tydzień pracy może liczyć te sławetne 40 godzin, więc na mój gust powinnaś prasować garsonkę.

mr_pl

Re: dzień wolny a imprezy szkolne

Postautor: mr_pl » 2010-08-31, 14:34

nixia pisze:W kalendarzu "imprez" został mi przydzielona uroczystość "Rocznica Odzyskania Niepodległości" która przypada akurat na piątek 12.12.2010 czy powinnam to zgłosić dyrekcji?

Ja myślę, że powinnaś to do telewizji zgłosić :wink:

Kwantyl
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: Kwantyl » 2010-08-31, 16:20

Wow, 11 listopada przesunęli na grudzień :D super ...

a tak poważnie to jeżeli masz minimum pełny etat to zgodnie z art 42c pkt 1 KN nie możesz odmówić świadczenia pracy w piątek, nawet jeżeli z planu wynika, że to twój dzień wolny od zajęć dydaktycznych

Kod: Zaznacz cały

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy.

nixia

Postautor: nixia » 2010-08-31, 20:36

z tym grudniem to rzeczywiście wypaliłam :)

Kod: Zaznacz cały

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy.
[/quote]

jestem nauczycielem studiującym więc przysługuje mi wolny dzień w tym wypadku piątek

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Nauczycielom dokształcającym się, wykonującym inne ważne społecznie zadania lub - jeżeli to wynika z organizacji pracy w szkole - dyrektor szkoły może ustalić czterodniowy tydzień pracy.

na dodatek mam pełny etat + 6godz

Kwantyl
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: Kwantyl » 2010-08-31, 20:50

Ważne w tym momencie jest to czy na te studia kierował dyrektor i czy dyrektor formalnie ustalił czterodniowy tydzień pracy.
Jeżeli masz pismo od dyrektora, że ustalił ci czterodniowy tydzień pracy to wtedy musi dać ci wolne, inaczej łamie prawo i podważa swoje własne decyzje.
Jednak jeżeli to nie dyrektor kierował na studia, i co gorsza nie ustalił pisemnie czterodniowego tygodnia pracy, to tak jak pisałem ma zastosowanie pierwsza część art 42c pkt 1, tym bardziej, że jesteś nauczycielem pełnoetatowym z ponadwymiarówkami.

Wróć do „Prawo oświatowe”