urlop macierzyński

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Mag
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Fizyka

Re: urlop macierzyński

Postautor: Mag » 2011-03-01, 21:26

Dzień dobry,
26 lutego urodziłam synka. Do szkoły dostarczyłam zaświadczenie o macierzyńskim ze szpitala i jutro dostarczę ksero urodzenia dziecka. Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Proszę o potwierdzenie (zaprzeczenie), iż taki wniosek jest potrzebny oraz dla pewności o informację, jakie dokumenty muszę dostarczyć do szkoły.

Jak zwykle w mojej szkole domagają się dostarczania dodatkowych, zbędnych pism. Już mnie to męczy i nie zamierzam więcej wdawać się w takie gierki. Potrzebuję jednak mieć pewność, że mam rację :)

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-02, 08:00

Mag pisze:Księgowa jednak twierdzi, że mam obowiązek napisać wniosek o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego.
Ja doradzę nieprofesjonalnie. Swego czasu też byłam w takiej sytuacji i tłumaczę księgowej, że urlop macierzyński jest udzielany z urzędu, a nie na wniosek, ale to nic nie pomogło. Napisałam więc wniosek, a niech im tam.

Może to jest związane z tym, że teraz są urlopy tacierzyńskie, zatem kobieta może wnioskować tylko o część przysługującego jej urlopu macierzyńskiego?

niebo77
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Postautor: niebo77 » 2011-03-03, 17:22

Właśnie skończyłam macierzyński i jedyny wniosek jaki pisałam to, gdy chciałem dodatkowe 2 tygodnie po skończeniu właściwego urlopu.
W szkole wystarczyła informacja, że urodziłam i zaświadczenie ze szpitala.

triss.merigold
Przedmiot: Historia

Postautor: triss.merigold » 2011-03-05, 12:43

Witam.
Mam pytanie o składniki zasiłku macierzyńskiego - czyli co sie do niego wlicza.
Ja oprócz normalnej pensji mianowanego oraz dodatków: motywacyjnego, wychowawczego, wysługi lat, dostaję - z uwagi na specyfikę pracy - dodatek za trudne warunki pracy. Za każdą przepracowaną godzinę otrzymuję 4,50 zl. Miesiecznie około 230 zł netto. W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje. Czytam "Rzeczpospolitą" i tam kilka razy był poruszany problem składników zasiłku macierzyńskiego, ale niestety, nie dla nas nauczycieli. U mnie w pracy nie ma nadgodzin, tylko ten właśnie dodatek.
I tak moje pytanie dotyczy właśnie tego, że w trakcie macierzyńskiego należy mi się tej dodatek, czy też nie. A może ktoś zna podstawę prawną?
Pozdrawiam serdecznie :o
Triss Merigold :D

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-09, 17:30

triss.merigold pisze:W trakcie zwolnienia lek. nie otrzymuję tego dodatku. Moja księgowa twierdzi, że w trakcie macierzyńskiego ten dodatek nie przysługuje.
Nie przysługuje, bo w trakcie zwolnienia czy macierzyńskiego nie pracujesz w trudnych warunkach. Oczywiście wówczas ten dodatek wchodzi w podstawę wymiaru zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego, czyli dostajesz go, ale jakby w innej formie.

triss.merigold

Postautor: triss.merigold » 2011-03-10, 20:13

Witam.
Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie na zasiłku chorobowym nie dostaję tego dodatku, tylko "normalną" pensję. Np. mam tydzień zwolnienia, czyli nie pracuję 18 godz., a więc 4,5zł razy 18 i o tyle mam niższy ten dodatek za trudne warunki pracy (jest on płacony z "dołu", za każdy przepracowany miesiąc). Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?

Pozdrawiam
Triss Merigold

justynaTolek
Przedmiot: Geografia

Postautor: justynaTolek » 2011-03-10, 20:25

Błagam pomóżcie, bo głupieje z każdym czytaniem.
Mam termin porodu na 22.03.11 od poniedziałku tj. 7.03 jestem na L4 ( jedyne zwolnienie podczas całej ciąży i całego stażu). Od 22 marca przysługuje mi urlop macierzyński. 31 maja powinnam skończyć staż na nauczyciela mianowanego Ile w takim razie będę musiała nadrobić po powrocie do szkoły. Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????Gubię się bo słyszałam już klika wersji i nie wiem która z nich jest prawdziwa.

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-10, 22:37

triss.merigold pisze:Ale rozumiem, że zasiłek macierzyński, to średnia za ostatnie 12 miesięcy przeze mnie przepracowane, czyli i pensja, i wszeslkie dodatki, i ten za trudne warunki, i 13 pensja itd. I to razem się sumuje?
Tak. Trudno więc jest ocenić, czy dostajesz w zasiłku ten dodatek, czy nie, trzeba by widzieć wyliczenia podstawy zasiłku. No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.

justynaTolek pisze:Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.

justynaTolek
Przedmiot: Geografia

Postautor: justynaTolek » 2011-03-10, 23:53

justynaTolek pisze:Czy tylko te 3 miesiące (od marca do maja) czy coś więcej????
Tylko te niecałe trzy miesiące. Ale wielu tego nie rozumie, nawet i w kuratoriach. Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia, napiszę.[/quote]

Dla mnie jest to zrozumiałe i zdziwiłam się jak wokół mnie rozbudziła się żywa debata, iż rzekomo mam więcej do nadrobienia. Można mi podać jakieś dokładne i precyzyjne wyjaśnienie, którym uściślę niektórym (nawet Dyrektorom) w czym rzecz.

Mam jeszcze jedno pytanie, które może być już bardziej skomplikowane.
Otóż chcę powrócić do pracy zaraz 1 września br. Jest to związane z możliwością otrzymania pracy w drugiej placówce szkolnej. Chciałabym tam podjąć pracę z datą 1 września, gdyż za rok będę miała automatycznie wypłacone wakacje (inaczej mi nie przysługuje wypłata poza ekwiwalentem wakacyjnym). Mój urlop macierzyński + urlop wakacyjny po podliczeniu podobno skończy się pod koniec października, dlatego chciałabym przekazać ostatnie 6 tygodni urlopu macierzyńskiego na rzec ojca dziecka. Mam już odpowiednie formularze do wypełnienia, ale znowu pojawił się problem,że nie mogę przerwać urlopu po czym zacząć urlop wakacyjny (odpoczynkowy) i ponownie go wznowić od 1 września. Przecież przez okres wakacji będę ciągłe z dzieckiem i zapewnię mu opiekę, a od września 6 tygodni będzie już mój mąż. Nie wiem w takim układzie co mam zrobić, by mój urlop w żaden sposób nie przepadł, a od września mój mąż mógł go przejąć. Czy mogę napisać pismo, podać się na jakieś ustawy, artykuły itp? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuje.

triss.merigold

Postautor: triss.merigold » 2011-03-12, 14:30

[quote="edzia"][quote="triss.merigold"]No i pamiętaj, że zasiłek to jest tylko 80 % pensji, chyba, ze na przykład przypada na okres ciąży.

Chyba nie do końca się rozumiemy. Jestem w 37 tyg. ciąży i dlatego zadaję te pytania, wobec zbliżającego się macierzyńskiego. Właśnie nie rozumiem, dlaczego nawet w poradach "Rzeczpospolitej", wylicza się średnią za ostatnie 12 mies., a księgowa u mnie w pracy - tego dodatku za trudne warunki pracy - do świadczenia na macierzyńskim nie chce doliczyć. Zna ktoś wykladnię prawną?
Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.
Pozdrawiam
Triss Merigold

dim2dm
Przedmiot: Muzyka

Postautor: dim2dm » 2011-03-12, 22:48

triss.merigold pisze:Przeczytalam na stronie ZUS, że wlicza się wszystkie dodatki, od których płaci sie składkę chorobową. A ja nie wiem, czy od dodatku za trudne warunki odprowadza się tę składkę, czy też nie.

Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)

triss.merigold

Postautor: triss.merigold » 2011-03-18, 18:33

quote]
Musisz to sprawdzić na swoim "pasku".
Moim zdaniem składki ZUS (chorobowa, rentowa i emerytalna) odprowadza się od kwoty brutto (czyli od sumy podstawy i wszystkich dodatków, jakie otrzymujesz)[/quote]

Dziekuję bardzo. Ale ja mam tak skomplikowany tzw."pasek", że nie bardzo umiem się tam odnaleźć. BNiby jest jeden to druk RMUA, a dwa paski są osobno, jeden właśnie z pensją+motywacyjny+wychowawstwo+stażowe. I drugi pasek z wypłatą za trudne warunki.
Dobra, zobaczę jak już będzie na koncie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Triss Merigold

alamakota.wawa
Przedmiot: Inne

urlop macierzynski - zalegly urlop wypoczynkowy i L4

Postautor: alamakota.wawa » 2011-12-13, 18:01

Witajcie, prosze o pomoc...
na poczatku przyszlego roku konczy mi sie urlop macierzynski, dokladnie 3 III. Mam rowniez 6 tyg. zaleglego urlopu wypoczynkowego, ktory wziety od 4 III trwalby do 14 IV (objalby kilka dni wolnych w Swieta Wielkanocne, tzw. przerwe swiateczna) - czy jestem zobligowana brac urlop wypoczynkowy "jednym ciagiem"? i pelnymi tygodniami?
Gdybym wziela nie 6 tyg. urlopu a 4 tyg. plus 3 dni (w tygodniu gdzie rozpoczynaja sie Swieta) i po Swietach 2 dni urlopu plus 1 dzien opieki na dziecko - mialabym jeszcze pelen tydzien i moj urlop trwalby do 21 IV).
I jak sie te tygodnie licza gdybym chciala brac pojedyncze dni? Czy wtedy 1 tydzien to 5 dni roboczych?
Czy zwolnienie lekarskie w trakcie zaleglego urlopu przerywa go?

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2011-12-14, 12:48

nie prościej zapytać kadrową w szkole, czy urlop przypadający w Wielkanoc się przesuwa czy też nie?

A doliczyłaś dodatkowe tygodnie macierzyńskiego, które możesz dostać na własny wniosek?

alamakota.wawa
Przedmiot: Inne

Postautor: alamakota.wawa » 2011-12-14, 13:12

Tak, doliczylam 4 tyg. dodatkowego urlopu macierzynskiego.
Kadrowej nie mam w szkole, jest pani z administracji, nie wiem kogo pytac...

Wróć do „Prawo oświatowe”