Kiedy poznajecie plan zajęć?

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
oliweczkaS
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Biologia, Przyroda

Re: Kiedy poznajecie plan zajęć?

Postautor: oliweczkaS » 2011-05-10, 15:00

my poznajemy plan lekcji na radzie sierpniowej w ostatnich dniach sierpnia.
Oliwia- mama Zuzanny i Błażeja. Żona Darka.
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

Awatar użytkownika
arsandra
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: arsandra » 2011-06-08, 17:26

w mojej szkole plan jest przedstawiany na radzie, która odbywa się w ost. tyg. sierpnia.

magdalenkajulia
Przedmiot: Język angielski

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-25, 21:59

co szkoła, to inny zwyczaj. u nas plan podawany jest na radzie sierpniowej - moim zdaniem, zdecydowanie za późno. i na dwa dni przed rozpoczęciem roku szk. wuefista dowiaduje się, że będzie uczył przyrody albo niemieckiego, bo wynikła taka potrzeba. i ani się przygotować, ani odwołać.

lubię (chociaż z grubsza) wiedzieć, co mnie czeka - czy będę uczyć tego czy owego, na cały etat czy na pół. wiedząc o takich planach w czerwcu, mam jeszcze pole manewru. a w sierpniu to co najwyżej mogę siarczyście zakląć i ostro wziąć się do roboty.

koleżanki z pobliskiego zespołu szkół nawet po reorganizacji znały w czerwcu plan na wrzesień. a u nas to się chyba po prostu nikomu nie chce zasuwać z planem na ostatniej prostej przed wakacyjną metą. poniekąd jest to zrozumiałe, aczkolwiek zapewnia całkiem inny komfort pracy we wrześniu.

edzia

Postautor: edzia » 2011-06-25, 22:20

magdalenkajulia pisze:i na dwa dni przed rozpoczęciem roku szk. wuefista dowiaduje się, że będzie uczył przyrody albo niemieckiego,
No żarty sobie stroisz.

magdalenkajulia pisze:lubię (chociaż z grubsza) wiedzieć, co mnie czeka - czy będę uczyć tego czy owego, na cały etat czy na pół. wiedząc o takich planach w czerwcu, mam jeszcze pole manewru
Chyba pomyliłaś plan z przydziałem.

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-25, 22:53

@edzia
Nie stronię od żartów, ale nie w tym przypadku. Naprawdę tak było. Wuefiści mieli kwalifikacje do uczenia innych przedmiotów i zostali "przeflancowani" bez uprzedzenia. I weź się teraz solidnie przygotuj na dwa dni przed rozpoczęciem roku szk. Przecież specyfika pracy w obu dziedzinach (wf i przyroda lub wf i niemiecki) jest zupełnie inna. Poza tym wypadałoby chociaz odświeżyć wiedzę, przygotować się mentalnie, zdobyć czy przygotować materiały.

Co do przydziału i planu, to są one rozdawane w tym samym czasie, czyli na sierpniowej radzie. Jedno i drugie późno. Oba świstki są równie ważne, bo plan niekoniecznie uwzględnia wszystkie przydzielone godziny. Jedno i drugie chciałabym znać wcześniej.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-06-25, 22:58

magdalenkajulia pisze:Nie stronię od żartów, ale nie w tym przypadku. Naprawdę tak było. Wuefiści mieli kwalifikacje do uczenia innych przedmiotów i zostali "przeflancowani" bez uprzedzenia. I weź się teraz solidnie przygotuj na dwa dni przed rozpoczęciem roku szk. Przecież specyfika pracy w obu dziedzinach (wf i przyroda lub wf i niemiecki) jest zupełnie inna. Poza tym wypadałoby chociaz odświeżyć wiedzę, przygotować się mentalnie, zdobyć czy przygotować materiały.

Jeśli ktoś ma uprawnienia do nauczania dwóch różnych przedmiotów, to nie potrzebuje miesięcy przygotowań.

Po drugie przecież chodzi zapewne o osoby, które liczą się z tym, że w ich "głównym" przedmiocie mogą "godzin nie mieć", więc powinny się interesować swoim losem.
Dyrekcja raczej nie wpada na pomysł konkretnego przydziału godzin na dwa dni przed 1 września.

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-25, 23:03

vuem pisze:
magdalenkajulia pisze:Nie stronię od żartów, ale nie w tym przypadku. Naprawdę tak było. Wuefiści mieli kwalifikacje do uczenia innych przedmiotów i zostali "przeflancowani" bez uprzedzenia. I weź się teraz solidnie przygotuj na dwa dni przed rozpoczęciem roku szk. Przecież specyfika pracy w obu dziedzinach (wf i przyroda lub wf i niemiecki) jest zupełnie inna. Poza tym wypadałoby chociaz odświeżyć wiedzę, przygotować się mentalnie, zdobyć czy przygotować materiały.

Jeśli ktoś ma uprawnienia do nauczania dwóch różnych przedmiotów, to nie potrzebuje miesięcy przygotowań.

Po drugie przecież chodzi zapewne o osoby, które liczą się z tym, że w ich "głównym" przedmiocie mogą "godzin nie mieć", więc powinny się interesować swoim losem.
Dyrekcja raczej nie wpada na pomysł konkretnego przydziału godzin na dwa dni przed 1 września.

Miesięcy nie, ale nawet 2-3 tygodnie zrobiłyby różnicę. Nie każdy lubi improwizować.

Dyrekcja wpada na różne pomysły, informuje nas o tym z różnym wyprzedzeniem i uzasadnieniem "bo dyrektor ma prawo".

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-06-25, 23:18

magdalenkajulia pisze:Miesięcy nie, ale nawet 2-3 tygodnie zrobiłyby różnicę. Nie każdy lubi improwizować.

Czemu improwizować, skoro się ma wykształcenie i to pedagogiczne w danym przedmiocie?

magdalenkajulia pisze:Dyrekcja wpada na różne pomysły, informuje nas o tym z różnym wyprzedzeniem i uzasadnieniem "bo dyrektor ma prawo".

To trzeba jej wyjaśnić, że powodzenie danego przedsięwzięcia, czy decyzji jest bardziej prawdopodobne, jeśli jesteście uprzedzani o nich troszkę wcześniej. :wink:

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-26, 00:02

z osobą, której władza przesłania wszystko inne, trudno się dyskutuje. właściwie to żadna dyskusja nie wchodzi w grę.

normalnie, to owszem, wystarczy się dogadać. ale ten przypadek jest szczególny.

edzia

Postautor: edzia » 2011-06-26, 09:45

magdalenkajulia pisze:z osobą, której władza przesłania wszystko inne, trudno się dyskutuje. właściwie to żadna dyskusja nie wchodzi w grę.
Poprosić teraz, w czerwcu, o informację, jaki mniej więcej przydział dostaniesz w nowym roku szkolnym. Uzasadnić w razie potrzeby koniecznością przygotowania warsztatu pracy.

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-26, 10:31

Mieliśmy to poruszyć na radzie klasyfikacyjnej, ale jakoś nikt się nie odważył.

Ja, ze znaną sobie upierdliwością, już od maja przy każdej nadarzającej się okazji podpytywałam o planowany na wrzesień stan rzeczy. No i z grubsza wiem. Ale do września to się jeszcze wiele może zmienić. Jednego roku dyra odebrała mi dwie klasy trzecie i przydzieliła je nowo zatrudnionej osobie, twierdząc, że "czasami zmiany są na lepsze". Sęk w tym, że ta osoba w tej roli się nie sprawdziła i co rusz chodziła na zwolnienia. Potem przyszła następna i kolejna, i średnio raz na pół roku, raz na rok zmieniał się w tych klasach anglista. Podobnie zresztą jak wychowawca. I komu to wyszło na lepsze, do dziś pozostaje tajemnicą. :P

mgosiak

Postautor: mgosiak » 2011-06-26, 17:39

U nas każdy odpowiednio wcześnie wie jaki przydział dostaje. Jeżeli nauczyciel posiada kwalifikacje do nauczania kilku przedmiotów to dyrektor osobiście informuje go o przydziale więc już w czerwcu wie co i jak. Natomiast szczegółowy plan dostajemy na plenarce w sierpniu.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2011-08-28, 15:17

Znam już plan od tygodnia :D całkiem nieźle :wink:

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-08-28, 19:11

Plan znam od tygodnia (bo go układałam :lol: ). Pozostali oficjalnie zapoznają się jutro. :)

izula

Postautor: izula » 2011-08-28, 19:16

U nas plan był już jakoś 23 sierpnia na stronie internetowej szkoły, żeby nauczyciele mogli zgłaszać ewentualne błędy. Myślę, że to dobra sytuacja dla nas. Jest jeszcze czas na jakieś drobne zmiany.

Wróć do „Szkolna codzienność”