Nauczyciele stażyści (i nie tylko) z j. angielskiego

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

benia8686
Kto: student

Nauczyciele stażyści (i nie tylko) z j. angielskiego

Postautor: benia8686 » 2010-10-20, 13:08

Witam,

mam pytanie do nauczycieli stażystów z j. angielskiego, lub tych, którzy taki staż już odbyli: co robicie (robiliście), poza prowadzeniem lekcji oczywiście, w ramach swojej aktywności na stopień n.kontraktowego??

Wiem, że trzeba się wykazać, dać z siebie trochę więcej. Jestem przypisana już do jednej akademii (ale to dopiero na przyszłość) i zamierzam oczywiście coś fajnego przygotować.
Z uczniami na kółku startujemy z gazetką. Kilka uczennic próbowało ostatnio swoich sił
w konkursie kuratoryjnym. Z takich rzeczy poza językowych, ktoś doradził mi, żeby się trochę "ponarzucać": popilnować dzieci na dyskotece szkolnej, czy na wycieczce. Nie mam nic przeciwko temu, ale w szkole jestem tylko 2 razy w tyg. wiec nie mam kiedy jakoś "wsiąknąć" w tamtejsze środowisko. Nauczyciele owszem są bardzo mili, ale jeśli chodzi
o organizację czegoś, to wolą to robić w starym sprawdzonym gronie, czyli między sobą.

Ale wracając do spraw językowych: czy organizujecie jakieś konkursy z nagrodami dla uczniów?? Czy możne jeszcze coś innego?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: Nauczyciele stażyści (i nie tylko) z j. angielskiego

Postautor: Jolly Roger » 2010-10-23, 09:28

a co napisałaś w planie? Co radzi opiekun stażu? Czy dyrekcja miała uwagi odbierając plan stażu?

Ja bym nie przesadzał z tą aktywnością. Stażysta zaczyna pracę i ma posmakować pracy w szkole w różnych sferach, ale to jeszcze nie czas, żeby tworzyć konkursy.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

benia8686
Kto: student

Postautor: benia8686 » 2010-10-23, 09:56

Jolly Roger pisze:a co napisałaś w planie? Co radzi opiekun stażu? Czy dyrekcja miała uwagi odbierając plan stażu?

W planie napisałam to, co przeważnie się pisze w takim dokumencie czyli poznanie zasad panujących w szkole, zapoznanie się z jej pracą, udział w jakichś formach doszkalających (na jednym już byłam, takim organizowanym przez wydawnictwo), czytanie literatury metodycznej, działalność uczniów w ramach kółka j. angielskiego.

Dyrekcja nie zgłaszała mi żadnych uwag co do tego planu, ogólnie nie jest czepialska (odpukać). A opiekun stażu: osoba bardzo miła i pomocna jeśli chodzi o bieżące pytania odnośnie lekcji, czy oceniania, ale na tym koniec.

Też uważam, że przede wszystkim powinnam skupić się na posmakowaniu pracy, ale czy to będzie dobrze o mnie świadczyło, jeśli ograniczę się tylko do tego??

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-10-30, 09:09

Owszem posmakowanie nie ogranicza się do prowadzenia zajęć dydaktycznych i o "12ej" podwijasz kiecę i lecę.

Zaproponuj ciekawe rozwiązania w prowadzeniu lekcji. Jakąś innowacyjna oferte na godzinę karcianą. Podepnij sie do którejś grupy organizującej akademię. Raczej powinni przyjąć młodego, by robił za "woła roboczego"

Popytaj czy któraś z organizacji w szkole nie potrzebuje wsparcia. Może SU, może jest Caritas, Klub Europejski. Możesz poszukać także jakiejś niszy dla siebie. Najlepiej robić to co lubisz i widzisz, ze możesz zaoferować coś nowego, ale to ma być 1-2 formy aktywności. Nie łap zbyt wielu srok.
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Wróć do „Nauczyciel stażysta”