Ocena końcoworoczna

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Ocena końcoworoczna

Postautor: edzia » 2010-06-04, 00:13

vuem pisze:Jeśli stawiam lufę, to chce zdawać egzamin poprawkowy.
Jedynie to się zgadza. Choć, jeśli rozmawiamy o sytuacji ratowania się przed jedynką, to znaczy, że jeszcze za wcześnie rozmawiać o poprawce.

Z tą klasyfikacją nie na temat, bo rozmawiamy o sytuacji, w której ocena będzie wystawiona.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:17

Toż napisałem, że wrzuciłem wszystko do jednego worka.

Myślałem kompleksowo o nie zgadzaniu się z moją decyzją (czyli o wystawieniu takiej, a nie innej oceny lub decyzji o nieklasyfikowaniu)

miwues pisze:Jaki egzamin sprawdzający, skoro twoja ocena jest ostateczna?

Niemożliwa jest sytuacja, by WSO przewidywał odwołanie od oceny nauczyciela?

antie
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2010-06-04, 00:29

vuem pisze:
Niemożliwa jest sytuacja, by WSO przewidywał odwołanie od oceny nauczyciela?

Egzamin sprawdzający możliwy jest, gdy uczeń lub jego opiekun wskaże który z przepisów obowiązującego prawa został złamany. A o prawie stanowią w tym przypadku przepisy Rozporządzenia, a nie WSO.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:43

§ 3. 1. Ocenianie osiągnięć edukacyjnych i zachowania ucznia odbywa się w ramach oceniania wewnątrzszkolnego.
2. Ocenianie wewnątrzszkolne ma na celu:
1) informowanie ucznia o poziomie jego osiągnięć edukacyjnych i jego zachowaniu oraz o postępach w tym zakresie;
2) udzielanie uczniowi pomocy w samodzielnym planowaniu swojego rozwoju;
3) motywowanie ucznia do dalszych postępów w nauce i zachowaniu;
4) dostarczenie rodzicom (prawnym opiekunom) i nauczycielom informacji o postępach, trudnościach w nauce, zachowaniu oraz specjalnych uzdolnieniach ucznia;
5) umożliwienie nauczycielom doskonalenia organizacji i metod pracy dydaktyczno-wychowawczej.
3. Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje:
1) formułowanie przez nauczycieli wymagań edukacyjnych niezbędnych do uzyskania poszczególnych śródrocznych i rocznych (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych;
2) ustalanie kryteriów oceniania zachowania;
3) ocenianie bieżące i ustalanie śródrocznych ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych oraz śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali i w formach przyjętych w danej szkole;
4) przeprowadzanie egzaminów klasyfikacyjnych zgodnie z § 17 ust. 7-14;
5) ustalanie rocznych (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych oraz rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali, o której mowa w § 13 ust. 2 i § 15 ust. 3;
6) ustalanie warunków i trybu uzyskania wyższych niż przewidywane rocznych (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych oraz rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania;
7) ustalanie warunków i sposobu przekazywania rodzicom (prawnym opiekunom) informacji o postępach i trudnościach ucznia w nauce.

Czy to nie pozwala na podjęcie decyzji, by zapis o takim egzaminie znalazł się w WSO?

Pomijając kwestię, że jest to nieistotne dla moich wywodów w dyskusji z Edzią, bo ich kontekst jest zupełnie inny;)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:53

miwues pisze:Tylko gdy taki egzamin będzie przeprowadzał jednoosobowo nauczyciel.

Czyli fakt, że WSO przewiduje taki egzamin nie jest sprzeczne z prawem, tak?

Jaki przepis nakazuje przeprowadzenie takiego egzaminu "jednoosobowo" przez danego nauczyciela?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 01:37

No ale to dotyczy ustalenia oceny w "normalnym" trybie.

Rozporządzenie określa warunki przeprowadzenia egzaminu poprawkowego i klasyfikacyjnego wskazując na konieczność powołania komisji - tu chyba nie chcesz też tego paragrafu przytaczać?
Rozporządzenie nie określa warunków przeprowadzenia egzaminu sprawdzającego, pozostawia to gestii RP, która określa te warunki w WSO. Doszliśmy już do wniosku, że WSO może taki egzamin uwzględniać, tak więc i w gestii RP jest ustalenie warunków przeprowadzenia takiego egzaminu.

Jeśli źle rozumuję, to który przepis zabrania podjęcia uchwały w sprawie WSO, która by przewidywała komisyjne przeprowadzenie takiego egzaminu?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 02:02

Rozumiem, że WSO nie może naruszać przepisów rozporządzenia.

Ale skoro ono ustalenie warunków takiego egzaminu pozostawia w gestii szkoły...

Czyli OK, inaczej. Czy nie jest tak wobec tego, że nauczyciel może nie zgodzić się na przepis WSO powołujący komisję w przypadku takiego egzaminu.
Natomiast przepis nie zabrania tej zgody wyrazić i przeprowadzać egzamin w towarzystwie innego nauczyciela.

Dociekam, bo sam w sytuacji, gdyby ktoś chciał udowodnić, że pomyliłem się ocenę wystawiając, wolałbym mieć świadka, by oskarżeń o nieobiektywne egzaminowanie uniknąć.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 10:40

miwues pisze:Przecież nikt Ci nie zabrania poprosić innego nauczyciela o asystę, potem o konsultację. Ale on występuje wyłącznie z głosem doradczym, ocenę ustalasz Ty, nie ma głosowania.

To wiem, szukałem rozwiązania ... "bardziej formalnego"...które też zobowiązywało by do "świadczenia" :wink:

Kwestii równoważnego głosu w decydowaniu, czy też tylko doradczego nie wziąłem pod uwagę.

Rozumiejąc, że nie wolno nauczycielowi narzucić tej komisji, szukam po prostu furtki, dzięki której można by było przyjąć na stałe takie rozwiązanie, również w formie uchwały RO i zapisu w WSO, że " w naszej szkole przeprowadzamy taki egzamin komisyjnie, skoro rozporządzenie możliwość przeprowadzania takich egzaminów daje.

Zapewne w sytuacji, gdyby taka decyzja została przyjęta większością głosów, to by mogło oznaczać zmuszenie tych przeciwnych lub nieobecnych na posiedzeniu do rezygnacji z prawa do autonomicznej oceny wbrew własnej woli.

Pewnie moje nastawienie wynika z tego, że jak sięgam pamięcią znakomita większość uchwał RP, w których brałem udział była przyjmowana w pełnej zgodzie...czasem przy głosach wstrzymujących się :wink:

Trudno sobie jednak wyobrazić choćby 100% frekwencję na każdym posiedzeniui...więc i do ingerowania w sposób ustalenia oceny by doszło bez wiedzy, czy prawa głosu zainteresowanego nauczyciela.

Wygląda na to, że mnie przekonałeś, dzięki za wyjaśnienia :D

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 10:47

vuem pisze:naszej szkole przeprowadzamy taki egzamin komisyjnie, skoro rozporządzenie możliwość przeprowadzania takich egzaminów daje.
Ale nie daje takiej możliwości. Tak to zrozumiałeś?

vuem pisze:gdyby taka decyzja została przyjęta większością głosów, to by mogło oznaczać zmuszenie tych przeciwnych lub nieobecnych na posiedzeniu do rezygnacji z prawa do autonomicznej oceny wbrew własnej woli.
Nawet, gdyby wszyscy byli obecni podczas głosowania i gdyby wszyscy głosowali "za" przyjęciem takiego zapisu, to i tak zapis byłby bezprawny. Czy na pewno tak to zrozumiałeś?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 11:11

edzia pisze:Ale nie daje takiej możliwości. Tak to zrozumiałeś?

Rozumiem, że nie można przyjąć uchwały o komisyjnym przeprowadzeniu egzaminu sprawdzającego. Przeprowadzam go samodzielnie, ewentualnie zapraszam kogoś, by mi towarzyszył z własnej woli.
Oczywistą sprawą w takim razie jest to, że to moją jest decyzją ustalić, czy i jak ważny głos ta osoba by miała przy ustaleniu oceny.

Czy satysfakcjonuje Cię moja odpowiedź? :D

edzia pisze:Nawet, gdyby wszyscy byli obecni podczas głosowania i gdyby wszyscy głosowali "za" przyjęciem takiego zapisu, to i tak zapis byłby bezprawny. Czy na pewno tak to zrozumiałeś?

Zakładam, że tak.
Choć nieraz czytałem o straszliwych sporach na temat interpretacji takich, czy innych przepisów, skoro prawnicy i to specjalizujący się od lat w danej dziedzinie, mający ogromny dorobek naukowy potrafią się diametralnie różnic, to cóż mogę zrobić, uwierzyć jednemu lub drugiemu.

Interesuje mnie praktyczna strona medalu, jeżeli nie można uchwałą RP zagwarantować obecności innego nauczyciela podczas takiego egzaminu, to można zrobić to nieoficjalnie. Wsio ryba.

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 11:24

vuem pisze:moją jest decyzją ustalić, czy i jak ważny głos ta osoba by miała przy ustaleniu oceny.
Ta osoba nie może mieć w zasadzie żadnego głosu. :)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 11:37

Ta osoba nie może mieć w zasadzie żadnego głosu. :)

Załóżmy taką sytuację, że proszę kolegę o pomoc w ustaleniu oceny.

Łamię prawo?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 11:56

Tak też myślałem.

A Ty Edziu, jak rozumiesz stwierdzenie:

edzia pisze:Ta osoba nie może mieć w zasadzie żadnego głosu. :)

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 12:05

Tak, że ta doradzająca ci osoba nie może być tam jako członek jakiejś komisji ani nie może głosować w celu ustalenia oceny.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 12:46

No ale Edziu już ustaliliśmy wcześniej, że komisji oficjalnie nie ma.. Nie czytasz uważnie. :wink:

Ja osobiście, z własnej woli proszę kolegę o uczestniczenie w egzaminie, a skoro samodzielnie decyduję o ustaleniu oceny, to:

moją jest decyzją ustalić, czy i jak ważny głos ta osoba by miała przy ustaleniu oceny.

Tak więc praktycznie jeśli zdecyduję, że wezmę pod uwagę jego głos jako równoważny ze swoim, to...nie jest to złamaniem prawa.

Formalnie będzie obserwatorem, czy doradcą, protokół uwzględni po prostu ocenę ustalona przez nauczyciela przeprowadzającego egzamin, czyli mnie, ale dla mnie ta formalna strona jest już nieistotna - powinnaś to zauważyć czytając wątek, bo dałem temu wyraz.
Co do formalnej możliwości powoływania komisji i komisyjnego ustalania oceny, to zaakceptowałem argumenty miwuesa i wyraźnie napisałem, że mnie przekonał. Nie czytasz wątku uważnie :wink:

No, ale jeśli to Ci przyjemność sprawi, to oświadczam, że powtórzone przez Ciebie argumenty też mnie przekonują :wink: :mrgreen:

Wróć do „Prawo oświatowe”