Z jedynką do następnej kasy - a jednak podpisane

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jinks
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Z jedynką do następnej kasy - a jednak podpisane

Postautor: jinks » 2010-08-30, 19:27

Witam
Zgodnie ze zmianą w szkole ponadgimnazjalnej z jedynką będzie można raz jeden promować ucznia"
-"Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia
szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły
ponadgimnazjalnej, rada pedagogiczna
może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego
promować do klasy programowo
wyższej (semestru programowo wyższego)
ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego
z jednych obowiązkowych
zajęć edukacyjnych, pod warunkiem że te
obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie
ze szkolnym planem nauczania, realizowane
w klasie programowo wyższej (semestrze
programowo wyższym).”;

O ile dobrze to rozumiem, taki przywilej przysługuje tylko RAZ na dany etap edukacji, niezależnie od przedmiotu: jak przepuszczą ucznia z matematyki w klasie pierwszej, to w drugiej z fizyki już się nie da.

Trzeba będzie prowadzić jakiś dziwny "projekt" w gimnazjum - dzięki Bogu tam nie uczę. Współczuję nauczycielom i uczniom.
Pozytywny aspekt to zmiana egzaminu gimnazjalnego. Wreszcie będzie wyodrębniona część na matematykę. Nie wiem ile jeszcze będzie zadań z tego przedmiotu, ale może w końcu będzie można przy rekrutacji wyodrębnić uczniów zdolniejszych matematycznie i odrzucić matematyczne "nogi".

Jest też zmiana rozporządzenia o dokumentowaniu:
"Jeżeli w ramach zajęć i czynności, o których
mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 ustawy
z dnia 26 stycznia 1982 r. — Karta
Nauczyciela, nauczyciel realizuje zajęcia
opieki świetlicowej, o których mowa
w art. 42 ust. 2 pkt 2 lit. a ustawy z dnia
26 stycznia 1982 r. — Karta Nauczyciela,
do dziennika zajęć w świetlicy wpisuje
tematy przeprowadzonych zajęć i odnotowuje
obecność uczniów na poszczególnych
godzinach zajęć oraz dodatkowo
odnotowuje, że przeprowadzenie
tych zajęć stanowi realizację zajęć i czynności,
o których mowa w art. 42 ust. 2
pkt 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r.
— Karta Nauczyciela. Przeprowadzenie
zajęć nauczyciel potwierdza podpisem,
z zastrzeżeniem § 20a ust. 5.”;

Podoba mi się ten fragment o świetlicy. Pamiętam jak związki zwracały uwagę na to, że w ramach "karcianki" wysyła się nauczycieli na świetlice a świetlicowych zwalnia. MEN wtedy grzmiał, że nie po to ta godzina została wprowadzona, że to nadużycie itp.
Tymczasem jak czytamy tutaj, traktuje się to już jak chleb powszedni.

antie
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Z jedynką do następnej kasy - a jednak podpisane

Postautor: antie » 2010-08-30, 19:51

jinks pisze:Witam
Zgodnie ze zmianą w szkole ponadgimnazjalnej z jedynką będzie można raz jeden promować ucznia"
-"Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia
szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły
ponadgimnazjalnej, rada pedagogiczna
może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego
promować do klasy programowo
wyższej (semestru programowo wyższego)
ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego
z jednych obowiązkowych
zajęć edukacyjnych, pod warunkiem że te
obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie
ze szkolnym planem nauczania, realizowane
w klasie programowo wyższej (semestrze
programowo wyższym).”;

Ale zmiana ta nie oznacza, że uczeń będzie przepuszczany automatycznie - o wszystkim decydować będzie Rada Ped. więc od jej mądrych decyzji będzie wiele zależało.

jinks pisze:Trzeba będzie prowadzić jakiś dziwny "projekt" w gimnazjum - dzięki Bogu tam nie uczę. Współczuję nauczycielom i uczniom.

O jakim projekcie piszesz?
jinks pisze:Pozytywny aspekt to zmiana egzaminu gimnazjalnego. Wreszcie będzie wyodrębniona część na matematykę. Nie wiem ile jeszcze będzie zadań z tego przedmiotu, ale może w końcu będzie można przy rekrutacji wyodrębnić uczniów zdolniejszych matematycznie i odrzucić matematyczne "nogi".

Pod warunkiem, że pracujesz w jakimś "dobrym" LO, do którego jest nadmiar kandydatów. W przeciwnym razie - w dobie niżu demograficznego, gdy toczymy "bitwę" o każdego wręcz ucznia i tak będziesz skazany na te "matematyczne nogi" :wink:
jinks pisze: MEN wtedy grzmiał, że nie po to ta godzina została wprowadzona, że to nadużycie itp.
Tymczasem jak czytamy tutaj, traktuje się to już jak chleb powszedni.

Za kilka lat w ogóle nikt już nie będzie pamietał, o jakichś "karcianych" - po prostu zwiększą pensum do 20 godzin i już.
Wkurza mnie, że wprowadzają te zmiany tylnymi drzwiami, a nauczyciele nie protestują, tylko traktują to jako "oczywistą oczywistość" :?

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-08-30, 19:57

antie pisze:po prostu zwiększą pensum do 20 godzin i już.

Dorzucając do tego ze dwie godziny karcianych, dyżuru...jak tak zwał :wink: Pensum 20-godzinne i tak byłoby chyba jednym z najniższych w Europie.

Obstawiałbym raczej tendencję do równania do 25 :wink:

antie

Postautor: antie » 2010-08-30, 20:06

vuem pisze:Obstawiałbym raczej tendencję do równania do 25 :wink:

No to niech to zrobią porządnie - podwyższając pensję, bo jak do tej pory mamy jedno z niższych pensum i z pewnością najniższe pensje w EU.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-30, 20:43

antie pisze:O jakim projekcie piszesz?

Przeczytaj nowe rozporządzenie o ocenianiu. Jest w projektach aktów prawnych na bipie MEN, ale jest już podpisane i obowiązuje od 1 września.
Udział w projekcie jest obowiązkowy, będzie odnotowany na świadectwie ukończenia gimnazjum i będzie miał wpływ na ocenę zachowania.

jinks

Postautor: jinks » 2010-08-30, 20:51

antie pisze:
Ale zmiana ta nie oznacza, że uczeń będzie przepuszczany automatycznie - o wszystkim decydować będzie Rada Ped. więc od jej mądrych decyzji będzie wiele zależało.

O jakim projekcie piszesz?

Niby podobnie jest z dwoma egzaminami poprawkowymi, który należy się w "wyjątkowych przypadkach" We wszystkich szkołach ponadgimnazjalnych, które znam niedopuszczenie do dwóch poprawek są wyjątkowymi przypadkami. Podobnie będzie tutaj. Katecheci, tzw. warsztatowcy i nauczyciele michałków zawsze będą rąsie w górze trzymać.
Dla mnie ten zapis jest wyjątkowo szkodliwy, bo aby RP podejmowała mądre decyzje to sama musi składać się z mądrych ludzi. Selekcja negatywna zrobiła swoje.

Jeżeli chodzi o projekt to masz tam:
„§ 21a. 1. Uczniowie gimnazjum biorą udział
w realizacji projektu edukacyjnego."

Reszta tutaj:
http://bip.men.gov.pl/images/stories/APsr/ocenianie.pdf
Fajne bzdety.

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-30, 21:50

jinks pisze:Niby podobnie jest z dwoma egzaminami poprawkowymi, który należy się w "wyjątkowych przypadkach"
To teraz już nie w wyjątkowych przypadkach, ale każdemu.

antie

Postautor: antie » 2010-08-30, 22:17

malgala pisze:Przeczytaj nowe rozporządzenie o ocenianiu. Jest w projektach aktów prawnych na bipie MEN, ale jest już podpisane i obowiązuje od 1 września.
Udział w projekcie jest obowiązkowy, będzie odnotowany na świadectwie ukończenia gimnazjum i będzie miał wpływ na ocenę zachowania.

Już przeczytałam, ale jak na razie to dla mnie czarna magia. :?
Mamy bardzo "kreatywnych" urzędasów w MEN. :evil:
Przeczytałam również o dwóch poziomach na egzaminie z języka.

Szkoda, że nie podpisali tych zmian w dn. 31.08. i jeszcze tak, by obowiązywały wstecz :evil:

edzia pisze:
jinks pisze:Niby podobnie jest z dwoma egzaminami poprawkowymi, który należy się w "wyjątkowych przypadkach"
To teraz już nie w wyjątkowych przypadkach, ale każdemu.

Jeszcze lepiej. To teraz uczniowie już w ogóle odpuszczą sobie naukę. :evil:
A jak nauczyciel zbyt gorliwie będzie egzekwował wiedzę, to połowę sierpnia będzie siedział na egzaminach poprawkowych. Chyba wrzucę na luz i będą "puszczać" wszystkich, jak leci. Jak MEN takie łaskawe, to nie mogę być gorsza przecież :devil:

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-30, 22:25

Zmierzamy w stronę systemu egzaminów na koniec roku. Normalnie jak na studiach. Na razie wprowadzono je w szkołach dla dorosłych, a dla młodzieży tylko w razie jednej lub dwóch baniek. Ewolucja jednak idzie w kierunku całkowitej "egzaminalizacji"...

Będziemy mieć sesję w sierpniu...

antie

Postautor: antie » 2010-08-30, 22:31

Witold Telus pisze:Zmierzamy w stronę systemu egzaminów na koniec roku. Normalnie jak na studiach. Na razie wprowadzono je w szkołach dla dorosłych, a dla młodzieży tylko w razie jednej lub dwóch baniek. Ewolucja jednak idzie w kierunku całkowitej "egzaminalizacji"...

Będziemy mieć sesję w sierpniu...

Myślę, że MEN mogłoby od razu zaproponować dla uczniów, którzy nie mają chęci do szkoły chodzić egzaminy eksternistyczne ze wszystkich przedmiotów. A co, stać je na to, nie?
Nauczyciel w SP będą pilnować dzieci w czasie wakacji - takie darmowe kolonie się zrobi, a nauczyciele gimn. i szkół ponadgimn. będą w sierpniu egzaminować. Oczywiście wszytsko w ramach "niby 18 - godzinnego pensum" I nie będą ludziska w końcu narzekać, że nauczyciele to mają dwa miesiące wakacji

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-09-01, 20:45

Ależ już wymyślono takie egzaminy dla "niechętnych szkole". Funkcjonują w ramach systemu egzaminów zewnętrznych CKE.

Informacje o systemie egzaminów eksternistycznych

antie

Postautor: antie » 2010-09-01, 21:31

Ale one chyba obowiązują w przypadku osób dorosłych, a nie uczniów niepełnoletnich objętych obowiązkiem nauki? Popraw mnie, jeśli się mylę.

Ja myślałam raczej o obecnych gimn. i licealistach usilnie "unikających" szkoły :?

Może MEN i dla nich wymyśli jakieś ułatwienia? :roll:

jinks

Ja mam przy okazji takie pytanie

Postautor: jinks » 2010-09-02, 10:05

"rada pedagogiczna może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego
promować do klasy programowo wyższej"
Jak rozumiem: w sytuacji, gdy uczeń chodzi np. do technikum, dostanie z matematyki lufę, wspaniałomyślna RP głosami katechetów i "michałkowców" uczyni ten gest dobroci dla ucznia i promuje go do drugiej klasy. Tam uczeń już totalnie nie daje sobie rady bo jak nie wydolił w klasie pierwszej to wiadomo, że w drugiej ani tyle. Uczeń podejmuje więc decyzję o przeniesieniu do szkoły zawodowej. Znajduje dyrektora, który go przyjmuje i tam znów lufa, np. z języka polskiego.
RP może go ponownie promować czy też nie?
Wg. mnie to nie bardzo.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-09-02, 12:23

"Pełniejszy" cytat brzmi:

Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia szkoły podstawowej i gimnazjum, rada pedagogiczna może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego promować do klasy programowo wyższej ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, pod warunkiem że te obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie ze szkolnym planem nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej.
:wink:

Po drugie, czemu zakładasz, że nauczyciel religii, czy przedmiotu "nie-egzaminacyjnego" nie będzie myślał logicznie, obiektywnie i rzetelnie oceniał sytuację takiego ucznia?

jinks

Postautor: jinks » 2010-09-02, 19:30

vuem pisze:Po drugie, czemu zakładasz, że nauczyciel religii, czy przedmiotu "nie-egzaminacyjnego" nie będzie myślał logicznie, obiektywnie i rzetelnie oceniał sytuację takiego ucznia?

Z doświadczenia. Napatrzyłem się przez ostatnie lata...
Dla mnie ten przepis to dramat, bo w przypadku takiej matematyki, np. w liceach wszyscy przepychani do klasy drugiej mogą mieć bardzo poważne problemy z nawarstwiającymi się zaległościami. Zamiast tracić rok, będą tracili dwa lata...
Efekty tego przepychania widać w gimnazjach.

Wróć do „Prawo oświatowe”