Profil klasy w liceum a kierunek studiów

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zosia12345
Kto: student

Profil klasy w liceum a kierunek studiów

Postautor: zosia12345 » 2011-05-19, 09:28

Jestem uczennicą pierwszej klasy dwujęzycznej liceum ogólnokształcącego. Mimo tego, że moim "profilowym" przedmiotem jest język angielski, wolę matematykę i to z nią chciałabym związać swoją przyszłość (pewnie jako nauczycielka).

Od kilku tygodni zastanawiam się nad przeniesieniem do klasy matematyczno-fizycznej. Jednak mam co do tego duże wątpliwości. Zastanawiam się, czy możliwe jest zdanie na matematykę i utrzymanie się na niej mimo humanistycznego profilu?

Rozmawiałam z nauczycielką matematyki, która uczyła mnie w gimnazjum i uczy teraz. Pani ta twierdzi, że spokojnie dałabym radę z maturą rozszerzoną z matematyki (po korepetycja uzupełniających różnice programowe). Nie jestem geniuszem matematycznym, są zadania, nad którymi muszę czasem popracować, ale mimo tego daje mi to przyjemność. Poza tym koleżanki i koledzy często przychodzą do mnie, kiedy nie rozumieją jakieś zadania.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Profil klasy w liceum a kierunek studiów

Postautor: malgala » 2011-05-19, 13:54

gdynianka94 pisze:Zastanawiam się, czy możliwe jest zdanie na matematykę i utrzymanie się na niej mimo humanistycznego profilu?

Możliwe, ale znacznie łatwiej by było po matematycznym.

Dobre opanowanie matematyki, to nie tylko jej zrozumienie, ale również zapamiętanie dużej ilości definicji, wzorów, twierdzeń.
Zapamiętać w sposób trwały można jedynie poprzez systematyczny trening.
Dopiero gdy pamiętasz i rozumiesz, możesz swobodnie stosować zdobyte umiejętności do rozwiązywania nowych problemów.

Będąc w klasie o innym profilu spokojnie możesz sama rozwiązywać różne zadania, nawet te z zakresu rozszerzonego, zwłaszcza że to lubisz.
Jeśli będziesz miała dobrze opanowane podstawy i rozwiązywać będziesz zadania dodatkowe, to i bez korepetycji powinnaś sobie potem poradzić z maturą rozszerzoną.

Pamiętaj - trening czyni mistrza.

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-05-20, 13:20

Z praktycznego finansowego punktu widzenia lepiej być językowcem niż matematykiem. Ale za to być matematykiem ... jak to brzmi. Od razu wszyscy będą się przed tobą tłumaczyć. Skoro matematycy mogli pisać lektury, to i literaci mogą matmić.

zosia12345

Postautor: zosia12345 » 2011-05-20, 20:30

Szczerze mówiąc, nie myślałam o dumie, ale o tym, co mi sprawia większą radość :)

Zastanawiam się, co robić, bo moja mama przytacza ten sam argument, co drugi Pan/druga Pani (przepraszam, ale nie jestem w stanie się zorientować). Póki co wydaje mi się, że ważniejsze jest to, żebym robiła to, co lubię, ale mam 17 lat i boję się, że za 10 lat będzie dla mnie ważniejsze to, co da mi takie pieniądze, za które będę mogła się spokojnie utrzymać...

Oczywiście wiem, że nikt za mnie i moich rodziców decyzji nie podejmnie, ale jeśli jesteście Państwo w stanie mi coś doradzić, to byłabym wdzięczna.

I oczywiście dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-05-21, 01:30

Jeżeli będziesz robiła to co lubisz, to i z pieniędzmi nie będzie dużego problemu. Chcesz zostać matematykiem i jesteś tego pewna - działaj! Oczywiście czeka cię trochę pracy, ale skoro to jest twoim marzeniem, to dlaczego go nie zrealizujesz?
<3

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-05-21, 13:08

gdynianka94 pisze:co drugi Pan/druga Pani (przepraszam, ale nie jestem w stanie się zorientować)

Płeć rozmówców poznasz po symbolach: tarcza i miecz oznacza mężczyznę, a lusterko z rączką kobietę.

zosia12345

Postautor: zosia12345 » 2011-05-21, 15:32

matmanamaksa pisze:Płeć rozmówców poznasz po symbolach: tarcza i miecz oznacza mężczyznę, a lusterko z rączką kobietę.

Faktycznie, nie zauważyłam tych symbolów. A raczej nie skojarzyłam, pisząc, że mogę z tego skorzystać. Chyba jednak gorzej u mnie z logicznym myślenieniem niż sądziłam :) Najmocniej Pana przepraszam.

Wróć do „Kącik uczniowski”