Witajcie Drogie Koleżanki i Koledzy Nauczyciele
Od niedawna zajmuję się zgodnie z poleceniem mojej promotorki tematyką nauczania w klasach integracyjnych oraz szkołach specjalnych w zakresie języków obcych. W związku z tym, że "na żywo" niewielu nauczycieli pracujących w tej właśnie dziedzinie ma ochotę rozmawiac o swojej pracy, zwracam się do Was z wielką prośbą o udzielenie mi kilku informacji - wskazówek, ew. odpowiedzi na moje pytania, które zamieszczam poniżej. Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc - mam nadzieję, że dzięki temu spłodzę jakąś sensowną pracę (aktualnie "bawię się" w doktorat, ale jeszcze do tego daleko) i zwrócę uwagę na "codzienne bolączki" nauczyciela z krwi i kości oraz na to, z czym codziennie zmagacie się w swojej pracy. Ja uczę angielskiego - jednak moje doświadczenia z edukacją dzieci o specjalnych potrzebach są raczej niewielkie i opierają się w przeważającej mierze na opowieściach zaprzyjaźnionych ludzi, które wskazują, że nie zawsze jest tak kolorowo jakby MEN sobie tego życzyło - ot, dlatego właśnie się tym zajęłam.
Z góry serdeczne dzięki.
Tymczasem spiszę te zagadnienia, które aktualnie badam:
1/ Czy Pani/Pan uczy w klasie integracyjnej czy szkole specjalnej (proszę o krótką charakterystykę uczniów, liczebnośc grupy, informację o konieczności nauczania indywidualnego itd)? Czy ma Pani/Pan zastrzeżenia dotyczące liczebności grupy/ ilości godzin zajęc z wykładanego przedmiotu?
2/ Czy nauka j. obcego w omawianej grupie/grupach spełnia Pani/Pana oczekiwania pod względem osiągnięc uzyskiwanych przez uczniów (chodzi oczywiście o realizację programu, a nie osiągnięcia w "olimpiadach"

)
3/ Czy jest Pani/Pan zadowolony z dostępności materiałów pomocniczych? Czy klasa do nauczania języka obcego wyposażona jest w komputer, rzutnik, inne pomoce (proszę wymienic jakie)?
4/ Czy Pani/Pan jest zadowolony z dostępności podręczników i książek pomocniczych do nauki języków obcych dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi? W jakim zakresie dostępne wydawnictwa wymagają Pani/Pana opracowania przed lekcją? Jakie byłyby Pani/Pana sugestie dla osób opracowujących takie podręczniki?
5/ Jeśli w grupie są osoby wymagające nauczania indywidualnego, czym jest ta potrzeba spowodowana? Czy wg Pani/Pana istnieje lepsze rozwiązanie od obecnie stosowanego? Co powoduje, że nie jest ono wdrożone?
6/ Czy odczuwa Pani/Pan odpowednie wsparcie ze strony środowiska naukowego (chodzi o dostępnośc szkoleń, warsztatów, kursów..)? W jaki sposób wg. Pani/Pana taka współpraca mogłaby się rozwijac?
7/ Czy uważa Pani/Pan, że w toku kształcenia akademickiego został odpowiednio przygotowany do pracy w klasie integracyjnej/szkole specjalnej (czy ukończyła Pani/Pan studia o specjalności oligofrenopedagogicznej?) W jaki sposób doskonali Pani/Pan swoje umiejętności?
8/ Czy otrzymuje Pani/Pan odpowiednie wsparcie ze strony dyrekcji szkoły w sytuacjach tego wymagających?
9/ Czy odczuwa Pani/Pan objawy wypalenia zawodowego/zniechęcenia do wykonywania zawodu nauczyciela?
10/ Proszę o podanie własnych sugestii/ przemyśleń, gdyż z pewnością te kilka pytań to dopiero tzw. czubek góry lodowej.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Ola