ocena ndst za niby "sciąganie"

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

grander116
Kto: uczeń
Przedmiot: Fizyka

ocena ndst za niby "sciąganie"

Postautor: grander116 » 2011-01-18, 18:36

Witam. Mam na imie Sebastian, chodze do 2 klasy gimnazjum. Opisze wam moją sytuacje co do oceny niedostatecznej wystawionej na 1 semetr z chemi.
pare dni temu dostalem karteczke z zagrozeniami, i zdziwilem sie bo zobaczylem ze jest tam tez chemia, wypisane oceny na karteczce z chemi to: 1,1,2 z tego wynika ze owszem wychodzi mi jedynka na semestr, ale bylem pewny ze powinienem miec tam rownierz ocene dostateczna lub dobra z pracy klasowej ktora napisalem 2 tygodnie po zapowiedzeniu jej.
chemie mam tylko raz w tygodniu, w dniu pracy klasowej nie bylo mnie w szkole z powodu choroby, na drugi tydzien na chemi bylem porozmawiac z nauczycielem co do tego sprawdzianu, powiedzial ze mam go napisac za tydzien bo dzisiaj jest poprawa wlasnie z tej pracy klasowej (nie poprawa oceny, tylko poprawienie i przepisanie błędow ktore popełnilismy na sprawdzianie) , wiec w sumie napisalem go 2 tyg po zapowiedzeniu spr.
Mozna powiedziec ze nie nauczylem sie na ten sprawdzian sam, poniewaz pozyczylem zeszyt od kolegi wlasnie z tą poprawa sprawdzianu, jakby to powiedziec wykułem sie na pamiec pytan i odpowiedzi z tej pracy klasowej. (z chemi praca klasowa zawsze jest rodzajem testu (a,b,c,d). Nadszedl dzien sprawdzianu, pisalem go z bodajże 4-5 osobami ktore rownierz w zapowiedziany dzien pracy klasowej nie byli w szkole. u jednego z kolegow nauczyciel znalazl sciage, od razu bez wachania zabrał mu sprawdzial i wystawil ocene niedostateczna, ja przed tą akcją zdarzylem oddac moj spr. Mysle ze powinienem otrzymac ocene conajmniej dostateczną poniewaz nie wszystkich zadan wykułem sie na pamiec ale 70 % mysle ze bylo wykonanych poprawnie. W nastepny tydzien (rownierz w dzien lekcji chemi), niestety znów nie bylo mnie w szkole, potem zapomnialem o tym spr totalnie, dopiero przypomnialem sobie te pare dni temu gdy dostalem kartke z ocenami.
Wiec dzis poszedlem do nauczyciela od chemi pytajac sie go dlaczego nie mam oceny z pracy klasowej z kwasów (ten w ktorym wykułem te odpowiedzi). Pan od chemi odpowiedzial ze za tą ocene jest jedynka, poniewaz sciągalem i jedynyą opcją poprawy jest poprawa całego semestru. Nauczyciel jak sam twierdzi jest pewny tego ze sciągalem dlatego ze kolega ktory w ten sam dzien sciągal i został na tym przyłapany miał karteczke z samymi odpowiedziami, i mam prawie identycznie odpowiedzi jak na tej karteczce ktora nauczyciel zabrał koledze. Wiem ze ja również nie postąpiłem sprawiedliwie ponieważ wykułem sie samych odpowiedzi, ale moim zdaniem powinienem dostac tą ocene na ktora napisalem sprawdzian. Chcialem isc jutro do Dyrektora i zapytac sie czy nauczyciel od chemi ma takie prawo i wogole, ale chce rowniez zapytac sie was o waszą opinie bo nie mam zielonego pojecia czy miał do tego prawo czy nie, przez tą ocene została mi wystawiona ocena niedostateczna na poł rocze. Prosze o odpowiedzi ; )
pozdrawiam

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: ocena ndst za niby "sciąganie"

Postautor: haLayla » 2011-01-18, 19:25

Niektórzy ulegają chyba iluzji, że to forum to coś w rodzaju biura podawczego Naczelnego Sądu Belfrowskiego.
<3

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-18, 21:24

grander116 pisze:Prosze o odpowiedzi ; )

Bierz się do roboty i w drugim semestrze popraw. Nie kombinuj, naucz się tego minimum - to chyba nie jest ponad Twoje siły, co?

Chemię pewnie traktujesz jak niepotrzebny, idiotyczny przedmiot, którego uczyć Ci się każą idioci, ale weź pod uwagę, że jest obowiązkowym z mocy prawa i jak nakaz jazdy prawa stroną jezdni musisz i tego nakazu przestrzegać.

Trzymam kciuki :D

PS. Lufa otrzymana teraz tragedią nie jest. "Wykombinowanie" dopa spokoju ducha Ci i tak by nie zapewniło i nie zwalniało z obowiązku wywiązania się z narzuconych wymagań.

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-18, 21:35

vuem pisze:"Wykombinowanie" dopa spokoju ducha Ci i tak by nie zapewniło
Myślę, że kombinatorowi nie chodzi o spokój ducha. ;)
grander116 pisze:Nauczyciel jak sam twierdzi jest pewny tego ze sciągalem dlatego ze kolega ktory w ten sam dzien sciągal i został na tym przyłapany miał karteczke z samymi odpowiedziami, i mam prawie identycznie odpowiedzi jak na tej karteczce ktora nauczyciel zabrał koledze.
A pomyślałeś, dlaczego tak pomyślał? Dlaczego o którejś solidnej osobie z klasy, która miała też poprawne odpowiedzi, tak nie pomyślał?
grander116 pisze:Chcialem isc jutro do Dyrektora i zapytac sie czy nauczyciel od chemi ma takie prawo
Ma prawo.
grander116 pisze:Pan od chemi odpowiedzial ze za tą ocene jest jedynka, poniewaz sciągalem i jedynyą opcją poprawy jest poprawa całego semestru.
Skoro uważasz, że umiesz na dopuszczający, to nie krępuj się, popraw cały semestr.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-19, 08:25

edzia pisze:Myślę, że kombinatorowi nie chodzi o spokój ducha. ;)

Skrót myślowy, czy tam inne nadużycie semantyczne - miałem oczywiście na myśli "marzenie Grandera" , czyli zestaw dop + zero konieczności zaliczania czegokolwiek, kiedykolwiek. :wink:

Wróć do „Kącik uczniowski”