diabelek33 pisze:nie chodzi o to ze nie jestem w stanie ogarnąć materiału z danego przedmiotu, tylko po prostu mnie nie interesuje ten przedmiot i nie mam zamiaru go zdawać na maturze
Skoro wybrałeś LO, czyli szkołę dającą wykształcenie ogólne, to ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Twoim obowiązkiem jest opanować podstawę programową ze wszystkich przedmiotów, a nie tylko tych zgodnych z własnymi zainteresowaniami.
A skoro pytasz, to postaram się odpowiedzieć.
Nie wiem, czy od tego roku szklonego istnieje możliwość promocji z jedną oceną niedostateczną w szkołach ponadgimnazjalnych, bo w tym typie szkół nie pracuję i się tym nie interesowałam.
Nawet jeśli tak, to na tych samych zasadach, co w szkole podstawowej i w gimnazjum.
Uczeń może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, otrzymać promocję do klasy programowo wyższej, jeżeli nie zda egzaminu poprawkowego z jednych zajęć edukacyjnych. Oczywiście pod warunkiem, że zajęcia te są kontynuowane w klasie programowo wyższej i że uczeń jest w stanie nadrobić zaległości.
Te szczególnie uzasadnione przypadki muszą być porządnie udokumentowane. Na przykład długa nieobecność w szkole spowodowana chorobą.
Dopiero w przypadku otrzymania oceny niedostatecznej z egzaminu poprawkowego można napisać podanie do dyrektora szkoły z prośbą o umożliwienie promocji z oceną niedostateczną.
Decyzję w tej sprawie podejmuje rada pedagogiczna i zapewniam, że każdy taki przypadek jest wnikliwie analizowany i niezmiernie rzadko się zdarza zgoda na taką promocję.
A teraz, skoro już odpowiedź uzyskałeś, to przyjmij jeszcze do wiadomości fakt, że odzywki typu "pacan" na tym forum nie są tolerowane.
Jesteś zaledwie od wczoraj użytkownikiem forum nauczycielskiego i to jako uczeń.
Mam nadzieję, że na egzaminie poprawkowym trafisz na "pacana", który będzie wymagał gruntownej wiedzy i umiejętności, bo coś mi się wydaje, że wakacje zamiast na naukę przeznaczyłeś na przyjemności i budzisz się z błogiej nieświadomości tydzień przed egzaminem.