"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: Witold Telus » 2010-03-15, 23:19

Cytryn, muszę ze smutkiem skonstatować to, co już ktoś kiedyś tu napisał. Jeśli zarabiasz na życie w cyrku to tu wiele pomocy nie zaznasz.

koma

Postautor: koma » 2010-03-16, 09:51

Cytryn! Nie musi byc takiego "przepisu" zewnętrznego. Przeczytaj rozporządzenie, a będziesz wiedziała, co jest "w przepisach". Dowiesz sie również z tego przepisu prawa, że o wielu sprawach w kwestii godziny "19" decyduje dyrektor. Twój widocznie zadecydował tak, chociaż to głupie.
MENisterstwo wydawało też różne interpretacje. Trzeba czytac:))

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-03-16, 17:11

Rozporządzenie czytałam, daje faktycznie dość dużą możliwość dowolnej interpretacji. Ale myślałam, że jakiś nowy przepis się pojawił...Ale z tego, co piszecie, to nie.

Awatar użytkownika
paulou
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Karciana Godzina :(

Postautor: paulou » 2010-05-27, 19:39

No dobra a co powiecie na taki myk.
Te dodatkowe godziny u nas w szkole (mała wiejska szkoła podstawowa-R.P. liczy 10 osób) wpisane są u każdego w naszą siatkę godzin na planie.
Ale ! Godziny te rozliczane są jako ponadwymiarowe - każdy pod koniec miesiąca wpisuje je na odpowiednich drukach.
POMIMO,że wpisywane są w rozliczeniu godzin ponadwymiarowych, SĄ NIEPŁATNE!
Ja prowadzę dwa przedmioty:j.ang. i w.f.
Obiecanych godzin miałem przez dyrektora 27 (maximum wg. KN) na rok szkolny 2009/2010, dał owszem 27 , ale za jedną nie płaci, czyli de facto mam płacone za 26,
(tą 27 dostałem świetlicę, na której prowadzę zajęcia wyrównawcze, konsultacje językowe dla ochotników).
Umotywował to tym, że nie mogę mieć 27 płatnych godzin, bo jedna dodatkowa musi być niepłatna.
Przeglądałem aktualną KN:

http://www.prawo.vulcan.e...z=akt&qplikid=2

Art.42, pkt.4a mówi:
Zajęcia dydaktyczne, opiekuńcze i wychowawcze mogą być realizowane, z zastrzeżeniem ust. 2a, w wymiarze:
1) od 19 do 27 godzin - przez nauczycieli, o których mowa w ust. 3 w tabeli w rubryce: stanowisko - typ (rodzaj) szkoły, w lp. 3 i 9;
(mowa tutaj o nauczycielach szkół pdst.)
Jak to w końcu jest???
Mogę mieć (za zgodą oczywiście OP) te 27 płatnych godzin? Czy ostatecznie nie?

P.s. Sprawa wyszła ponownie ostatnio w dyskusjach, gdy koleżanki porozmawiały ze znajomymi z innych szkół - nigdzie nie ma takiej sytuacji jak u nas.
Wszyscy mają płacone za swoje godziny z siatki, a te Karciane godziny zupełnie na innych zasadach są rozliczane...

Co jest grane? Ktoś tu robi nas na kasie??? :evil:

Awatar użytkownika
paulou

Postautor: paulou » 2010-05-28, 23:25

Czekam na wasze opinie

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-05-29, 08:53

Teoretycznie masz prawo mieć 9 godzin ponadwymiarowych, czyli łącznie 27 godzin. Potrzebna na to jest Twoja zgoda.
Uczysz dwóch przedmiotów i te 26 godzin wynika z ramowego planu nauczania. Dodatkowej jednej godziny żadnego przedmiotu mieć nie możesz, jeżeli to nie jest przedmiot w wymiarze 1 godziny dla klasy i nie masz do niego kwalifikacji. Gdyby taka możliwość była i miałbyś 27 godzin dydaktycznych, to i tak 1 godzinę dodatkowo musiałbyś przeznaczyć na pracę z uczniami.
Wasz OP jest oszczędny i wychodząc z założenia, że godziny tzw. karciane przeznaczone mogą być między innymi na opiekę świetlicową, nie przyznał szkole żadnych godzin świetlicy. Dlatego też zajęcia świetlicowe prowadzicie w ramach godzin karcianych.

U nas od przyszłego roku będzie podobna sytuacja. Do tej pory było 12 godzin świetlicowych. Zajęcia te prowadziły trzy nauczycielki po 4 godziny każda. Oczywiście były to godziny płatne, tylko z innego pensum. Od września nie dają nam nic godzin na świetlicę i wszystkie zajęcia będą się musiały odbywać w ramach godzin karcianych. Dodatkowe dwie godziny pracy dla nauczyciela i już OP ma oszczędności.

Awatar użytkownika
paulou

Postautor: paulou » 2010-06-04, 16:41

Dzięki za odpowiedź.
Jak nie wiadomo o co chodzi ,to zawsze chodzi o to samo...
Pozdrawiam

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-06-16, 14:13

Wie ktoś, co z tą drugą karcianą? Wchodzi jednak od września?
Wielu nauczycieli zastanawia się, jak to udźwignąć "technicznie"( brak sal, czasu, szczególnie w małych szkołach, do których dzieci są dowożone gimbusami). Czytałam artykuły, w których wypowiadali się dyrektorzy mówiąc, że po prostu nie jest możliwe, aby każdy nauczyciel dodatkowo robił te dwie godziny...a i zapotrzebowania takiego nie ma, jest to coś w rodzaju przymusu( dla nauczycieli, bo dla uczniów to zajęcia nieobowiązkowe, choć i uczniów jakoś tam się zmusza do uczestnictwa w tych zajęciach...). A ci, co z pasją coś robili, maja to teraz utrudnione...i dołożono im roboty( dokumentacja, sprawozdania- zależy od zkoły. Ja mam np. dużo dodatkowej pisaniny z tym związanej).

Tak więc- czy ktoś to oprotestował( a podobno tak), czy sprawa jest w toku- no i co dalej?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-06-16, 15:29

I gucio zapewne ;)
Jeśli będą 2 godziny, to sobie będę brała na rehabilitację osobno moje dziewczynki 2, osobno 3 chłopców. A jeśli tylko 1, to niestety tylko chłopców, jako bardziej potrzebujących takiego wsparcia.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-06-16, 22:05

No tak, ale jak mają to rozwiązać szkoły, w których nie ma możliwości realizacji tyli zajęć z powodu dowozu dzieci? Mamy przesunąć gimbusy na 16.00? A dzieciaki to wytrzymają? Od 6.30 do 16.00 w szkole, większość bez obiadu( tylko część jest dożywiana)?
Ja to się boję, że nikt z tym nic nie zrobi, a nas będzie się zmuszało do robienia fikcyjnych zajęć( no bo na papierze będzie musiało się zgadzać). Nie chcę podpisywać kłamstw, a jak powiem nie, to mnie zakrzyczą, że niekoleżeńska jestem...I co tu robić?

Dushka- nie każdy będzie miał taki luksus jak Ty- moje koleżanki już w tym roku miały kosmiczne problemy z tą jedną karcianą, szczególnie jak nie z ich winy te zajęcia przepadały
( bo szkolenie, bo konkurs, bo cyrk do szkoły przyjechał, bo choroba...). A odrobić trzeba nie ma zlituj...No i u nas żadnych wyjazdów, wycieczek i konkursów jako karcianych nie wolno wpisywać...tragedia...

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-19, 21:50

Pewien nauczyciel w bliżej nieznanym mi miejscu wykazał się nieposłuszeństwem i nie zrealizował ani jednej karcianej. (kolega nauczyciel zna go lepiej, ale nie zdradza kto to). Dyrektor najpierw chciał mu odtrącić to z pensji, ale okazało się, że nie za bardzo ma co odtrącać, bo godzina ta jest niepłatna. Wobec braku lepszych środków ukarał nauczyciela naganą z wpisem do akt.

Od nagany dyrektora nauczyciel odwołał się i okazuje się, że zamocowanie prawne tej ekstragodziny jest dość wątłe. Sprawa będzie rozstrzygana w lipcu. Dam znać jaka będzie sentencja wyroku. Prawnicy też twierdzą, że sprawa jest dziwaczna, ale do wygrania.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-06-20, 09:33

Jakbym mogła, to bym uściskała tego nauczyciela. Trzymam za niego kciuki, ma facet....w przeciwieństwie do całego tabunu zastraszonych bab( do których niestety się zaliczam :cry: )

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-20, 10:51

Musisz być taka Cytryno:

Obrazek

Też ciekaw jestem rezultatu.

mr_pl

Postautor: mr_pl » 2010-06-20, 12:42

U mnie trzykrotnie na karciana godzinę nie zjawił się ani jeden uczeń. Spędziłem te godziny w szkole oczywiście, czekając na kogokolwiek.

Dostałem nakaz odrobienia tych godzin i ciułam po 20-25 minut przed lekcjami... trochu to niesprawiedliwe jak dla mnie. Ja w pracy byłem, a że nie było uczniów, to jaka w tym moja wina? Tj. wiem - mogłem ich zainteresować zajęciami, np. połykając miecze albo zapraszając gwiazdy Realu Madryt na zajęcia. No niestety, nie pomyślałem o tym.
Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-21, 16:28

mr_pl napisz do Państwowej Inspekcji Pracy, że Dyrektor nakazał Ci odpracować godziny, w których byłeś gotowy do pracy i zgłosiłeś się na stanowisko. Z powodu niewłaściwej organizacji zajęć (za co odpowiada Dyrektor Szkoły) nie miałeś nic do zrobienia, jednakże przeznaczony na to czas spędziłeś w stanie gotowości.

Na moje SIP-owskie oko to beknie 1500 zeta mandatu za łamanie przepisów Kodeksu Pracy. A za "odpracowane" godziny winien Ci dodatkowe wynagrodzenie. To też zaznacz w piśmie do PIP.

Wróć do „Prawo oświatowe”