Jak szukać pracy?

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Roxi

Re: Jak szukać pracy?

Postautor: Roxi » 2010-05-18, 17:29

Iskierko,nie poddawaj sie!:) Duzo zalezy w duzej mierze od szczescia.Ja prace w szkole znalazlam przez przypadek.Poprostu wysylalam Cv do wszystkich isteniejacych szkol w moich miescie i w koncu z jednej zadzwoniono do mnie i tak oto ucze niemieckiego.Musisz codziennie sledzic strone Urzedu Pracy,Kuratorium i wszystkich portali ziwzanych z praca..na pewno w koncu cos sie trafi..Przeciez co roku ktos odchodzi na emeryture lub na urlop :wink:

Iskierka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: Iskierka » 2010-05-19, 20:10

Dzięki Roxi za dodanie otuchy! :wink:
Wszystkie strony pinie śledzę i właśnie dzisiaj zobaczyłam ogłoszenie o naborze na n-la jęz. niem. w moim mieście- ale się ucieszyłam! :lol: Co prawda jest to "tylko" pół etatu, ale jak dla mnie to na początek dobre i to. A już zaczełam tracić nadzieję, że nic się nie znajdzie. Muszę złożyć u nich dokumenty i... czekać aż mnie zaproszą na rozmowę.
Pozdrawiam!

Imć Profesór
Przedmiot: Historia

Postautor: Imć Profesór » 2010-05-19, 22:48

Witam!

Znaleźć pracę jako nauczyciel nie jest łatwo, co w szczególności boli tych, którzy pokochali ten zawód. Ale czego się nie robi, żeby choć kilka miesięcy pouczyć :D Jakoś w grudniu poświęciłem kilka dni na rozniesienie CV po szkołach ponadgimnazjalnych i gimnazjach. Wpierw sporządziłem sobie listę placówek, co nie było trudne - strony o oświacie się kłaniały. Następnie ułożyłem sobie wycieczki, czyli które szkoły jakiego dnia odwiedzę. Zanim udałem się w podróż wydrukowałem ok. 120 CV (moja biedna drukarka). I nie ostała się szkoła, abym do niej nie zapukał. Wyruszyłem także w okolice. A pamiętać należy, że ja z miasta Łodzi :D

Ps. Na kilku stronach wcześniej pojawił się tekst człowieka, który pomieszkuje w Poznaniu i nie wyobrażał/a sobie, aby obejść wszystkie szkoły. To jest możliwe. Dzięki temu pracuję. Pół etatu, ale nie od razu Kraków zbudowano.

Iskierka

Postautor: Iskierka » 2010-05-27, 15:42

Hej!
A jednak nie jest tak źle... :) Jak co roku nie było praktycznie żadnego zapotrzebowania na n-la jęz. niem. w moim mieście, tak teraz w ciągu ostatniego tygodnia znalazłam na stronie Urzędu Miasta aż(!) 2 ogłoszenia (podstawówka i gimnazjum) :lol: - oczywiście natychmiast tam pojechałam, złożyłam swoje cv, list motywacyjny i inne wymagane dokumenty i... teraz pozostaje mi czekać, aż mnie zaproszą na rozmowę. A na dodatek (jakby tego szczęścia na raz było za mało), zadzwoniła do mnie dyrektorka pewnego gimnazjum (do którego wysłałam swoje podanie) i też zaprosiła mnie na rozmowę- na jutro! :lol: Bardzo się cieszę, bo skoro sama do mnie zadzwoniła, to znaczy, że mam jakieś szansę! Mam nadzieję, że z tego coś bardzo pozytywnego wyniknie... :D :D :D

Trzymajcie za mnie kciuki!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-05-27, 15:47

Iskierka, gratuluję i życzę jak najrychlejszego przyjęcia do pracy :) Trzymam za Ciebie kciuki i paluchy! :)
<3

agnieszka_w

Postautor: agnieszka_w » 2010-08-11, 12:11

Widzę, że w przerwie wakacyjnej wątek troszkę przycichł, a ja mam pytanie odnośnie samej rozmowy kwalifikacyjnej. O co pytają dyrektorzy podczas takowej rozmowy? Może to głupie pytanie, ale chciałabym się wcześniej do niej przygotować. Widzę, że wielu z Was dopiero zaczyna pracę w szkole, więc jesteście na bieżąco. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

agnieszka_w

Postautor: agnieszka_w » 2010-08-11, 19:53

Dziękuję renati za odpowiedź.

00kasia00
Przedmiot: Język angielski

Postautor: 00kasia00 » 2010-09-03, 11:02

Witam,
I ja dołączam do grona szukających wymarzonej pracy w szkole. Minionych wakacji minęły 3 lata jak szukam pracy - jeżdżę po szkołach z podaniami, dzwonię, wysyłam CV pocztą oraz mailem, śledzę wszystkie możliwe strony z ogłoszeniami w Internecie i... wielkie NIC! Czuję, że opuściły mnie już siły, tracę nadzieję na lepsze jutro :( W moich okolicach liczą się znajomości, albo 1 nauczyciel jest zatrudniony na co najmniej 1,5 etatu w jednej szkole, także często tacy pracują w dwóch szkołach gromadząc godziny prawie 2 etatów. Nikt inny nie ma szans się załapać... Ciągle tylko słyszę: "Nie ma wolnych etatów", albo jak dzwonię w odpowiedzi na ogłoszenie: "Ogłoszenie nieaktualne, już został ktoś przyjęty". W tym roku zaczęłam odpowiadać na ogłoszenia ze szkół oddalonych ode mnie nawet o 90km (z myślą o tym, że może by skumulować tygodniowe godziny na np.3dni w tygodniu i nocować gdzieś na miejscu). Wynik: 0.
Od wiosny znów rozpoczęcie poszukiwań, ale ja już zwątpiłam... mam kwalifikacje do nauczania w kl.I-III oraz w przedszkolu, mgr filologii angielskiej i nikt mnie nie chce :cry: W wakacje postanowiłam dalej się kształcić, zapisałam się na oligofrenopedagogikę, ale dziś nie mam już sił, ani motywacji, żeby kolejne lata poświęcić na naukę po to, żeby wszystkie dyplomy i dokumenty schować sobie do szuflady, bo nikogo nie interesują. Pracuję co prawda w szkole językowej, ale jest to prywatna firma, która oferuje mi jedynie umowę o dzieło, i tak od 3 lat... Coś sobie zarabiam, ale jest to jedynie tymczasowe rozwiązanie, bez perspektyw na przyszłość, bez możliwości awansu zawodowego, ubezpieczenia itd.
Zazdroszczę tym, którym się udało, choć nikt im w tym nie "pomógł", GRATULUJĘ:)

tasha11
Przedmiot: Język angielski

Postautor: tasha11 » 2011-01-20, 13:35

Mam pytanie w zwiazku z poszukiwaniem pracy. Czy wpisywac do CV kursy i wyklady metodyczne wydawnictw (poszukuje pracy jako nauczycielka jez angielskiego, moje doswiadczenie to praktyki studenckie i praca w szkole jezykowej)? Co pewien czas Oxford, Macmillan i inne wydawnictwa organizuja takowe, polaczone z promocja swoich nowych podrecznikow. Pamietam, ze na studiach mowiono nam ze certyfikaty jakie dostaje kazdy uczestnik, mozna wpisac do CV, jednak nie wydaje mi sie to az takim wielkim osiagnieciem zeby wpisywac to do CV. Co myslicie? :D

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-01-20, 14:02

tasha11 pisze:Co myslicie?

Myślę, że warto wpisać.

paprotka
Przedmiot: Język polski

Postautor: paprotka » 2011-01-24, 14:29

Wpisywałabym. To dowód na to, ze nie osiadasz na laurach, że choćby w ten sposób zdobywasz nową wiedzę. Rozwijasz swoje umiejętności.

kasiawrzecionek@wp.pl
Kto: student

Postautor: kasiawrzecionek@wp.pl » 2011-02-11, 21:20

Cześć
Mam nadzieje ze ktoś mi pomoże.
Nie wiem bowiem co zrobic i jak to wszystko zalatwic, w tym roku w czerwcu koncze licencjat z wczesnoszkolnej z oligo, chcialabym zaczac szkac pracy kolo marca kwietnia gdyz slyszalam ze to najodpowiedniejszy czas, tylko jak mam to zrobic skoro nie mam jeszcze dyplomu i sie nawet nie obronilam , czy wskazane byloby jakies zaswiadczenie z uczelni? Jesli tak to jakie ze co studjuje to troche bez sensu ale nie chce czekac kolejny rok na szukanie pracy,,,
prosze o odp

kasiawrzecionek@wp.pl
Kto: student

Postautor: kasiawrzecionek@wp.pl » 2011-02-11, 21:28

:crazy:

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2011-02-13, 15:02

Ja kończyłam studia w czerwcu, a mimo to już od marca szukałam pracy. Wysyłając CV, głównie mailem, pisałam, że w tym roku ukończę studia. Teraz uczelnia może Ci dać jedynie zaświadczenie, że jesteś studentką...takie zaświadczenie o ukończeniu studiów dostaniesz dopiero po obronie.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”