Pomoc w pisaniu pracy magisterskiej, licencjackiej

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kfiatusek
Kto: student
Przedmiot: Język polski

Re: Pomoc w pisaniu pracy magisterskiej, licencjackiej

Postautor: kfiatusek » 2010-04-15, 19:54

:roll: hmm :roll:

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-04-15, 19:56

Czytelnictwo wśród uczniów szkół podstawowych.
Znajomość młodzieżowej literatury Joanny Chmielewskiej wśród uczniów gimnazjum.

nauczpol
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: nauczpol » 2010-04-15, 21:12

Pisałam pracę na temat epizacji dramatu na podstawie utworów Jana Augusta Kisielewskiego- bardzo przyjemny temat. Polecam też: Twórczość dramatopisarska Jana Kasprowicza, albo poezję młodopolską. Zastanów się co naprawdę Cię interesuje. Literatura XX wieku to ogromna kopalnia tematów. Życzę szczęśliwego wyboru!

Socjolog
Przedmiot: Inne

Prośba o pomoc!!

Postautor: Socjolog » 2010-05-18, 11:09

Drodzy Nauczyciele,

jestem mgr antropologii kulturowej i studentką ostatniego roku socjologii.
Temat mojej pracy dyplomowej brzmi "Postawy naczycieli łódzkich szkół podstawowych wobec juwenilizacji biedy"

Kieruję swoją prośbę do Państwa, ponieważ w ramach badań socjologicznych, chciałabym przeprowadzić krótkie rozmowy z czynnymi zawodowo nauczycielami. Rozmowy, które dotychczas przeprowadziłam, nie trwały dłużej niż 1 h. Chciałabym dowiedzieć się, jak wyglądały relacje z biednym dzieckiem, które znalazło się w Państwa klasie wychowawczej lub które jedynie uczyliście Państwo. Jak to dziecko zachowywało się w kontakcie z rówieśnikami i w relacjach z dorosłymi? jakie relacje mieliście Państwo z rodzicami dzieci?

Temat mojej pracy jest bardzo istotny z punktu widzenia socjologicznego i pedagogicznego podejścia do biedy. Dotychczas badane były jedynie rodziny ubogie, pomijano kwestię nauczycieli, a to przecież właśnie ta grupa zawodowa ma największy wpływ na losy dziecka. Być może Państwa doświadzczenie w pracy z dziećmi i podzielenie się problemami, jakie związane są z pracą nauczyciela z dysfunkcyjną rodziną, przyczyniłaby się do zgłębienia problemu biedy i szerszego zastosowania w przyszłości mojej pracy.

Serdecznie proszę Państwa o pomoc.
Jeśli ktoś z Państwa byłby chętny porozmawiać ze mną, jestem gotowa dostosować się do Państwa możliwości czasowych. Mogę nawet pojawić w szkole, w czasie okienka, lub po lekcjach. Jeśli ktoś z Państwa nie chciałby się spotykać, mogę również drogą mailową wysłać zestaw pytań i wówczas odpowiedzieli byście Państwo w formie pisemnej.

Pragnę wyjaśnić, że początkowe założenia pracy miały bazować jedynie na ankietach, jednak nie jestem przekonana do badań ilościowych, rozmowa pozwoli mi ocenić jak wiele pracy i zaangażowania wkładają Państwo w pracę z dziećmi.

Z góry dziękuję,
Karolina Kasprzak

dwiemysli

praca licencjacka

Postautor: dwiemysli » 2010-05-26, 09:06

Witam!
Mam mały problem i liczę na Państwa pomoc. Piszę pracę licencjacką i znalazłam idealny materiał do niej. Niestety, książka jest niepełna i wyczerpałam już wszystkie możliwości by dowiedzieć się kto jest autorem. Gdyby ktoś z Państwa znał autora bądź tytuł byłabym bardzo wdzięczna. Poniżej umieszczam link. Z góry bardzo dziękuję!
http://www.egyankosh.ac.in/bitstream/12 ... nit-15.pdf

dziewczynazpasjami

PEDAGOGIKA PODWóRKOWA,PROFILAKTYKA. Bardzo proszę o wypowied

Postautor: dziewczynazpasjami » 2010-06-06, 11:40

1. Jakie szanse dla skuteczności oddziaływań profilaktycznych stwarza rozwój pedagogiki podwórkowej?

2. Jakie działania w obrębie profilaktyki niedostosowania społecznego dzieci i młodzieży wchodzić będą w zakres profilaktyki pierwszorzędowej, a jakie w zakres profilaktyki trzeciorzędowej? Podaj przykłady i porównaj oddziaływania.

3. W kontekście profilaktyki społecznej zinterpretuj słowa H. Radlińskiej: „Za nikogo nie można się rozwijać, można jednak ochraniać rozwój przed zaburzeniami i wspomagać go, dostarczając pożywek i podniet. Niepodobne również za nikogo wzrastać

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
dziewczynazpasjami

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-06, 12:11

Czy mamy opracować Ci pytania na zaliczenie?
Możemy pomóc, ale najpierw sama napisz, jak byś na te pytania odpowiedziała.

magda12345

mężczyzna - nauczyciel

Postautor: magda12345 » 2010-06-22, 21:28

Witam serdecznie,

Jeśli piszę w złym dziale z góry przepraszam, jednak nie znalazłam nic bardziej odpowiedniego a zależy mi aby moja wiadomość została przeczytana :]

Jestem studentką Instytutu Socjologii Uniwesytetu Warszawskiego i obecnie piszę pracę magisterską na temat nauczycieli szkół podstawowych, w szczególności zaś o mężczyznach pracujących w tym zawodzie. Chciałabym zapytać czy któryś z Panów zgodziłby się w imię polskiej nauki :) udzielić mi wywiadu na temat swojej pracy w szkole. Rozmowa (nie jest to ankieta) trwałaby około 40-60 minut i byłaby anonimowa. Wyniki moich badań będą przedstawione zbiorczo w ramach pracy naukowej i tylko w tym celu wykorzystywane.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc z Państwa strony oraz każdy kontakt czy sugestie, gdzie mogłabym znaleźć takie osoby.
Z uwagi na moje miejsce zamieszkania i możliwości (rozmowa musi odbyć się osobiście) moja prośba dotyczy jedynie mieszkańców Warszawy.

Pozdrawiam,

Magda

kbornowska
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

zaproszenie do współpracy dla nauczycieli wczesnej edukacji

Postautor: kbornowska » 2010-07-15, 19:16

Witam,
Jestem nauczycielem wczesnej edukacji i doktorantką na UG. Zwracam się z prośbą do nauczycieli klas 0-III o pomoc w przeprowadzeniu badań. Chciałabym przeprowadzić wywiady z nauczycielami, których staż pracy wynosi maksymalnie 3 lata, ponieważ moja praca dotyczyć będzie przystosowania zawodowego. Osoby chętne do spotkania ze mną - z Gdańska i okolic, Żukowa, Kartuz, Kościerzyny i innych pobliskich miejscowości proszę o kontakt mailowy : kbornowska@go2.pl.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.

luca87
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

podręczniki

Postautor: luca87 » 2010-10-04, 14:27

Witam,
piszę pracę magisterską z analizy podręczników no nauczania zintegrowanego. Poszukuję podręczników Przygoda z klasą kl. 2 cz. 1, 2, 3 i Z Ekoludkiem w szkole kl. 2 i 3, cz. 1, 2, 3, 4, 5. Jeśli ktoś ma te podręczniki a ich nie używa i chciałby się pozbyć to proszę o kontakt :)

Poza tym proszę zainteresowanych o wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej:

http://www.ankietka.pl/ankieta/47857/tr ... anego.html

AdeptkaNauk
Przedmiot: Język angielski

Kilka pytań do praktyków...

Postautor: AdeptkaNauk » 2010-11-01, 14:57

Witajcie Drogie Koleżanki i Koledzy Nauczyciele :)

Od niedawna zajmuję się zgodnie z poleceniem mojej promotorki tematyką nauczania w klasach integracyjnych oraz szkołach specjalnych w zakresie języków obcych. W związku z tym, że "na żywo" niewielu nauczycieli pracujących w tej właśnie dziedzinie ma ochotę rozmawiac o swojej pracy, zwracam się do Was z wielką prośbą o udzielenie mi kilku informacji - wskazówek, ew. odpowiedzi na moje pytania, które zamieszczam poniżej. Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc - mam nadzieję, że dzięki temu spłodzę jakąś sensowną pracę (aktualnie "bawię się" w doktorat, ale jeszcze do tego daleko) i zwrócę uwagę na "codzienne bolączki" nauczyciela z krwi i kości oraz na to, z czym codziennie zmagacie się w swojej pracy. Ja uczę angielskiego - jednak moje doświadczenia z edukacją dzieci o specjalnych potrzebach są raczej niewielkie i opierają się w przeważającej mierze na opowieściach zaprzyjaźnionych ludzi, które wskazują, że nie zawsze jest tak kolorowo jakby MEN sobie tego życzyło - ot, dlatego właśnie się tym zajęłam.

Z góry serdeczne dzięki.

Tymczasem spiszę te zagadnienia, które aktualnie badam:

1/ Czy Pani/Pan uczy w klasie integracyjnej czy szkole specjalnej (proszę o krótką charakterystykę uczniów, liczebnośc grupy, informację o konieczności nauczania indywidualnego itd)? Czy ma Pani/Pan zastrzeżenia dotyczące liczebności grupy/ ilości godzin zajęc z wykładanego przedmiotu?
2/ Czy nauka j. obcego w omawianej grupie/grupach spełnia Pani/Pana oczekiwania pod względem osiągnięc uzyskiwanych przez uczniów (chodzi oczywiście o realizację programu, a nie osiągnięcia w "olimpiadach" :) )
3/ Czy jest Pani/Pan zadowolony z dostępności materiałów pomocniczych? Czy klasa do nauczania języka obcego wyposażona jest w komputer, rzutnik, inne pomoce (proszę wymienic jakie)?
4/ Czy Pani/Pan jest zadowolony z dostępności podręczników i książek pomocniczych do nauki języków obcych dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi? W jakim zakresie dostępne wydawnictwa wymagają Pani/Pana opracowania przed lekcją? Jakie byłyby Pani/Pana sugestie dla osób opracowujących takie podręczniki?
5/ Jeśli w grupie są osoby wymagające nauczania indywidualnego, czym jest ta potrzeba spowodowana? Czy wg Pani/Pana istnieje lepsze rozwiązanie od obecnie stosowanego? Co powoduje, że nie jest ono wdrożone?
6/ Czy odczuwa Pani/Pan odpowednie wsparcie ze strony środowiska naukowego (chodzi o dostępnośc szkoleń, warsztatów, kursów..)? W jaki sposób wg. Pani/Pana taka współpraca mogłaby się rozwijac?
7/ Czy uważa Pani/Pan, że w toku kształcenia akademickiego został odpowiednio przygotowany do pracy w klasie integracyjnej/szkole specjalnej (czy ukończyła Pani/Pan studia o specjalności oligofrenopedagogicznej?) W jaki sposób doskonali Pani/Pan swoje umiejętności?
8/ Czy otrzymuje Pani/Pan odpowiednie wsparcie ze strony dyrekcji szkoły w sytuacjach tego wymagających?
9/ Czy odczuwa Pani/Pan objawy wypalenia zawodowego/zniechęcenia do wykonywania zawodu nauczyciela?
10/ Proszę o podanie własnych sugestii/ przemyśleń, gdyż z pewnością te kilka pytań to dopiero tzw. czubek góry lodowej.

Jeszcze raz dziękuję i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Ola

Angel86

Arkusz społecznego zachowania sie ucznia (dziecka)

Postautor: Angel86 » 2010-11-19, 13:47

Witam, piszę pracę mgr o uspołecznieniu dzieci sześcioletnich. I właśnie potrzebuję arkusz społecznego zachowania się aby to móc zbadać. Promotor wymyślił Arkusz Soborskiego, tyle tylko, że nigdzie go nie ma. :( może tutaj ktoś ma? Albo jakikolwiek arkusz??
Pozdrawiam

damianko123
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: damianko123 » 2010-11-28, 15:12

Witam, wszystkich
Pisze prace licencjacką na temat "porównanie sprawności motorycznej młodzieży wiejskiej i miejskiej" czy może mi ktoś pomóc od czego mam zacząć.Chcem przeprowadzic ten test, testem Zuchory na uczniach 2 i 3 klas gimnazjum. Pozdrawiam

AgaKa2708
Przedmiot: Informatyka

Badania pedagogiczne do pracy licencjackiej.

Postautor: AgaKa2708 » 2010-11-28, 17:46

Witajcie

Jestem studentką trzeciego roku pedagogiki.

Aktualnie czas zajmuje mi pisanie pracy licencjackiej i zbieranie danych do badań.
Temat pracy to: Problemy w prowadzeniu zajęć komputerowych w klasach I-III szkoły podstawowej przez nauczycieli informatyki.
Przygotowałam ankietę właśnie dla informatyków prowadzących zajęcia komputerowe dla dzieci w klasach I-III.

Link do ankiety poniżej
http://spreadsheets.google.com/viewform ... ZER1ZHc6MQ

Wypełnienie ankiety zajmuje około 10 minut.
Jest króciutka i myślę, że przyjemna. Dużo pytań zamkniętych!
:)
Będę wdzięczna za każdą formę pomocy!
I mam nadzieję, że mój temat nie zostanie zamknięty. Nie potrafiłam znaleźć w metodyce informatyki. A tak sobie pomyślałam, że temat o komputerach informatyków interesuje :)

Pozdrawiam!

kboruk

Postautor: kboruk » 2010-11-30, 20:56

Witam,

jestem studentką V roku Pedagogiki na Uniwersytecie Wrocławskim, moja praca magisterska dotyczy opinii nauczycieli dotyczących uczniów poddanych nadzorowi kuratorskiemu.

Chciałam serdecznie zaprosić tych z Państwa, którzy są nauczycielami, do wypełnienia ankiety, która służy mi do zbadania tegoż obszaru.

Państwa pomoc będzie nieocenionym wkładem do mojego rozwoju edukacyjnego.

Ankieta znajduje się pod adresem: http//:wbadanie.pl/ankieta/230539770/
hasło: nauczyciel

Z góry dziękuję,
Karina Boruk

Wróć do „Poszukuję ...”