Informowanie o ocenie proponowanej - terminy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edyl11
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne języki obce

Informowanie o ocenie proponowanej - terminy

Postautor: edyl11 » 2010-06-03, 20:26

Witam i kieruję kolejne pytanie do Państwa.

W statucie szkoły, w której uczę jest zapis, że o ocenie rocznej nauczyciel jest zobowiązany poinformować uczniów-rodziców-opiekunów na trzy tygodnie przed radą klasyfikacyjną.
Niestety, z powodu choroby nie było mnie w pracy i dyrekcja poprosiła moją koleżankę o wystawienie ocen proponowanych. Koleżanka, dobra kobieta, wszystkim zaproponowała oceny od dopuszczającego wzwyż. I tak, uczniowie, którzy mieli ocenę niedostateczną za I semestr, w II też mają same niedostateczne dostali oceny pozytywne. Mąt polega na tym, że według statutu nie mogę wystawić oceny niższej od zaproponowanej.

W ten sposób uczniowie, którzy przez cały rok mieli naukę "dokładnie tam" zostali nagrodzeni. Oceny zaproponowane przez obcego nauczyciela, nie mającego pojęcia o pracy uczniów przez cały rok są po prostu niesprawiedliwe.

Szukałam w Rozporządzeniach MEN, niestety, właściwie wszystko zależy od uregulowań zawartych w statucie szkoły.

Nasz statut nie mówi nic o proponowaniu ocen w sytuacji wyjątkowej, czyli np.: gdy nauczyciel jest nieobecny. Mówi natomiast, że jeśli uczeń jest nieobecny, rodziców/opiekunów zawiadamia się listownie dwa tygodnie przed radą.

Jeśli ktoś z Państwa przerabiał już podobny temat, proszę o podpowiedź.

W poniedziałek będę w pracy, w ramach protestu mam niecny plan wystawić wszystkim oceny bardzo dobre.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

edyl

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Re: Informowanie o ocenie proponowanej - terminy

Postautor: vuem » 2010-06-03, 20:45

Dziwna sytuacja, dyrekcja zamiast do Ciebie zadzwonić prosi koleżankę, by sfałszowała wpis...

edyl11 pisze:W ten sposób uczniowie, którzy przez cały rok mieli naukę "dokładnie tam" zostali nagrodzeni. Oceny zaproponowane przez obcego nauczyciela, nie mającego pojęcia o pracy uczniów przez cały rok są po prostu niesprawiedliwe.

Czy nie chodzi o to, że są przede wszystkim bezprawne?

Anulujesz, informację o zagrożeniu wyślesz z opóźnieniem (uczniowie zagrożeni i ich rodzice przecież i tak wiedzieli wcześniej o problemie).

Wyrok NSA znajdziesz na forum, a młodzi gniewni tu bywający zrozumieją sens tego orzeczenia :wink:

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-03, 21:06

Oczywiście! Na bieżąco kontaktuję się z rodzicami uczniów - zwłaszcza zagrożonych.

Anulowanie ocen zgłosić dyrektorowi - na jakiej podstawie prawnej? Chyba mnie Pani zje!!!

vuem pisze:Wyrok NSA znajdziesz na forum, a młodzi gniewni tu bywający zrozumieją sens tego orzeczenia :wink:

Jeśli mogę, to poproszę o ten wyrok - nawet nie wiem, jak szukać.

Dzięki!

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-06-03, 21:17

Pani dyrektor powinna się bać zjedzenia chyba, bo za jej sprawą doszło do fałszerstwa. :wink:

Poszukaj wątku o tym samym temacie.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-03, 21:27

edyl11 pisze:Anulowanie ocen zgłosić dyrektorowi - na jakiej podstawie prawnej?

Nie widzę takiej potrzeby.
Podajesz uczniom swoje oceny i na tym koniec.
Na ewentualne uwagi dyrekcji odpowiedz spokojnie, że oceny swoich uczniów ty dokonujesz, a nie koleżanka. Gdybyś tego nie poprawiła należałoby zawiadomić odpowiednie organa o sfałszowaniu wpisów w dokumencie szkolnym, a tego chyba lepiej uniknąć.

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-03, 21:37

Wielkie dzięki malgala !

To lubię! Konkretne odpowiedzi!

Tak to właśnie pięknie w poniedziałek zrobię!

Pozdrawiam!

edyl

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-03, 21:56

edyl11 pisze:według statutu nie mogę wystawić oceny niższej od zaproponowanej.
Kulfon prawny.
edyl11 pisze:Koleżanka, dobra kobieta, wszystkim zaproponowała oceny od dopuszczającego wzwyż.
Gdyby to była ocena klasyfikacyjna, byłaby podstawa do jej unieważnienia z powodu naruszenia trybu ustalania oceny.
edyl11 pisze:W statucie szkoły, w której uczę jest zapis, że o ocenie rocznej nauczyciel jest zobowiązany poinformować uczniów-rodziców-opiekunów na trzy tygodnie przed radą klasyfikacyjną.
Poinformujesz w poniedziałek - o swoich propozycjach ocen.

A ten wyrok NSA cytował wiele razy na forum miwues, m.in. tutaj: http://www.45minut.pl/forum/topics28/le ... vt2548.htm (post nr 63).

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-03, 22:05

Dzięki!

Wyrok znalazłam!

Szperam właśnie w necie i na innym forum znalazłam histeryczną krytykę tego wyroku.

Cytuję: "hymm... od owego orzeczenia NSA to zmieniły się przepisy rozporzadzenia w tej kwestii i to dość istotnie.."

Dajcie cynk, żebym mojej Pani nie zarzuciła jakimiś starociami, bo mnie opluje ... ze śmiechu.

Czy spokojnie mogę się powoływać na ten wyrok?

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-03, 22:07

edyl11 pisze:Szperam właśnie w necie i na innym forum znalazłam histeryczną krytykę tego wyroku.
Daj linka.

edyl11 pisze:"od owego orzeczenia NSA to zmieniły się przepisy rozporzadzenia w tej kwestii i to dość istotnie.."
Zmieniły się tylko numery paragrafów, zaś ich treść pozostała taka sama.

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-03, 22:14

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-04, 10:49

edyl11 pisze:Znalazłam tu tutaj:

Ale to dyskusja z 2007 roku. I nie ze wszystkimi wypowiedziami można się w niej zgodzić.
Na wyrok spokojnie możesz się powołać.

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 11:15

W tamtej dyskusji zupełnie niepotrzebnie JT się wciął, nie na temat, stąd całe zamieszanie. Wprawdzie zmieniło się od tego czasu rozporządzenie, ale w omawianej kwestii przepis pozostał niemal identyczny. Porównajcie sobie:

z rozp. z 2001 r. (obowiązującego na dzień wydania wyroku NSA):
§ 9.
7. Przed końcoworocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym posiedzeniem rady pedagogicznej poszczególni nauczyciele są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego ocenach klasyfikacyjnych, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/0323.htm

z rozporządzenia z 2004 r. (obowiązującego dla tamtej dyskusji):
§ 10.
9. Przed rocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2046.htm

z rozporządzenia z 2007 r. (obecnie obowiązującego):
§ 11.
9. Przed rocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0562.htm

Bo chyba nie można uznać za istotną zmianę nazwy oceny klasyfikacyjnej (w 2001 r. było to ocena końcoworoczna, od 2004 jest już ocena roczna)?

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-04, 22:05

Dziękuję, Edziu, kochana!

Cieszę się bardzo, że trafiłam na to forum, wszystkim serdecznie dziękuję za liczne rady, a przede wszystkim, za dodanie mi siły do obrony mojego honoru, moich wartości, moich przekonań.

Pozdrawiam

edyl11

Postautor: edyl11 » 2010-06-04, 22:53

Chętnie zwrócę na to uwagę "władzy".

Ustawa mówi o zawarciu szczegółów w statucie i taki zapis jest w naszym statucie.

Poproszę o konkrety. Dokładnie, z jakim prawem, z jakim paragrafem. Na jakiej podstawie (prawnej).

a_gunia
Przedmiot: Historia

Postautor: a_gunia » 2010-06-04, 23:26

Proszę podajcie pp, która będzie mówiła o tym, że mozna zmienić przewidywaną ocenę. Moja dyrekcja twierdzi, że nie można.

Wróć do „Prawo oświatowe”