Jedynka - liceum 2 klasa, zdac bez poprawki?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

diabelek33
Kto: uczeń
Przedmiot: Łacina

Jedynka - liceum 2 klasa, zdac bez poprawki?

Postautor: diabelek33 » 2011-08-17, 15:32

Witam, czy mozna zdać już bez poprawki w liceum?
Przedmiot jest kontynuowany w następnej klasie (Historia)

http://szkola.wp.pl/kat,108836,title,ME ... omosc.html

Wklejam tutaj artykuł z WP
i Co trzeba zrobić aby "wziąć" udział w tym?
Skierować pismo do Dyrektora czy przyjść po prostu na poprawkę i nawet jeśli się nic nie umie to się przejdzie?

Prosze o szybką odpowiedz

diabelek33

Re: Jedynka - liceum 2 klasa, zdac bez poprawki?

Postautor: diabelek33 » 2011-08-17, 16:17

no wspaniale, ale co to ma do mojego pytania? :P

diabelek33

Postautor: diabelek33 » 2011-08-17, 16:53

a juz myslalem ze ktos zna odpowiedz na moje, w sumie proste pytanie ;-)

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-08-17, 18:22

Obrazek
<3

diabelek33

Postautor: diabelek33 » 2011-08-17, 22:42

To ja się Was pytam co mam zrobić aby zdać z jedną jedynką i podałem link do artykułu, tylko ze jakiś pacan zaspamował artykułem z gazety.
A więc?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-08-17, 22:47

diabelek33 pisze:To ja się Was pytam co mam zrobić aby zdać z jedną jedynką

Trzeba było się uczyć. A jeżeli nie jesteś w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, to rozważyć edukację w zasadniczej szkole zawodowej. Matura, to nie jest coś, co musi mieć każdy ; -)

diabelek33 pisze:tylko ze jakiś pacan zaspamował artykułem z gazety.

Wchodzisz na forum, jakby nigdy nic, bez dzień dobry czy pocałuj mnie w rzyć. Potem wręcz domagasz się odpowiedzi, a gdy ktoś sobie z ciebie zażartuje to wyzywasz go od pacanów. Jak kogoś pytasz o drogę w obcym mieście, to wołasz za nim: "Ej, bucu, obczaj którą masz na tarczy i zapodaj tajma, zią"?
<3

diabelek33

Postautor: diabelek33 » 2011-08-18, 10:19

haLayla pisze:
diabelek33 pisze:To ja się Was pytam co mam zrobić aby zdać z jedną jedynką

Trzeba było się uczyć. A jeżeli nie jesteś w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, to rozważyć edukację w zasadniczej szkole zawodowej. Matura, to nie jest coś, co musi mieć każdy ; -)

diabelek33 pisze:tylko ze jakiś pacan zaspamował artykułem z gazety.

Wchodzisz na forum, jakby nigdy nic, bez dzień dobry czy pocałuj mnie w rzyć. Potem wręcz domagasz się odpowiedzi, a gdy ktoś sobie z ciebie zażartuje to wyzywasz go od pacanów. Jak kogoś pytasz o drogę w obcym mieście, to wołasz za nim: "Ej, bucu, obczaj którą masz na tarczy i zapodaj tajma, zią"?

Po pierwsze "Witam, czy mozna zdać już bez poprawki w liceum?", nie chodzi o to ze nie jestem w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, tylko po prostu mnie nie interesuje ten przedmiot i nie mam zamiaru go zdawać na maturze.

Zapytałem się grzecznie, co mam zrobić, czy napisać jakieś pismo czy po prostu jeśli mi się nie uda na poprawce automatycznie przechodze do następnej klasy.
Niestety dla mnie nie jest to powód do smiechu, a to Wy wklejacie jakieś zdjęcia, linki, artykuły które powodują tylko podniesienie ciśnienia.
Na koniec robisz wywody jaki to ja nie jestem, ale sami spójrzcie na siebie, dopiero potem patrzcie na innych.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-08-18, 10:50

diabelek33 pisze:nie chodzi o to ze nie jestem w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, tylko po prostu mnie nie interesuje ten przedmiot i nie mam zamiaru go zdawać na maturze

Skoro wybrałeś LO, czyli szkołę dającą wykształcenie ogólne, to ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Twoim obowiązkiem jest opanować podstawę programową ze wszystkich przedmiotów, a nie tylko tych zgodnych z własnymi zainteresowaniami.

A skoro pytasz, to postaram się odpowiedzieć.
Nie wiem, czy od tego roku szklonego istnieje możliwość promocji z jedną oceną niedostateczną w szkołach ponadgimnazjalnych, bo w tym typie szkół nie pracuję i się tym nie interesowałam.
Nawet jeśli tak, to na tych samych zasadach, co w szkole podstawowej i w gimnazjum.
Uczeń może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, otrzymać promocję do klasy programowo wyższej, jeżeli nie zda egzaminu poprawkowego z jednych zajęć edukacyjnych. Oczywiście pod warunkiem, że zajęcia te są kontynuowane w klasie programowo wyższej i że uczeń jest w stanie nadrobić zaległości.
Te szczególnie uzasadnione przypadki muszą być porządnie udokumentowane. Na przykład długa nieobecność w szkole spowodowana chorobą.
Dopiero w przypadku otrzymania oceny niedostatecznej z egzaminu poprawkowego można napisać podanie do dyrektora szkoły z prośbą o umożliwienie promocji z oceną niedostateczną.
Decyzję w tej sprawie podejmuje rada pedagogiczna i zapewniam, że każdy taki przypadek jest wnikliwie analizowany i niezmiernie rzadko się zdarza zgoda na taką promocję.

A teraz, skoro już odpowiedź uzyskałeś, to przyjmij jeszcze do wiadomości fakt, że odzywki typu "pacan" na tym forum nie są tolerowane.
Jesteś zaledwie od wczoraj użytkownikiem forum nauczycielskiego i to jako uczeń.
Mam nadzieję, że na egzaminie poprawkowym trafisz na "pacana", który będzie wymagał gruntownej wiedzy i umiejętności, bo coś mi się wydaje, że wakacje zamiast na naukę przeznaczyłeś na przyjemności i budzisz się z błogiej nieświadomości tydzień przed egzaminem.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-08-18, 10:56

diabelek33 pisze:Po pierwsze "Witam, czy mozna zdać już bez poprawki w liceum?", nie chodzi o to ze nie jestem w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, tylko po prostu mnie nie interesuje ten przedmiot i nie mam zamiaru go zdawać na maturze.

Skoro już odeszliśmy od tematu...

Radziłbym - dla Twojego dobra oczywiście - zmienić podejście do obowiązków, bo nie unikniesz poważniejszych problemów w przyszłości.

Tak jest ten świat skonstruowany - szkoła, praca, rodzina, społeczeństwo - że musimy robić wiele rzeczy, nie tylko te, które nas interesują.

Wybierzesz kierunek studiów, który Cie interesuje, ale nie unikniesz konieczności zaliczenia przedmiotów, które będą wg Ciebie nudne, ba, nawet nie będą Ci w praktyce przydatne.
W pracy też nie wszystko będzie fascynujące.
...chyba nie ma potrzeby kontynuowania listy przykładów. Obecna szkoła to ostatni etap, gdzie człowiek za swe błędy nie płaci wysokiej ceny...

Trzymam więc kciuki.

Przeczytaj rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania itd.
Rada Pedagogiczna może promować w takiej sytuacji, ale wcale nie musi. To nie automat.
Decyzja pozytywna jest warunkowana "możliwościami edukacyjnymi" delikwenta, a taki, który "oleje" sobie sprawę choć mógłby przedmiot zaliczyć dobrze nie rokuje.
Mówiąc wprost, czytając Twoje wytłumaczenie tej jedynki głosowałby przeciw twojej promocji.

Do roboty chłopie i zaliczyć poprawkę. To powinien być Twój cel...jedyny!!!

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-08-18, 10:59

I jeszcze jedno.
Przed zarejestrowaniem się na forum wypadało zapoznać się z jego regulaminem.
Już przy zakładaniu konta popełniłeś dwa błędy.
Jeden to taki, że uczniowie nie wpisują przedmiotu nauczania.
Drugi to nie wiem czy to błąd, czy może problemy z samookreśleniem.
Piszesz o sobie stosując formę męskoosobową a rejestrujesz się jako kobieta.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-08-18, 11:30

diabelek33 pisze:po prostu mnie nie interesuje ten przedmiot i nie mam zamiaru go zdawać na maturze.

I co w związku z tym, że nie zamierzasz go zdawać na maturze?

diabelek33 pisze:Na koniec robisz wywody jaki to ja nie jestem, ale sami spójrzcie na siebie, dopiero potem patrzcie na innych.

My wszyscy liceum już skończyliśmy. To ty masz z tym problem.
<3

Awatar użytkownika
JHN

Postautor: JHN » 2011-08-18, 13:10

diabelek33 pisze:Zapytałem się grzecznie, co mam zrobić, ...

Skoro "się" pytasz, to czemu oczekujesz odpowiedzi :lol:
Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Wróć do „Kącik uczniowski”