program nauczania, plan wynikowy - jak sobie z nim radzić?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
arsandra
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: program nauczania, plan wynikowy - jak sobie z nim radzić?

Postautor: arsandra » 2010-08-27, 12:13

Bo z natury jestem niespokojna i nadgorliwa:P
Z panią dyrektor miałam póki co 2 spotkania- rozmowę o pracę i następną, że mnie przyjęła i jakie dokumenty muszę złożyć, itp.:)
Radę Pedagogiczną mamy w poniedziałek:)Wtedy udzielą mi niezbędnych informacji:)?

Annamiles
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Annamiles » 2010-08-27, 12:23

No tak, a ja nadal nie wiem co to plan pracy.... Anyone?

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2010-08-27, 12:29

Przepraszam, że kopiuję cytat w ten sposób, ale skopiowałam go sobie i zapisałam na pulpicie, żeby nie szukać:P

Podstawa programowa to bardzo ogólny zarys tego, co należy w danym przedmiosie zrealizować w całym cyklu nauczania.

Plan wynikowy opisuje jakie umiejętności i jaką wiedze będą Twoi uczniowie posiadac po zakończeniu danego roku pracy, czy cyklu nauczania.

Program nauczania i przedmiotowy program nauczania to dla mnie jedno, a ramowy pewnie oznacza w zarysach

Plan pracy może obejmować nie tylko działania dydaktyczne, ale tez wychowawcze, więc dotyczy Twojej całej działalności w szkole, nie tylko pracy z dana klasą/grupą.

Pisze to z pewna niepewnością, bo już dośc dawno odzwyczaiłem sie od tej rozbuchanej papierologii mając szczęście pracować ... dla normalnego dyrektora "

epilot
Przedmiot: Inne

Postautor: epilot » 2010-08-27, 15:12

A masz opiekuna stażu?
Popytaj, napewno coś pomoże.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-27, 16:28

arsandra pisze:Wtedy udzielą mi niezbędnych informacji:)?

Zapewne lub później, gdzieś we wrześniu.

arsandra pisze:ale skopiowałam go sobie i zapisałam na pulpicie, żeby nie szukać:P

Radziłbym zweryfikować to, bo przed papierami uciekam i robię dopiero, gdy zamykają mnie w szkole i mówią, że nie wypuszczą dopóki ich nie uzupełnię. Inaczej mówiąc lekceważę te obowiązki jak tylko mogę, stąd i nie jestem do końca wiarygodny :wink:

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2010-08-27, 17:05

vuem pisze:
arsandra pisze:Wtedy udzielą mi niezbędnych informacji:)?

Zapewne lub później, gdzieś we wrześniu.

arsandra pisze:ale skopiowałam go sobie i zapisałam na pulpicie, żeby nie szukać:P

Radziłbym zweryfikować to, bo przed papierami uciekam i robię dopiero, gdy zamykają mnie w szkole i mówią, że nie wypuszczą dopóki ich nie uzupełnię. Inaczej mówiąc lekceważę te obowiązki jak tylko mogę, stąd i nie jestem do końca wiarygodny :wink:

póki co nie mam u kogo zweryfikować, więc trzymam sobie na pulpicie;)

gorzkaczekolada

plan dydaktyczny do podręcznika

Postautor: gorzkaczekolada » 2010-09-03, 18:31

Witam Wszystkich,

jestem nauczycielem stażystą i dopiero odnajduję się w nowym środowisku.
Niestety moje nowe "koleżanki z pracy" nie przekonały sie jeszcze do mnie więc muszę radzić sobie sama.

Dzisiaj jedna z nich powiedziała że muszę przygotować "plan dydaktyczny" do jednego z podręczników, które będą miały 1 klasy. Dowiedziałam się że mam szukać na stronie internetowej podręcznika. Ale że to ma być inne, bo w internecie jest bardzo długie.

Wiem, że trzeba to oddać chyba do 10 września do sekretariatu.
Czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć jak się do tego zabrać, co tam ma być, czy można gdzieś znaleźć przykładowy taki plan. Jak się do tego zabrać?

Nie wiem zupełnie co mam zrobić, a wiem, że muszę. Dziękuje i pozdrawiam!

gorzkaczekolada

Postautor: gorzkaczekolada » 2010-09-03, 18:58

Czy to co ja mam napisać i oddać to w ogóle nazywa się planem dydaktycznym? Może coś pomyliłam!
Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-09-03, 19:53

gorzkaczekolada, nie pomyliłaś się - pojawiają się pojęcia plan dydaktyczny, plan wynikowy

gorzkaczekolada

Postautor: gorzkaczekolada » 2010-09-03, 20:22

dzięki renati!
czy to oznacza że plan wynikowy i plan dydaktyczny to jedno i to samo?[/b]

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-09-03, 21:10

Jak przyszłam do szkoły to przygotowywaliśmy plan wynikowy. Potem któregoś roku (jakieś 2 lata) pani dyrektor poinformowała że będziemy ten sam dokument nazywać plan dydaktyczny :roll:

gorzkaczekolada

Postautor: gorzkaczekolada » 2010-09-03, 21:26

No dobrze, znalazłam plan wynikowy znany również dydaktycznym do mojego podręcznika, na stronie internetowej ma 30 stron, a ja mam go skrócić.
Chodzi o to, żeby wypisać unity z podręcznika i jakie zagadnienia (ze słownictwa, z gramatyki) są tam omawiane? Tylko o to chodzi?
Powinnam to napisać komputerowo. Czy będę mogła nanieść informacje takie jak nazwiska nauczycielek które "idą" tym planem (jest ich kilka0 długopisem?

gorzkaczekolada

Postautor: gorzkaczekolada » 2010-09-04, 07:20

Mam jeszcze jedno pytanie:
jak piszę plan wynikowy/dydaktyczny to muszę podać nazwę, numer programu (to cos tam DKOS czy jakoś). Musze też wpisać tą nazwę do dziennika.

Co się wpisuje w planie jeśli ma się zamiar w ciągu roku szkolnego dokończyć jeden podręcznik i zacząć inny (inny poziom i wydawnictwo)? Jak to praktycznie rozegrać? Czy wtedy są dwa programy? Jak to rozłożyć w tym planie?

antie

Postautor: antie » 2010-09-04, 09:25

gorzkaczekolada pisze:No dobrze, znalazłam plan wynikowy znany również dydaktycznym do mojego podręcznika, na stronie internetowej ma 30 stron, a ja mam go skrócić.
Chodzi o to, żeby wypisać unity z podręcznika i jakie zagadnienia (ze słownictwa, z gramatyki) są tam omawiane? Tylko o to chodzi?
Powinnam to napisać komputerowo. Czy będę mogła nanieść informacje takie jak nazwiska nauczycielek które "idą" tym planem (jest ich kilka0 długopisem?

Skopiuj ten plan dydaktyczny, czy tam wynikowy, wytnij co Twoim zdaniem niepotrzebne, dopisz stronę tytułową, na której umieścisz nazwę programu, tytuł podręcznika i klasy w których ten plan będzie realizowany i co tam jeszcze Twoja dyrekcja wymaga - godzina czasu i gotowe. Nie zawracaj sobie tym zbytnio głowy, bo to i tak tylko na potrzeby dyrekcji, nikt tego nie czyta, ani z tego za bardzo nie korzysta. Nawiasem mówiąc ilość niepotrzebnych papierzysk wymaganych od nas naprawdę przekracza zdrowy rozsądek i jakby się człowiek tym za bardzo przejmował, to by chyba w szpitalu psychiatrycznym wylądował. Tym bardziej, ze co roku chcą czegoś "niby" innego - a okazuje się najczęściej, że chodzi tylko o nazwę :roll:

gorzkaczekolada pisze:Mam jeszcze jedno pytanie:
jak piszę plan wynikowy/dydaktyczny to muszę podać nazwę, numer programu (to cos tam DKOS czy jakoś). Musze też wpisać tą nazwę do dziennika.

Co się wpisuje w planie jeśli ma się zamiar w ciągu roku szkolnego dokończyć jeden podręcznik i zacząć inny (inny poziom i wydawnictwo)? Jak to praktycznie rozegrać? Czy wtedy są dwa programy? Jak to rozłożyć w tym planie?

Do dziennika musisz wpisać chyba numer dopuszczenia do szkolnego zestawu programów - przynajmniej tak jest u nas. Listę taka przygotowuje dyrekcja w oparciu o informacje zespołów przedmiotowych, odpowiedzialnych za wybór programów i podręczników. Zapytaj najlepiej koleżanki lub dyrekcję.
Natomiast nazwę i numer programu, oraz numer dopuszczenia podręcznika do uzytku szkolnego umieszczasz na str. tytułowej planu wynikowego, dydaktycznego, czy rozkładu materiału - w zależności od tego, czego od was wymagają. :wink:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-09-04, 12:31

A czemu za długi? Tylko 30 stron. Komu to przeszkadza? Twojej starszej koleżance? Dyrekcji?

Nie baw się w modyfikowanie. Oddawaj jak jest, szkoda Twojego czasu.

Wróć do „Języki obce”