ocena niedostateczna a nieobecność na zapowiedzianym sprawdz

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: ocena niedostateczna a nieobecność na zapowiedzianym sprawdz

Postautor: haLayla » 2010-11-27, 19:43

Cierpiał ostry ból brzucha i nie poszedł do lekarza. A potem, jak ręką odjął ból ów mu przeszedł. Bujać to my, ale nie nas.
<3

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-11-27, 20:08

Andulencja pisze:Większość komentujących założyła, że
- nie mógł się rozchorować (przecież miał test!)
- na pewno nie nauczył się i symulował,
- na podstawie nieobecności na zapowiedzianym sprawdzianie nauczyciel rozpoznał, że uczeń nie ma wiedzy, bo przecież wg nauczyciela nieobecność na zapowiedzianym sprawdzianie = niewiedza.

I okazuje się, że intuicja pedagogiczna nie zawiodła.

Andulencja, a zwróciłaś na to uwagę
Kłóciłem się z babą i pozwoliła mi poprawić

Tym postem sam udowodnił, że to leser, cwaniaczek i i zachowuje się w chamski sposób.
Gdyby faktycznie był do sprawdzianu przygotowany, gdyby ta nieobecność spowodowana była rzeczywistym bólem brzucha, to spokojne swoją nieobecność by wytłumaczył.
Niedyspozycja każdemu może się przytrafić i nauczyciel, nawet bez potwierdzenia lekarskiego, to zrozumie. Daję sobie jednak głowę uciąć, że to nie była pierwsza taka jednodniowa nieobecność na zapowiedzianym sprawdzianie lub powtórce.

koma

Postautor: koma » 2010-11-27, 20:09

Sześć stron dyskusji - a przecież sprawa jest prosta. Tu nie ma co kombinować jak koń pod górę, aby uzasadnić, że nauczyciel miał prawo postawić ocenę.

NIE MIAŁ prawa postawić oceny ndstz klasówki i nie miał podstaw, aby kazać tę ocenę poprawiać.
Doświadczenie nauczycielskie pozwoliło mu stwierdzić, ze uczeń nie umiał???
Chyba nie umiał, ale pewności nie ma. Żadnej!
To nieprawda, że nie ma przepisu. Jest WSO, zwykle też PSO. Ocenianie to wydawanie sądu o wiedzy i umiejętnościach przy pomocy ustalonych narzędzi - prace pisemne, odpowiedzi ustne, działanie praktyczne.
Jeżeli koniecznie chciał zaakcentować, że wie o bumelce - mógł co najwyżej postawić ndst za stosunek do obowiązków i postawę wobec przedmiotu, bo taka możliwość też jest. Ale nie za wiedzę.
Oczywiście jeżeli to potrafi umotywować.
ZAWSZE powinien potrafić. I to nie intuicją czy "już ja cię znam, leniu".
Nauczyciel - mimo całej swojej autonomiczności - nie może mówić" tak bo tak", "nie bo nie".

Ja robię tak, jak napisałam wiele postów wcześniej - i moi uczniowie dobrze o tym wiedzą.
Piszą pierwszego dnia po powrocie do szkoły. Najczęściej zaraz z rana...
Chyba im nie warto bumelować... ;D

katty
Przedmiot: Język angielski

Postautor: katty » 2010-11-27, 20:47

Koma, wyobraź sobie taką sytuację: wzywasz ucznia do odpowiedzi a on zamiast przyjść do odpowiedzi wychodzi z sali i już na lekcję nie wraca. Rozumiem, że w takiej sytuacji nie wolno Ci postawić jedynki z odpowiedzi, ponieważ uczeń nie miał okazji zaprezentować wiedzy ze względu na nieobecność?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-11-27, 22:14

malgala pisze:Tym postem sam udowodnił, że to leser, cwaniaczek i i zachowuje się w chamski sposób.

No coś udowodnił, ale dopiero późniejszym postem, nie pierwszym, a dyskusja, jak zwykle, wykraczała poza ramy pierwszego postu.

koma

Postautor: koma » 2010-11-27, 22:28

katty pisze:Koma, wyobraź sobie taką sytuację: wzywasz ucznia do odpowiedzi a on zamiast przyjść do odpowiedzi wychodzi z sali i już na lekcję nie wraca. Rozumiem, że w takiej sytuacji nie wolno Ci postawić jedynki z odpowiedzi, ponieważ uczeń nie miał okazji zaprezentować wiedzy ze względu na nieobecność?

To jest zupełnie inna sprawa - uczeń został poddany ocenie wiedzy. A że nie skorzystał...

koma

Postautor: koma » 2010-11-27, 22:30

miwues pisze:Ocena jest zawsze subiektywna.

Oczywiście, że ocena jest subiektywna. To nuie materiał na spodnie, który można wymierzyc z dużą dokładnoscią.
Należny jednak go mierzyć odpowiednią miarą, a nie na oko.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-11-27, 22:31

KubusiekV01 pisze:Ale chcę ,żeby nauczyciel miał jakieś konsekwencje za wstawianie pał " dla jaj"

A to 4 post w temacie i autora wątku drugi.
Dyskusja jeszcze się wtedy nie rozwinęła.
Czy ten post nie pozwala już wyciągnąć pewnych wniosków?

Przytoczę dalej
KubusiekV01 pisze:Dzisiaj dowiedziałem się , że pod moją całodniową nieocbecność dostałem "1" ze sprawdzianu chociaż mnie NIE BYŁO i mam usprawiedliwienie od rodzica( dam na l.wychowawczej).
KubusiekV01 pisze:Ale chcę ,żeby nauczyciel miał jakieś konsekwencje za wstawianie pał " dla jaj"

i dalej
KubusiekV01 pisze:Z przekazu kolegi dowiedziałem się, że mogę poprawić tą ocenę

Czy jest tu gdzieś napisane, że uczeń dowiedział się od nauczyciela, że ma 1 ze sprawdzianu? Nie, przytacza tylko to, czego dowiedział się od kolegów.
Czy rozmawiał z nauczycielem na temat swojej nieobecności na sprawdzianie i oceny niedostatecznej?
Nie, przecież ma od rodziców "usprawiedliwieni", które pokaże wychowawcy na godzinie wychowawczej. Przed nauczycielem usprawiedliwiać się nie musi.
I w końcu czemu obrońcy tak niesprawiedliwie potraktowanego ucznia popełniają ten sam błąd co on?
Czemu, znając tylko zdanie "pokrzywdzonego" powtarzają za nim, że to niedostateczny ze sprawdzianu? A może to niedostateczny za stosunek do obowiązków, do przedmiotu?
Uczeń też tego nie wie, bo przecież z nauczycielem nie rozmawiał.

koma

Postautor: koma » 2010-11-27, 23:03

miwues pisze:Jeżeli nie przyjdzie bez usprawiedliwienia, to znaczy, że odmówił odpowiedzi.

Zrozumiałam, że usprawiedliwił chorobą. Być może skłamał, ale na to nie mam dowodu. Domyślam się tylko.

katty

Postautor: katty » 2010-11-28, 09:04

katty napisał/a:
Koma, wyobraź sobie taką sytuację: wzywasz ucznia do odpowiedzi a on zamiast przyjść do odpowiedzi wychodzi z sali i już na lekcję nie wraca. Rozumiem, że w takiej sytuacji nie wolno Ci postawić jedynki z odpowiedzi, ponieważ uczeń nie miał okazji zaprezentować wiedzy ze względu na nieobecność?

To jest zupełnie inna sprawa - uczeń został poddany ocenie wiedzy. A że nie skorzystał...

Wprawdzie autor wątku byl nieobecny cały dzień, ale dawno odeszliśmy już od rozważań nad tym przypadkiem i zastanawiamy się ogólnie nad problemem wystawienia oceny niedostatecznej za nieobecność na sprawdzianie. Powiedz mi zatem, czy nie widzisz analogii między powyższym przypadkiem a sytuacją, w której uczeń jest obecny w szkole i nie przychodzi tylko na lekcję, na której jest sprawdzian?

Awatar użytkownika
Vasir
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Vasir » 2011-01-16, 19:07

Ja osobiście uważam, że uczniowi nie powinno stawiać się jedynki za nieobecność na sprawdzianie.

Jakakolwiek by to była nieobecność, nienapisanie takiego sprawdzianu skutkuje niezaliczeniem danej partii materiału,a co za tym idzie obniżeniem oceny.

U nas w szkole, nieobecność jest zaznaczana standardowo poprzez wpisanie "nb", uczeń ma obowiązek taką ocenę poprawić w terminie dwóch tygodni - czyli tak samo jakby dostał z tego sprawdzianu jedynkę. Ciężko powiedzieć czy jest to sprawiedliwe wobec innych uczniów.

Drugie tym razem nie pisane prawo w mojej szkole, to to że przy dwóch takich sprawdzianach których uczeń nie zaliczy, nauczyciele wystawiają jedynkę. Bierze się to z WSO naszej szkoły gdzie jest jasno napisane, że uczeń na ocenę dopuszczającą musi w minimalnym stopniu zaliczyć większą część materiału.

Uczeń ma obowiązek napisać wszystkie prace pisemne z danego przedmiotu. W przypadku nieobecności ucznia na lekcji, na której pisane były prace kontrolne, uczeń ma obowiązek napisać pracę pisemną w terminie i formie uzgodnionej z nauczycielem.

Jeżeli uczeń natomiast, ucieka z lekcji (pojedyńczej) skutkuje to automatyczną jedynką, adnotacją w obecnościach jako "ucieczka", a z tym już wychowawca i dyrekcja - pierwsza sytuacja nagana wychowawcy, następnie dyrektora potem do widzenia . Według naszego statu nauczyciel ma do wystawienia takiej jedynki pełne prawo.

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-01-16, 19:35

Pierwszy cytat, to moje zdanie. Drugi jak jest w mojej szkole.

Moje zdanie wynika może z tego, że zdarzenia losowe się zdarzają, uczeń też ma swoje prywatne życie, czasem większe problemy niż sprawdzian i nie zawsze może na ten sprawdzian nauczyć. Oczywiście uciekać nie powinien, bo tak naprawdę wystarczyłoby dogadać się z nauczycielem.

Faktycznie ucieczka przed sprawdzianem nie jest fer w stosunku do innych, ale nauczyciel powinien też brać pod uwagę, że uczeń z jakiegoś powodu się nie nauczył, a tej oceny dostać nie chciał. Lepiej tej jedynki nie postawić, a przekazać sprawę wychowawcy.

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-01-16, 20:06

Trafne przykłady. Na nauczyciela się nie nadaję to fakt, jestem zbyt ugodowy ale chciałbym spróbować.

Moje zdanie podtrzymuje, nie wiem w jakiej szkole uczysz, ale ja patrze z perspektywy technikum/liceum/szkół zawodowych i konkretnych przykładów.

Przykładem może być np. chłopak z mojej klasy który uczył się dobrze. Na początku tego roku szkolnego zmarł mu ojciec i nagle przestał praktycznie uczęszczać do szkoły, omijać wszelki sprawdziany i nadużywać używek. To jest przykładowy wypadek losowy, gdzie chłopak się załamał, ale czy jest to jego wina? Jest w klasie maturalnej i osobiście uważam, że stawianie jedynek będzie jeszcze bardziej krzywdzące, a nie dopuszczenie do matury (co mu grozi) zniszczeniem życia jeszcze bardziej. Takimi sprawami powinien zajmować się wychowawca i psycholog.

Kolejna rzecz, to to, że część uczniów np. w mojej klasie w czasie wolnym i/lub w weekendy pracuje z różnych powodów i po prostu czasem nie mają czasu nauczyć się na ileś sprawdzianów w jednym tygodniu.

Nie popieram w żadnym wypadku ucieczek, bo to żadne wyjście, ale nauczyciel musi takie rzeczy konsultować z wychowawcą. Uważam to też, za głupotę ze strony ucznia bo dostanie jedynki ze sprawdzianu to nie koniec świata, a z reguły wystarczy porozmawiać z danym nauczycielem i umówić się na kolejny termin.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-16, 20:46

miwues, co rozumiesz przez sprawiedliwość społeczną? Pytam z ciekawości, bo stykam się z tym terminem w mediach, w rozmowach i zastanawia mnie, czym się różni zwykła sprawiedliwość od sprawiedliwości społecznej.
<3

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-01-16, 20:46

Tak, masz rację w wielu kwestiach. Co do sprawiedliwości, to takowej według mnie nie ma.

Moje zdanie jest takie, że do matury ucznia powinno się przeciągnąć, nie dając mu się po prostu prześlizgnąć, ale zainteresowaniem sprawą. Tak naprawdę, matura jest ogólnie głupim pomysłem w tym wieku, bo większość maturzystów tak naprawdę nie wie co chce w tym życiu robić. To troszkę tak jak z wyborem szkoły pogimnazjalnej, część wybierze LO bo nie wie co ze sobą zrobić, a część technika gdzie już będzie jakoś nakierowany na konkretny zawód. Ale to nie o tym temat.

Może źle się wyraziłem, ale moją puentą jest zapoznanie się najpierw z powodem dla którego uczeń unika tych sprawdzianów bądź przekazanie sprawy wychowawcy,a potem stawianie jedynek.

Wróć do „Szkolna codzienność”