Pytanie dotyczące egzaminów poprawkowych.

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

9019BartMann
Kto: uczeń

Pytanie dotyczące egzaminów poprawkowych.

Postautor: 9019BartMann » 2011-04-18, 16:13

Witam.
Chciałbym zadać pytanie dotyczące egzaminów poprawkowych odbywających się w sierpniu.
Moje pytanie brzmi: Ile można mieć maksymalnie egzaminów poprawkowych? Standardowo jak już są to od jednego do dwóch.. Natomiast jak się ma sprawa z 3 poprawką? Gdzieś kiedyś czytałem że można zostać dopuszczonym do 3 poprawek, tylko wcześniej należy napisać specjalne podanie skierowane do rady pedagogicznej. Zatem jak się ma ta sprawa dokładnie?

Prosiłbym o szybkie rozwianie wszelkich wątpliwości i opisanie jak najdokładniej nurtującego mnie chwilowo tematu.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

koma

Re: Pytanie dotyczące egzaminów poprawkowych.

Postautor: koma » 2011-04-18, 19:13

Nie ma "standardowo" z dwóch - może być z jednego, a w wyjątkowych przypadkach rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na dwa egzaminy.
O trzech nie ma mowy w rozporządzeniu.

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2011-04-18, 19:43

koma pisze:Nie ma "standardowo" z dwóch - może być z jednego, a w wyjątkowych przypadkach rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na dwa egzaminy.
O trzech nie ma mowy w rozporządzeniu.

A nie jest tak, ze w tym roku szk. nastąpiły zmiany i uczeń nie tylko gimnazjum, ale i szkoły średniej ma z "urzędu" prawo do dwóch egzaminów poprawkowych bez specjalnej zgody Rady Pedagogicznej, jak to miało miejsce jeszcze w zeszłym roku?
I za zgodą Rady Ped. może nawet zdać do następnej klasy w przypadku, gdy z jednego przedmiotu nie zda egzaminu poprawkowego i otrzyma ocenę ndst. :roll:

Dobrze, że chociaż zostawiono R. P taką furtkę.
W mojej szkole uczniowie gimnazjum przyszli na egzaminy poprawkowe w ogóle nieprzygotowani - po 5 min. oddawali puste kartki przyznając z rozbrajającą szczerością: "niech mnie pani nie pyta, bo i tak nic nie umiem" :twisted:
Byli w ciężkim szoku, gdy okazało się, że muszą powtarzać klasę, bo R.P nie wyraziła zgody na ich "zdanie" do klasy programowo wyższej.

Niestety zmiany w oświacie powodują coraz większe obniżanie poziomu nauczania. Bo w wielu szkołach gimnazjalnych praktykuje się taktykę "przepychania na siłę" uczniów do wyższych klas- zwłaszcza jeśli są to uczniowie sprawiający kłopoty wych. Może o to właśnie chodziło?

Ciekawe skąd nasza pani minister czerpie tak twórcze, "psujące" polską oświatę pomysły?

koma

Postautor: koma » 2011-04-18, 19:59

antie pisze:A nie jest tak, ze w tym roku szk. nastąpiły zmiany i uczeń nie tylko gimnazjum, ale i szkoły średniej ma z "urzędu" prawo do dwóch egzaminów poprawkowych bez specjalnej zgody Rady Pedagogicznej, jak to miało miejsce jeszcze w zeszłym roku?

Nie mam pojęcia...Trzeba więc sprawdzić nowelizację...

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-18, 20:06

antie pisze:A nie jest tak, ze w tym roku szk. nastąpiły zmiany i uczeń nie tylko gimnazjum, ale i szkoły średniej ma z "urzędu" prawo do dwóch egzaminów poprawkowych bez specjalnej zgody Rady Pedagogicznej, jak to miało miejsce jeszcze w zeszłym roku?
I za zgodą Rady Ped. może nawet zdać do następnej klasy w przypadku, gdy z jednego przedmiotu nie zda egzaminu poprawkowego i otrzyma ocenę ndst.
Dokładnie tak jest, niestety. :evil:

antie

Postautor: antie » 2011-04-18, 20:35

9019BartMann pisze:. Natomiast jak się ma sprawa z 3 poprawką? Gdzieś kiedyś czytałem że można zostać dopuszczonym do 3 poprawek, tylko wcześniej należy napisać specjalne podanie skierowane do rady pedagogicznej. Zatem jak się ma ta sprawa dokładnie?

Prosiłbym o szybkie rozwianie wszelkich wątpliwości i opisanie jak najdokładniej nurtującego mnie chwilowo tematu.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem musisz napisać podanie do R. P o udzielenie zgody na zdawanie 3 poprawki. Tylko musisz swoją prośbę bardzo dobrze uargumentować. Rada nie musie się zgodzić na to.
Powinieneś mieć poparcie swojego wychowawcy, bo od jego opinii bardzo dużo zależy. Najlepiej zwróć się do wychowawcy z prośbą o pomoc w tej sprawie. Powinien udzielić kompetentnej odpowiedzi.

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-18, 20:54

antie pisze:Moim zdaniem musisz napisać podanie do R. P o udzielenie zgody na zdawanie 3 poprawki.
Rada pedagogiczna nie ma kompetencji na wyrażanie zgody na trzecią poprawkę.

antie

Postautor: antie » 2011-04-18, 21:32

edzia pisze:
antie pisze:Moim zdaniem musisz napisać podanie do R. P o udzielenie zgody na zdawanie 3 poprawki.
Rada pedagogiczna nie ma kompetencji na wyrażanie zgody na trzecią poprawkę.

To przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd. :oops:
Czyli uczeń z 3 ocenami niedostatecznymi musi powtarzać klasę i nie ma już szans na egzamin poprawkowy.

9019BartMann

Postautor: 9019BartMann » 2011-04-19, 08:07

Pytałem, ponieważ teraz już nawet dla przy dwóch egzaminach poprawkowych nie trzeba pisać żadnego podania, zatem myślałem że z trzema da się jeszcze coś zdziałać przy wyjątkowych argumentach (np. problemów zdrowotnych i niemożności przyjścia do szkoły w terminach zaliczeń).

koma

Postautor: koma » 2011-04-19, 08:41

9019BartMann pisze:problemów zdrowotnych i niemożności przyjścia do szkoły w terminach zaliczeń).

Kombinujesz...

misiakisan
Przedmiot: Inne

Postautor: misiakisan » 2011-06-06, 19:21

ile mozna miec egzaminów poprawkowch w ciagu 3 lat w liceum ? :o

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-06-06, 20:18

Najlepiej ani jednego.
<3

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-06-06, 20:40

misiakisan pisze:ile mozna miec egzaminów poprawkowch w ciagu 3 lat w liceum ? :o

Co masz na myśli?

Key

Postautor: Key » 2011-06-15, 14:28

Mam trochę dziwne pytania. Jeśli stało się tak że będę miał już dwa egzaminy poprawkowe, to wystarczy podanie i podpis wychowawcy na podaniu ? Czy w każdej szkole można mieć dwie poprawki z urzędu ? Moja wychowawczyni twierdzi że musi mi wystawić opinie jeśli mam dwie poprawki ? Szkoła może być nie doinformowana odnośnie zmiany ustawy ? Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-06-15, 20:23

Rozporządzenie mówi:

Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej
(semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych albo dwóch obowiązkowych zajęć
edukacyjnych, może zdawać egzamin poprawkowy z tych zajęć.

To z treści rozporządzenia z 2010 roku.

W tym z 2007 druga poprawka była uwarunkowana decyzją rady pedagogicznej.

Wróć do „Kącik uczniowski”